Доступність посилання

ТОП новини

Звільнено з-за ґрат журналістку Радіо Свобода в Азербайджані Хадіджу Ісмаїлову


Люди зустрічають звільнену з в'язниці Хадіджу Ісмаїлову
Люди зустрічають звільнену з в'язниці Хадіджу Ісмаїлову

«Мій арешт був здійснений виключно через політичні мотиви, бо президент Алієв та його кліка вирішили позбутися будь-якої критики на їхню адресу»

Журналістка Азербайджанської редакції Радіо Свобода Хадіджа Ісмаїлова була звільнена з в’язниці в Азербайджані після того як Верховний суд країни зменшив термін її покарання від семи з половиною років ув’язнення до трьох з половиною років умовно. Суд ухвалив це рішення у середу після розгляду апеляції, що її подала ув’язнена журналістка. Звинувачення та засудження Хадіджі Ісмаїлової розглядалося міжнародною спільнотою як спроба азербайджанської влади помститися журналістці, яка займалася розслідуваннями корупції в родині президента Азербайджану Ільхама Алієва. Звільнення Ісмаїлової привітали в Європі та США.


Хадіджа Ісмаїлова вийшла на свободу після рішення Верховного суду Азербайджану. Сталося це за два дні до сорокаріччя Ісмаїлової, яке вона відзначатиме вже тепер на свободі у п’ятницю, 27 травня.


Головний редактор Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Ненад Пеїч привітав звільнення журналістки, яка працювала в бакинському бюро Радіо Свобода і назвав день її виходу на свободу важливим і для самої Хадіджі, і для всіх журналістів, і для свободи слова повсюди.

«Ми переповнені радістю за Хадіджу та її родину і не можемо дочекатися, коли вона повернеться на роботу», – йдеться у заяві Пеїча.

Сама Хадіджа сказала, що домагатиметься повного виправдання в Європейському суді з прав людини і вважає своє ув’язнення політичним.

«Мій арешт був здійснений виключно через політичні мотиви, бо президент Алієв та його кліка вирішили позбутися будь-якої критики на їхню адресу. Це було частиною репресивних дій проти захисників прав людини, журналістів та керівників неурядових організацій», – сказала вона, вийшовши на волю.


У Твіттері заступник держсекретаря США з громадських зв’язків Рік Стенгель назвав звільнення Ісмаїлової «справді гарною новиною».


Рішенням Верховного суду Азербайджану вирок було зменшено у майже два рази з семи з половиною років за ґратами до трьох з половиною років умовно. Її було засуджено за звинуваченнями в нібито махінаціях із нерухомістю та зловживання службовим становищем. Це було знято, але умовний термін тепер є за незаконну підприємницьку діяльність та уникнення від сплати податків – таким чином, термін покарання став меншим і – що найголовніше – умовним, а відтак Ісмаїлова вийшла на свободу.

Вона є символом демократичного суспільства. Сподіваюся, що ця тенденція матиме продовження в Азербайджані і усі політичні в’язні вийдуть на волю без зволікань
Петрас Аустревічус

«Я гадаю, що це досягнення тих, хто її підтримував і просив про її звільнення, бо вона є захисником прав людини, вона є символом демократичного суспільства. І я сподіваюся, що ця тенденція матиме продовження в Азербайджані і усі затримані за політичними звинуваченнями та політичні в’язні вийдуть на волю без зволікань», – сказав Радіо Свобода член Європарламенту від Литви Петрас Аустревічус.

Базований у США Комітет захисту журналістів у своєму прес-релізі назвав звільнення Ісмаїлової «приводом для святкування, але це не знімає несправедливості її ув’язнення протягом півтора року за звинуваченнями через помсту».

Ісмаїлова була затримана у грудні 2014 року і засуджена у вересні минулого року. Західні уряди та міжнародні правозахисні групи постійно закликали до її звільнення.

Звинувачення сприймалися багатьма як помста за журналістські розслідування Ісмаїлової, які були відзначені міжнародними організаціями. В них вона розслідувала корупцію родини президента Азербайджану Ільхама Алієва.

«Ми раді, що Хадіджа зрештою вільна після 537 днів несправедливого ув’язнення. З нагоди її звільнення ми також приєднуємося до заклику Хадіджи, що маємо зосереджуватись не лише на її справі, але й на звільненні всіх політичних в’язнів», – сказала Ребекка Вінсент зі «Спорту за права» – коаліції організацій та приватних осіб, які вели кампанію за звільнення Ісмаїлової.

Раніше цього місяця Ісмаїлова отримала нагороду ЮНЕСКО за великий внесок у захист свободи слова у світі. Вона також отримувала міжнародні нагороди і до свого ув’язнення і під час півторарічного перебування за ґратами. «Міжнародна амністія» визнавала її «в’язнем сумління».

Звільнення журналістки Радіо Свобода Хадіджі Ісмаїлової привітало керівництво американського іномовлення.
Звільнення журналістки Радіо Свобода Хадіджі Ісмаїлової привітало керівництво американського іномовлення.

Азербайджан посідає місце серед «невільних країн» у списку американської організації Freedom House (189-е місце із 199 країн у 2016 році). А «Репортери без кордонів» у рейтингу свободи преси ставлять Азербайджан на 163-є місце зі 180 країн і вважають, що ситуація в країні у плані свободи ЗМІ є «дуже поганою».

За оцінками американських правозахисників, в Азербайджані ще відбувають ув’язнення понад 80 політичних в’язнів.

Звільнення Савченко та Ісмаїлової є «днем радості» – європарламентар

Польський європарламентар Яцек Саріуш-Вольський назвав 25 травня – день звільнення і українки Надії Савченко, і азербайджанки Хадіджі Ісмаїлової – «великим днем і днем радості». Але і в питанні України, і в питанні Азербайджану, за словами Саріуша-Вольського, є ще в’язні – українські в Росії, і політичні в’язні в Азербайджані.

Це гарний день для України, для міжнародної спільноти, для Європарламенту, який вимагав звільнення Савченко, але також є і гарні новини для Азербайджану, бо Ісмаїлова звільнена рішенням суду
Яцек Саріуш-Вольський

«Це гарний день для України, для міжнародної спільноти, для Європарламенту, який захищав і вимагав звільнення Савченко, але також є і гарні новини для Азербайджану, бо Хадіджа Ісмаїлова звільнена рішенням Верховного суду Азербайджану. Це гарний день для прав людини. Це не вирішує всіх проблем, які перед нами, але давайте сьогодні порадіємо з приводу цих подій», – сказав Саріуш-Вольський в інтерв’ю Радіо Свобода.

Ісмаїловій виповнюється 40 років 27 травня і активісти планують провести флеш-моби або пікети в 40 містах по цілому світу в цей день із вимогою повного виправдання Ісмаїлової та звільнення всіх політв’язнів в Азербайджані.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG