Доступність посилання

ТОП новини

У Криму зник безвісти ще один кримськотатарський активіст


Ервін Ібрагімов
Ервін Ібрагімов

«Можливо його вже немає серед живих» – заступник голови Меджлісу

У ніч на 25 травня у Бахчисараї зник екс-депутат міськради, член виконкому Всесвітнього конгресу кримських татар Ервін Ібрагімов. Його машину знайшли кинутою посеред дороги. Пізніше у мережі поширили відео, де видно, що його насильно затримали працівники російської державної патрульної служби. Батько зниклого Умер Ібрагімов звернувся до прокуратури окупованого Криму, поліції, Слідчого комітету та ФСБ із проханням організувати заходи з розшуку сина.

Відкрита автівка, що стоїть посеред дороги, «всередині – ані душі, ані документів», – розповідає батько зниклого Ервіна Ібрагімова. Востаннє Умер Ібрагімов спілкувався з сином пізно ввечері 24 травня.

«Це непередбачуваний випадок, він подзвонив мені об 11-й вечора, просив пошукати документи на автівку. Може, каже, я їх на столі забув. Я кажу – ні. Після цього я йому дзвонив багато разів, проте телефон був заблокований. Вранці я їхав на роботу, дивлюся, його машина стоїть. Я відкрив двері – ключі на місці, «бардачок» відкритий, а сина нема. І телефону його нема. Таке вперше з ним, зазвичай, якщо він затримується, завжди попереджає, а тут… Я не можу думати про погане, сподіваюся на краще», – зазначив Умер Ібрагімов.

Батько зниклого розповів, що він викликав поліцію, яка оглянула синову автівку, зняли відбитки, склали протокол і поїхали.

Пізніше у мережі з’явилося відео з камери спостереження крамниці, розташованої недалеко від місця зникнення кримськотатарського активіста. Перший заступник голови Меджлісу кримських татар Наріман Джелял повідомив, що на відео зафіксовані люди у формі співробітників російської державної патрульної служби, які насильно затримали Ібрагімова.


Заступник голови Меджлісу Ільмі Умеров у коментарі для Радіо Свобода повідомив, що раніше Ібрагімов повідомляв про стеження за ним.

У нас є усі підстави казати, що це викрадення. Бо 17 травня Ервін помітив, що за ним постійно стежить автівка Skoda Octavia
Ільмі Умеров

«У нас є всі підстави казати, що це викрадення. Бо 17 травня Ервін помітив, що за ним постійно стежить автівка Skoda Octavia. Після 18 травня він цього більше не помічав. Якщо за цим стоять силові структури або так звана «самооборона», то їхня ціль незмінна – продовження акції залякування кримських татар. Ми не знаємо, де він. Можливо, його вже немає серед живих», – зауважив Умеров.

Він також розповів, що члени Меджлісу намагалися з’ясувати у поліції та кримському осередку ФСБ обставини зникнення активіста. Проте вони не мали ніякої інформації.

Зрозуміло, що єдина мета – пустити корені страху у кримськотатарському середовищі, щоб змусити людей самих покидати Крим
Рефат Чубаров

На 25 травня у Києві заплановане засідання Меджлісу кримськотатарського народу, повідомив голова представницького органу Рефат Чубаров.

«Дуже тривожно, бо зараз ми проводимо наради, намагаємося дізнатися, що там з ним. Це чергове викрадення кримського татарина, викрадення активіста. Які б не були причини, зрозуміло одне, що єдина мета – пустити корені страху у кримськотатарському середовищі, щоб змусити людей самих покидати Крим», – наголосив Чубаров.

«Це реальний злочин – викрадення людини посеред ночі» – правозахисник

Голова Комітету захисту прав кримських татар Ескендер Барієв повідомив, що Меджліс очікує на заяви українських та міжнародних правозахисних організацій.

Факт є фактом, людину насильницьким шляхом заштовхали в автівку і відвезли у невідомому напрямку
Ескендер Барієв

«Факт є фактом, що людину насильницьким шляхом заштовхали в автівку і відвезли у невідомому напрямку. Це вже не перше зникнення людини у Криму. Чому саме він? І з якою метою був скоєний злочин, саме злочин – бо іншим словом це назвати не можна? Бо навіть, якщо це робили спеціальні служби, вони не мали права проводити операцію вночі. Якщо Ервіну направили б офіційну повістку, він, як людина грамотна, з освітою, з’явився би у Слідчому комітеті сам. Але в цьому випадку ми бачимо, що це реальний злочин – викрадення людини посеред ночі», – заявив Ескендер Барієв.

Ервін Ібрагімов – активіст національного руху кримських татар, член виконкому Всесвітнього конгресу кримських татар, член регіонального Меджлісу, екс-депутат Бахчисарайської міськради. 25 травня він разом і членами Меджлісу планував вирушити в Судак, де запланований суд над кримськотатарськими активістами.

Після анексії Криму на території півострова почастішали випадки зникнення людей, здебільшого кримських татар. При цьому в підконтрольному Росії Слідчому комітеті Криму стверджують, що «масових зникнень кримських татар на півострові немає».

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG