Доступність посилання

ТОП новини

США повністю знімають ембарґо на продаж зброї В’єтнаму 


Президент США Барак Обама почав свій візит до В'єтнаму
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00

Президент США Барак Обама почав свій візит до В'єтнаму

«Що стосується Південно-Китайського моря, то хоча США не підтримують якісь конкретні претензії, ми підтримуємо принцип мирного вирішення проблем, щоб той, хто більший, не наполягав на своїй силі»

Президент Барак Обама почав свій візит до В'єтнаму – країни, з якою кілька десятиліть тому США вели запеклу війну у період 1959-1975 років. Але з того часу після завершення Холодної війни відносини США та В’єтнаму невпинно теплішали, а нині президент Обама говорить про дві країни як про друзів. Не в останню чергу це викликано військовою активізацією Китаю в регіоні та нарощуванням присутності в Південно-Китайському морі. В’єтнам та інші країни регіону цим стурбовані. Під час триденного візиту президент Обама оголосив про зняття ембарґо на продаж зброї В’єтнаму.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У понеділок Барак Обама зустрівся з лідером В'єтнаму Чан Дай Куангом у президентському палаці в Ханої. Як і очікувалося, Обама і Куанг провели переговори про зняття американського ембарґо на постачання зброї В'єтнаму.

«Сполучені Штати повністю знімають заборону на продаж військового обладнання В'єтнаму, яка діяла близько 50 років… Ця зміна дасть змогу В’єтнаму мати доступ до обладнання, яке надасть йому можливість захищати себе і усуне давній пережиток Холодної війни», – заявив у понеділок президент США Барак Обама на спільній прес-конференції з Чан Дай Куангом у Ханої.

Обама сказав, що США також займуться усуненням «важкої спадщини війни», допомагаючи В'єтнаму в знешкодженні мін часів війни та ліквідації наслідків застосування ВПС США отруйної речовини Agent Orange.

Agent Orange – сильнодіюча суміш хімічних дефолiантів, яка застосовувалася американськими військовими під час В'єтнамської війни. Пізніше з'ясувалося, що вона викликає серйозні проблеми зі здоров'ям, зокрема вроджені дефекти, пухлини, висипання і рак. Жертвами Agent Orange ставали не тільки в'єтнамці, але і американські військовослужбовці та їхні сім'ї.

Зустрічі американського лідера в понеділок з його в'єтнамським колегою і іншими представниками керівництва країни підтверджують думки аналітиків, що відносини між США і В'єтнамом стають найбільш близькими за всю історію двосторонніх відносин.

«Цей візит є істотним оновленням відносин між США і В'єтнамом, як партнерами з багатьох питань», – заявив заступник радника Білого дому з питань національної безпеки Бен Роудс.

Фактор Китаю

Як написала американська газета The Wall Street Journal, під час візиту президента Обами до В’єтнаму частково йдеться також і про Китай.

«Багато експертів з питань геополітики будуть стежити за тим, як Китай реагує на візит Обами до В’єтнаму. В’єтнам і Китай є серед кількох країн, які контролюють все або частини Південно-Китайського моря як свої суверенну територію, і Пекін випробовує нерви цього регіону будівництвом штучних островів та військових об’єктів на деяких атолах та рифах, які перебувають під його контролем», – пише газета.

В’єтнам, за словами американського видання, зробив свій глибоководний порт в Камранській затоці доступним для відвідання іноземними кораблями з тим, аби була сильна міжнародна присутність в водах, через які проходить обсяг торгівля розміром в п’ять трильйонів доларів на рік.

Адміністрація Обами закликає до багатосторонніх переговорів для вирішення територіальних суперечок.

«На моє переконання, у тому, що стосується Південно-Китайського моря, то хоча Сполучені Штати не підтримуютьякісь конкретні претензії сторін, ми підтримуємо принцип мирного вирішення, дипломатичними засобами у відповідності до міжнародних норм і правил, щоб не спиратись на принцип: хто більший, той може трохи наполягати на своїй силі», – заявив під час перебування в Ханої Барак Обама.

Поїздка до Хо Ши Міня (Сайгона)

Ще цікавий аспект візиту президента Обами до В’єтнаму – відвідини Хо Ши Міня на півдні В’єтнаму, який є найбільшим торговельним і бізнес-містом формально ще комуністичної країни, але яка активно проводить економічні реформи.

В’єтнамська війна велась багатьма учасниками, але двома найголовнішими сторонами були комуністичний Північний В’єтнам і вільний Південний В’єтнам. Американські сили воювали на боці Південного В’єтнаму.

В’єтнамська війна завершилась виведенням американських військ, а датою кінця війни вважають 30 квітня 1975 року коли війська комуністичної Півночі взяли Сайгон, який в’єтнамські комуністи потім перейменували на Хо Ши Мінь.

Преса вже помітила, що президента Обаму у Ханої люди зустрічали спокійно, не було якихось особливих біл-бордів на вулицях тощо. Інший прийом американського президента може бути в Хо Ши Міні-Сайгоні, пишуть газети.

USA Today написала: Обама каже В’єтнаму: «Лише покоління тому ми були ворогами, а зараз ми – друзі»

Візит Обами до В'єтнаму триватиме три дні, після чого він вирушить в Японію.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG