Доступність посилання

ТОП новини

«Савченко повертається з війни і тюрми, а тут все, як при Януковичі» – соцмережі


Соцмережі активно обговорюють, що зміниться в українській політиці після повернення Надії Савченко

Повернення української льотчиці Надії Савченко до України стало головною новиною дня і найобговорюванішою темою в соцмережах. Дипломати, президенти, європарламентарі вітають її повернення додому та бажають їй швидкого одуження, тим часом як українські журналісти та аналітики вже взялися обговорювати політичну кар’єру Савченко.

Від самого ранку українці намагалися знайти підтвердження інформації, яку поширювали ЗМІ, що Петро Порошенко вилетів у російський Ростов-на-Дону і прилетить в Україну вже з Надією Савченко. Однак повернення української льотчиці в Україну не підтверджували до останнього моменту, аж поки на офіційних сторінках президента України не повідомили: «Президентський літак з Героєм України Надією Савченко приземлився!»

Засуджену у Росії до 22 років позбавлення волі Савченко у середу помилував російський президент Володимир Путін. Про помилування, як заявили у Кремлі, попросили родичі Ігоря Корнелюка й Антона Волошина – загиблих під Луганськом співробітників російського телебачення, у причетності до смерті яких російський суд обвинуватив Надію Савченко. А в Росію у середу відбули помилувані президентом України росіяни Олександр Александров і Євген Єрофеєв.

«Два роки тому я обіцяв українцям зробити все можливе, щоб звільнити Надію, – написав у своєму Твіттері адвокат Надії Савченко Марк Фейгін. – Так от: я вмію тримати слово. Вона на шляху додому, в Україну».

Повернення Савченко і символізм Банкової

Соціальні мережі миттєво заполонили численні привітання Надії Савченко, її прізвище вийшло у топ українського сегменту Твіттера. Однак частина користувачів соціальних медіа звернула увагу на контекст звільнення льотчиці. Позафракційний народний депутат Віктор Балога на своїй сторінці у Facebook висловив думку, що звільнення Савченко виконали «під дату» – якраз до другої річниці президентства Петра Порошенка.

Схоже припущення висловила Олександра Матвійчук, голова правління Центру громадянських свобод, в ефірі Радіо Свобода.

Така думка виявилася непоодинокою.

​Ганна Гопко на своїй сторінці у Facebook наголосила, що Надія Савченко повернулася додому завдяки молитвам мільйонів громадян світу та надзусиллям дипломатів.

Дехто з користувачів соцмереж нагадує і про тих, хто взяв у полон російських військових, на яких і обміняли Надію Савченко.

Голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі вважає звільнення Савченко дипломатичною перемогою України і особисто президента Порошенка. «Я точно знаю, що Путін не збирався її відпускати, якби не безпрецедентна мобілізація міжнародної громадськості. Але, звичайно, в першу чергу, це її тріумф, вона і є справжній герой і України, і всього світу», – додав він.

«Тепер тиждень народ буде обмивати обмін Наді. Забудуть про «Миротворець», корупцію, офшори. Забудуть про поліцейської місії на Донбасі. Свічку в кутку екранів телевізорів змінять квіточки і кульки на фейсбуці. А мені от цікаво років через 20 прочитати мемуари тих, хто брав участь у дипломатичних переговорах: чого це коштувало, де налажали, на які приниження і поступки довелося піти, яка була реальна ціна свободи однієї людини», – написала на своїй сторінці журналістка Катерина Малофеєва.

«В політику прийшов політик-важковаговик»

Журналісти й аналітики тим часом висувають гіпотези, яким політиком виявиться Надія Савченко, яка є чинним народним депутатом, і як її повернення вплине на політичну ситуацію в Україні.

Український політтехнолог Сергій Гайдай вважає, що звільнена Савченко в Україні – це не плюси для Порошенко і Тимошенко. «Це їхній головний біль! Людина, яка ризикувала життям на фронті, відсиділа у застінках Путіна, втратила бойових товаришів, швидше за все, має багато питань до Головнокомандувача», – написав він.

Про те, що після повернення Надії Савченко на Батьківщину у неї може виникнути багато запитань до керівників країною, пише і журналіст Іван Яковина:

Журналістка Алла Лазарева зауважила, що важливо, аби Москва не використала звільнення Надії Савченко як аргумент до скасування санкцій: «Надю звільнили, бо незаконно викрали та неправедно судили. Шана та вітання всім тим, хто боровся за це звільнення та працював для нього. Але в усьому іншому – стоїмо на своїх позиціях. Санкції проголошували за анексію Криму та за захоплення частини територій Донбасу. Жодних поступок агресору, поки не віддасть Крим та не виведе всю зброю та військ».

«Звільніть Сенцова, Кольченка…»

На хвилі обговорення повернення Надії Савченко політики та пересічні користувачі соцмереж згадують інших українців, ув’язнених у Росії.

Тим часом уповноважена президента із врегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко заявила, що до кінця травня українська сторона очікує хороших новин ще стосовно двох громадян України, ув’язнених в Росії.

Вона не уточнила прізвищ українців, проте напередодні вона заявляла, що до кінця травня очікуються позитивні новини з приводу ув’язнених в Росії Надії Савченко, Юрія Солошенка і Геннадія Афанасьєва.

За її даними, станом на 19 травня проросійські бойовики на Донбасі утримують у полоні 112 українців, а у Росії утримуються 12 українських політв’язнів.

«А росіяни пишаються тими двома ГРУшниками?»

Російські військові Олександр Александров та Євген Єрофеєв, на яких обміняли Надію Савченко, також вже повернулися на свою батьківщину –в Росію. Указ про їхнє помилування був опублікований на сайті президента України.

Користувачі соцмереж звернули увагу на те, як їх зустріли на рідній землі.

«Ми – країна небайдужих громадян. А росіяни, щоб вони там не розповідали про свій «патріотизм», байдужі до своїх військових», – зазначив журналіст Віталій Портников.

  • Зображення 16x9

    Любов Багацька

    Web/SMM-редактор програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший»). На Радіо Свобода з квітня 2014 року. Закінчила Інститут журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Займалася громадською діяльністю. Працювала літературним редактором (Видавництво «Махаон-Україна»), культурним та книжковим оглядачем. Дописувала у видання «Українська правда», «День», «Український тиждень», «Zaxid.net», «Україна молода», УНІАН, «Лівий берег», «Літературна Україна» та інші.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG