Доступність посилання

ТОП новини

Майже 49% опитаних громадян України за відставку Порошенка через офшори – КМІС


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Більша частина опитаних громадян України вважають, що президент Петро Порошенко має піти з посади через інформацією про наявність у нього офшорів. Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС), опубліковані 26 травня.

48,6% опитаних вважають, що президент «безумовно, повинен» залишити посаду, 17,5% відповіли «скоріше повинен». Варіант «скоріше не повинен» вибрали 9,3% респондентів, «безумовно не повинен» – 6,3% опитаних. Ще 18,3% не визначилися зі своєю позицією.

За інформацією КМІС, опитування проводилося з 13 по 18 травня цього року методом інтерв’ю. Всього було опитано близько 2 тисяч повнолітніх з 110 населених пунктів по всій Україні.

Репортери із 76 країн опрацювали понад 11 мільйонів документів щодо офшорних компаній та їхніх власників. В Україні фігурантом розслідування став, зокрема, президент України Петро Порошенко. Журналісти-розслідувачі заявляють, що Порошенко, всупереч заявам, досі не передав свої активи у траст, однак почав реструктуризацію своїх активів «Рошен», створивши для цього три офшорні компанії.

Згодом юридична фірма «Авеллум», яка є юридичним радником Порошенка, заявила, що створення компаній в іноземній юрисдикції було єдиним можливим шляхом для передання активів Порошенка в управління авторитетної міжнародної трастової структури.

Президент України також вказав, що основною метою створення компанії Prime Asset Partners Limited на Британських Віргінських островах було створення спеціального підприємства для передачі бізнесу в управління банку Rothschild, а не мінімізація податкової бази, як в інших учасників скандалу.

Автори міжнародного журналістського розслідування стверджують, що панамська юридична компанія Mossack Fonseca допомагала відмивати гроші, ухилятися від сплати податків і обходити різні санкції своїм клієнтам, серед яких політики, бізнесмени та спортсмени з усього світу.

XS
SM
MD
LG