Доступність посилання

ТОП новини

Офшорний скандал: «замовлення Кремля» чи непрозорість самого Порошенка?


Автори розслідування «офшорного скандалу» та депутати від більшості звинувачують одне одного в заангажованості щодо «офшорів Порошенка»

Київ – Офшорний скандал в Україні триває. Депутати пропрезидентської більшості звинувачують журналістів, які розслідували питання офшорів, пов’язаних із президентом України, в тому, що їхні інформатори є «людьми Кремля». Самі журналісти ці заяви спростовують. Тим часом у парламенті зареєстрували проект постанови про слідчу комісію щодо офшорів. Але самі ж депутати припускають, що вона не буде ефективною через відсутність профільного законодавства. Утім, економісти визнають, що в цій історії більше іміджевих втрат президента, ніж реальних порушень закону.


У Верховній Раді зареєстрували постанову про утворення Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування фактів використання офшорів посадовцями України. У тексті постанови №4704 йдеться, що ТСК розслідуватиме передовсім питання офшорів, пов’язаних із президентом України Петром Порошенком та його оточенням. Серед її ініціаторів – «Радикальна партія Ляшка», «Батьківщина» і «Самопоміч». Але рядки, де мали б бути вказані прізвища членів ТСК від інших фракцій, наразі порожні.

Депутати демократичних фракцій досягли попередніх домовленостей щодо ТСК, але цьому передували блокування трибуни та взаємні звинувачення.

І частина депутатів, і експерти припускають, що створення ТСК відтягуватиметься не один тиждень. Але навіть якщо комісія запрацює, вона навряд чи буде ефективною, припустив у розмові з Радіо Свобода позафракційний депутат Дмитро Добродомов. Він аргументував свою точку зору.

«Є ідея ТСК щодо офшорів, політичної корупції, зловживань уряду Яценюка тощо. Але перед цим має бути закон про слідчі комісії парламенту. Конституція передбачає наявність закону про ТСК. Відповідний законопроект підписали представники всі, хто мав, для винесення в сесійну залу. Але він вже рік як лежить. Причина в тому, що він дає членам ТСК ширші повноваження, ніж є у звичайних депутатів. Так, зібрані ними факти – є доказами в суді. Без цього закону слідча комісія парламенту – порожній звук, і просто майданчик для піару. Був подібний закон у 2009 році, але через півроку, коли у владі побачили, які можливості він дає депутатам, під надуманим приводом його скасував Конституційний суд.

Депутатське розслідування щодо офшорів Порошенка та політичної корупції у нинішніх умовах навряд чи буде ефективним ще й тому, що члени комісії не будуть незалежними від президента, зауважує Добродомов.

«Зверніть увагу: фракція «БПП» надала кандидатів. Мовляв, хочете розслідувати офшори – будь ласка! Але при цьому відхилили кандидатуру Сергія Лещенка, який може працювати дійсно фахово. Результатами роботи комісії можуть зманіпулювати. Або заявити, що порушення закону немає, що тема офшорів – є замовною, що це були рішення керуючих компаній, в рамках підготовки до продажу, і далі – за темниками з Банкової», – прогнозує Добродомов.

Розслідування про офшори є наслідком впливу Кремля чи непрозорості української влади?

У ніч на 10 травня була відкрита для всіх охочих база даних із інформацією з так званих «Панамських документів». Її оприлюднив Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів. Там близько 600 прізвищ українських бізнесменів та посадовців, серед них – і чинний президент Петро Порошенко. Українські журналісти почали аналізувати причетність до офшорів представників української влади. Розслідування щодо «офшорів Порошенка» робила і програма «Схеми».

Напередодні «Громадське телебачення» повідомило про виведення через офшори, пов’язані з Порошенком, близько чотирьох мільйонів доларів, у період, коли на такі дії була тимчасова заборона в Україні.

Народний депутат від «Блоку Петра Порошенка», колишній журналіст-розслідувач Володимир Ар’єв заявив, що юрист із Кіпру, яка коментувала слова про офшорні порушення президента України, – родом із Росії і має прокремлівські погляди.

Говорячи про Елену Константіну, власницю кіпрської юридичної фірми свого імені, депутат написав у фейсбуці: «…Сьогодні вона є найсправжнісінькою «ватницею». Глибокою і переконаною. Докази нижче на її сторінці у фейсбуці».


«Достатньо, щоб розуміти, чия думка розганяється? Напевно, варто перевіряти не тільки факти, але і експертів, які їх коментують. Бо свідоме використання такої юристки виглядає вкрай підозрілим», – додав він.


За його повідомленням, москвичка Олена Богородицька стала Еленою Константіну, коли ще в радянські часи виїхала за кордон і одружилася з кіпрським мільярдером.

Довіряти «експерту» з таким послужним списком може лише той, хто має особисту зацікавленість у виданні недостовірного матеріалу за будь-яку ціну
Володимир Ар’єв

«Можна знову казати, що всюди шукаємо «руку Москви». Ок, але тут вона навіть не прихована. Рука, звісно. Повністю довіряти «експерту» з таким послужним списком може лише той, хто має особисту зацікавленість у виданні недостовірного матеріалу за будь-яку ціну. Ця особиста зацікавленість може полягати просто в особистій ненависті до об’єкту розслідувань. А це – погано впливає на об’єктивність підходу журналіста», – наголосив Ар’єв.

Так він відреагував на розслідування проекту «Слідство.Інфо» «Громадського телебачення» щодо офшорів Петра Порошенка: в ньому Елена Константіну заявила, що, мовляв, фонд президента все-таки сплатив за купівлю акцій спорідненої фірми на Кіпрі готівкою. Таким чином, заявили українські журналісти з проекту «Слідство.Інфо», тим самим Порошенко нібито порушив заборону на виведення коштів із України за кордон.

Співавтор розслідування Анна Бабінець заперечує «російський слід» у публікації та у своїх джерелах інформації.

«Юристка Елена Константіну нам ще раз підтвердила, що давно не живе в Росії, та не є її громадянкою. Чому депутати від «БПП» шукають в розслідуванні «російський слід»? Бо вони намагаються відкинути змістову частину нашого розслідування, в якій ідеться про виведення коштів з України, про платежі готівкою у той час, коли це було заборонено. Можливо, Порошенкові це дозволили, можливо – він просто не питав дозволу. І наведені у розслідуванні факти наразі ніхто не зміг спростувати», – зазначила розслідувачка.

Твердження журналістів про офшори Порошенка відразу спростувала кіпрська юридична фірма «Хрісостомідіс і Ко.», що безпосередньо працює з компаніями Порошенка. В її листі, який опублікувало видання «Економічна правда», юристи знову підтвердили, що ніякої грошової оплати не було.

Заяву Константіну опублікували після того, як юристи, що працюють із компаніями Порошенка, вже спростовували попередні твердження про нібито виведення президентським фондом коштів за кордон, із якими виступали «Громадське телебачення» і «Слідство.інфо».

В офшорному скандалі більше іміджевих втрат, ніж власне складу злочину – експерт

У діях компаній, які належать Порошенкові, та пов’язаних з ними офшорів, імовірно, немає фактів виведення коштів за кордон в обхід українського законодавства, заявив у коментарі економічний та фінансовий експерт Андрій Блінов. За його словами, тут ідеться скоріше не про злочини, а про іміджеві втрати президента, який в питаннях свого бізнесу виявився менш публічним, ніж очікували виборці.

Інформація не свідчить про виведення коштів. Офшорні компанії не обов’язково створюють для продажу чи несплати податків в Україні
Андрій Блінов

«Інформація не свідчить про виведення коштів. Робота з офшорами – це різні формати, і офшорні компанії не обов’язково створюють для продажу чи несплати податків в Україні. Часто це роблять для більшої зрозумілості структури українського бізнесу для західних партнерів. Чи був рух коштів на офшорах Порошенка? Юристи-радники кажуть, що була операція на 1000 доларів, яка виявилася помилковою. Потім – була операція з акціями, але акції – без вказаної вартості, тому це важко трактувати як виведення коштів. З іншого боку – вся історія має неприємний політичний присмак», – зазначає Блінов.

Економіст нагадує, що Петро Порошенко, обіймаючи посаду президента України, обіцяв бути зразком прозорості, однак компанії, зареєстровані в офшорах, не задекларував. Структури, створенні довкола бізнесу глави держави можна називати як завгодно, але це – не сліпий траст, бо потенційно власник може впливати на них і далі, зауважує аналітик.

Загалом сума, виведена в офшори у світі, перевищує за обсягом економіку США​

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG