Доступність посилання

ТОП новини

Сестра письменника Василя Бикова – у реанімації після нападу грабіжника


Валентина Бикова (архівне фото)
Валентина Бикова (архівне фото)

«У неї зламана права рука і три ребра з лівого боку, дуже багато гематом, все синє»

89-річна сестра білоруського письменника Василя Бикова перебуває в реанімаційному відділенні Ушацької районної лікарні (Вітебська область Білорусі). Лікарі кажуть, що вона перебуває в стабільно тяжкому стані. До неї не пускають сторонніх осіб, а найближчі родичі, сини Василя Бикова, живуть – один у Мінську, другий у Гродно.

Доцільність її перебування у відділенні реанімації пояснюється насамперед віком. Валентина Бикова в свідомості, але у неї зламана рука і декілька ребер. Медики оцінюють її стан як стабільно важкий, тиск у нормі.

Ушацька районна лікарня
Ушацька районна лікарня

В реанімацію відвідувачів не пускають. Головний лікар шпиталю Сергій Моїсеєв сказав, що «лікарі роблять все можливе, всі необхідні медикаменти є, ніякої допомоги не потрібно».

«Ніяких прогнозів ми не робимо. Перш за все, через її вік. Одна справа, коли перелом у дитини, а інша – коли в 90-річної людини», – сказав Сергій Моїсеєв.

Сусідці Валентини Бикової Тетяні, яка є медиком, вдалося потрапити в реанімацію: «Тьотя Валя мене впізнала, але вона в стані сильного стресу. Звісно, вона дуже злякалася і перенесла великий біль! У неї зламана права рука і три ребра з лівого боку, дуже багато гематом, все синє. До лікарні приходили працівники Ушацького райвиконкому. Усі лікарі відчувають відповідальність, стараються. Кажуть, що всі необхідні медикаменти у них є, і вони прагнуть підтримати Валентину Володимирівну – збирали вчора лікарську нараду, їй постійно ставлять крапельниці... Поки вона в реанімації, ніякі особисті речі їй не потрібні. Їсть вона дуже мало: трохи йогурту, трохи каші. Відчувається, що стрес у неї був дуже великий, вона дуже переживає, нервується».

Сусідка каже, що після нападу вранці 27 травня Валентина Бикова ще зуміла сама викликати швидку допомогу. Нападника вона не бачила: почувши якийсь шурхіт у підсобці будинку, де у неї зберігається картопля, вона вийшла подивитися з ліхтариком... Нападник накинувся ззаду, затулив їй рота, щоб не кричала, заламав руку, кілька разів ударив.

Забравши жінку в лікарню, швидка допомога передала відомості про напад у міліцію. Зі слів сусідки, в будинку все залишилося недоторканим: очевидно, нападник зник і пограбування не сталося.

Тим часом співробітники ушацької міліції кажуть, що це «рідкісний випадок», ніколи подібних нападів на пенсіонерів у районі не було.

Слідчий комітет у Вітебській області порушив кримінальну справу за фактом нападу на Валентину Бикову.

Василь Биков переважно писав про про Другу світову війну. У 1941 році був в Україні, коли Німеччина напала на СРСР.

З приходом до влади у Білорусі Лукашенка Биков, який виступив з різкою критикою режиму, що встановився у країні, був підданий переслідуванням влади. Його перестали видавати, шельмували у засобах інформації. 1998 року Василь Биков був змушений виїхати з Мінська. На батьківщину повернувся лише за місяць перед смертю у 2003 році.

Оригінал матеріалу – на сайті Білоруської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG