Доступність посилання

ТОП новини

В Україні створюють Мережу з підготовки жінок-лідерів


«Будемо збільшувати кількість жінок у політиці» – Валері Даулінг

Український парламент на 12% складається із жінок. Попри те, що це є рекорд за всі попередні скликання, цей показник досі залишається найнижчим у порівнянні зі світовою практикою демократичних країн, зазначають у Міжнародному республіканському інституті. Низьким є рівень залучення на виборчі посади жінок і в регіонах України, попри квотування у партіях, котре запровадили нещодавно. Про це заявляють ініціатори створення в країні Жіночої демократичної мережі, завдання якої – збільшення кількості жінок на усіх рівнях управління. Фінансується програма Агентством з міжнародного розвитку США (USAID).

Закон «Про місцеві вибори», яким запроваджено квотування партійних списків (мінімум 30% мають складати кандидати протилежної статі) дещо покращив ситуацію із представленням жінок у місцевих радах. В результаті близько 24% депутатів у місцевих органах влади представлені жінками. Самі жінки-депутати зізнаються, що їх перед виборами наполегливо запрошували до лав партії, здебільшого для статистики. Проте, якщо вони проходили, то із завзяттям бралися за справи і виявляли, що їм це подобається.

Втім, жінки зізнаються, що відчувають інше ставлення до себе саме через свою стать.

Я єдина жінка у фракції. На мене стали дивитися інакше інші фракції, бо маю вже вагомий голос у місті
Ірина Славова

«Я єдина жінка у фракції. Коли з дня на день ти занурюєшся у роботу, в документи, відвідуєш комісії, форуми та семінари, звісно ти відбираєш цей час у родини. Але на мене стали дивитися інакше інші фракції, я стала для них «незручною», бо маю вже вагомий голос у місті. Як до жінки спочатку до мене не прислуховувались, тепер дослухаються. Але я взяла собі дуже сильних помічників. У сім’ї в мене були великі проблеми, але моїм помічником став мій чоловік. І тепер, коли мені треба вирішити дуже спірні питання, він йде зі мною і мені це дуже допомагає», – ділиться Ірина Славова, депутат Мелітопольської міської ради.

Народні депутати про жіночі питання

Олена Бабак
Олена Бабак

В Україні майже 54% населення – це жінки, то му вони мають право на відповідне представлення у керівних органах, вважає народний депутат Олена Бабак. Це, в першу чергу, необхідно «для врахування особливих потреб» більшої частини країни.

Чим більше владних повноважень у керівного органу, тим менше там жінок, зазначає Олена Бабак і додає, що жінки-депутати Верховної Ради створили міжфракційне об’єднання «Рівні можливості», що дозволяє їм подавати законопроекти та вирішувати питання саме орієнтовані на забезпечення прав жінок.

«Жінки, не зважаючи на політичне представництво (ми представляємо різні фракції парламенту) орієнтовані на вирішення проблем, а не на визначення, хто в домі хазяїн», – наголосила депутат.

Жінки-депутати переконані, що про деякі питання чоловіки не зможуть подбати так, як вони. При цьому вони не змагаються за лідерство, а наголошують, що виборюють права жінок.

Марія Іонова
Марія Іонова

Марія Іонова, депутат Верховної Ради, повідомила, що особливої уваги потребують жінки у Збройних силах України. Загалом їх 15 тисяч у лавах військових, в зоні бойових дій перебувають близько двох тисяч жінок-військових. Для жінок не шиють спеціальної форми в Україні, немає жіночих «берців» і бронежилетів в армії для них, наголошує депутат.

Стикнулися з тим, що в нас є заборонені професії для жінок-військовослужбовців. Вони працюють снайперами або гранатометницями, а пишуть, що вони телефоністки або кухарки
Марія Іонова

«Вони виконують і чоловічу роботу. На жаль, ми стикнулися з тим, що в нас є заборонені професії для жінок-військовослужбовців. Вони працюють снайперами або гранатометницями, а пишуть, що вони телефоністки або кухарки. Ми зайнялись цією тематикою і бачили супротив, чоловічий в тому числі, особливо у Збройних силах. Ці стереотипи необхідно руйнувати. Але ми жодної скарги від жінок не почули», ­­­­– наголошує Марія Іонова

В Україні будуть розвивати лідерські якості жінок для обіймання найвищих посад

Приклади «жіночих» тем, якими необхідно займатися і це можуть зробити лише жінки, наводили депутати-жінки Верховної Ради на всеукраїнський конференції в Києві за участі депутатів місцевих рад. В Україні створюється Жіноча демократична мережа в рамках ініціативи Міжнародного республіканського інституту за підтримки USAID. Мережа вже діє у 61 країні світу.

Необхідно, щоб жінок було більше на всіх рівнях управління
Валері Даулінг

Валері Даулінг
Валері Даулінг

«Викликами для жінки є участь в політичних процесах. Вони є універсальними як для США, так і для України. Думаю, нам необхідно, щоб жінок було більше на всіх рівнях управління. Найбільш важлива річ, яку ми можемо робити – це збільшувати кількість жінок у світі, залучених у політичні процеси. Надавати можливість їм тренуватись та розвивати їхні лідерські здібності», – зауважила Валері Даулінг, директор Жіночої демократичної мережі (місто Вашингтон).

В організації переконані, що саме жінки відіграють важливу роль у збереженні миру. Особливо це актуально для країн, де відбуваються збройні конфлікти і є необхідність сідати за стіл переговорів і приходити до мирного врегулювання.

В Україні силами Мережі планують проводити тренінги для жінок, які вже обрані на посади в місцеві ради, а також готувати успішних кандидатів до виборів.

Проводимо тренінги для жінок, особливо з півдня та сходу, в тому числі з регіонів, до яких важко дістатися, які були окуповані
Майкл Дракман

«Особливо на Півдні та Сході України дуже низький відсоток жінок у міських радах, особливо молодих. Ця ситуація є спадщиною українських політичних партій, а також відсутністю програм із пошуку добрих кандидатів як серед молодих чоловіків, так і серед молодих жінок для обіймання виборної посади. Ми проводимо тренінги для жінок, особливо з півдня та сходу, в тому числі з регіонів, до яких важко дістатися, які були окуповані», – відзначає Майкл Дракман, директор Міжнародного республіканського інституту в Україні.

В організації планують створити філії жінок-посадовців у різних країнах, а також за допомогою своїх програм налагодити міцну комунікацію між Києвом та регіонами України.

Також ініціатори програми зацікавлені у тому, щоб жінки займали найвищі посади в державному управлінні, як в Україні, так і по всьому світу.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG