Доступність посилання

ТОП новини

Чи вся волонтерська допомога доходить до поранених бійців?


У волонтерському центрі Дніпропетровського військового шпиталю збирають допомогу від небайдужих громадян
У волонтерському центрі Дніпропетровського військового шпиталю збирають допомогу від небайдужих громадян

У Дніпропетровську волонтери заявляють, що піймали на крадіжці гуманітарної допомоги офіцера військового шпиталю

Дніпропетровськ – У Дніпропетровському військовому шпиталі скандал: волонтери заявляють, що піймали на крадіжці волонтерської допомоги офіцера, високопосадовця медичного закладу. Те, що було винесене за територію установи, по суті, дріб’язок – торба засобів гігієни, однак волонтери наполягають: покарати винного – справа принципова. Між тим в адміністрації шпиталю зазначають, що посадовець, який потрапив під підозру, вже дав пояснення, його дії розслідує спеціальна військова служба.

Чи вся волонтерська допомога доходить до поранених бійців?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Першою про інцидент у військовому шпиталі заявила радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації, волонтерка Тетяна Губа, яка особисто була присутня на місці події. За її словами, з території шпиталю один із солдатів намагався винести великий пакунок, а коли в нього поцікавились, що то й для кого, зізнався: рюкзак наказав винести й передати йому на парковці біля шпиталю заступник начальника з матеріально-технічного забезпечення, який є близьким родичем солдата.

Як розповіла Тетяна Губа, у сумці були виявлені речі, передані шпиталю волонтерами – зубна паста, шампуні, паперові рушники, мило, одноразові стаканчики, серветки тощо. На місце події одразу викликали військову службу правопорядку.

Про все це Тетяна Губа написала на своїй сторінці в соціальних мережах, це викликало неабиякий резонанс. У телефонній розмові з Радіо Свобода вона підтвердила ці факти.

«Мені весь час говорили: «Потрібні факти» – волонтерка про крадіжки в шпиталі

Те, що гуманітарна допомога, передана небайдужими громадянами, зникала в шпиталі, помічали й раніше, але доказів щодо причетності когось із персоналу не було, розповідає керівник координаційного волонтерського центру шпиталю Олександра Каладжиєва. Дівчина на волонтерських засадах працює в закладі майже два роки і, зазначає, може пригадати не один «дивний» випадок. Приміром, якось не могли знайти плазмовий телевізор, подарований однією із жертводавиць для бійців, пізніше його виявили в одній із ВІП-палат, де лікувався близький родич підозрюваного високопосадовця. Пізніше та небайдужа жінка привозила в подарунок ще кілька телевізорів, але щоразу сама обирала палату, де має бути «плазма», а через певний час перевіряла її наявність.

Олександра Каладжиєва зазначає: левова частка гуманітарної допомоги, яку передають до шпиталю, зосереджується у координаційному волонтерському центрі, звідки її вже розподіляють адресно бійцям – із рук в руки, фотозвіти викладають у соцмережах. Однак є люди, які воліють відносити свою допомогу прямо у відділення, віддавати персоналу. Ту «гуманітарку» складніше контролювати, каже вона.

Коли я прийшла працювати до шпиталю, я думала, всі прийшли на хвилі патріотизму, але виявилось, це не так
Олександра Каладжиєва

«Все таємне рано чи пізно стає явним. Я боролась з цією людиною майже два роки, намагалась, зверталась… Мені весь час говорили: «Потрібні факти». Але я волонтер, не маю статусу, аби вимагати звітів, тим більше, що це військова частина. На мої питання, чому машини «швидкої» виїздили не за призначенням, чому на парковці шпиталю стояли приватні авто жителів сусідніх будинків і так далі, мені відповідали: не твоя справа. Коли я прийшла працювати до шпиталю, я думала, всі прийшли на хвилі патріотизму, але виявилось, це не так. Через півроку я дізналась, що «зам по тилу» облаштовує собі шикарний кабінет, з душем, пральною машиною, плазмою, італійською кава-машиною… Всі про це знали, але не знали, як вплинути. У нашого «зама по тилу» два роки була одна відповідь на всі питання: «До волонтерів». Згоріли лампочки – купуємо ми, зламався кран – купуємо ми. Ми ж розуміємо, що для операційної не можна не купити лампочок, адже наші хлопці будуть страждати», – розповіла Радіо Свобода волонтерка Олександра Каладжиєва.

Сумка «на тисячу гривень»

Високопосадовець, який потрапив під підозру в крадіжці, наразі спілкування з пресою уникає. Водночас в адміністрації шпиталю Радіо Свобода повідомили: він вже дав належні пояснення, його дії розслідує військова служба правопорядку. Заступник начальника військового шпиталю з виховної роботи Сергій Бачинський каже: співробітник стверджує, що у винесеній сумці були власні речі, його слова перевіряє комісія.

Суми не захмарні, це не десятки тисяч гривень, навіть за магазинними цінами, напевне, десь на тисячу гривень
Сергій Бачинський

«Людина йшла з сумкою, так. У сумці були зубна паста, мило, шампунь, серветки, мінеральна вода. Об’єми невеликі. Він сказав: це моє особисте, але закрались підозри. Було дві-три зубні пасти, чотири мила, упаковка води тощо. Суми не захмарні, це не десятки тисяч гривень, навіть за магазинними цінами, напевне, десь на тисячу гривень», – зауважив Сергій Бачинський.

Водночас волонтери на сторінках соціальних мереж закликають небайдужих громадян, як і раніше, допомагати шпиталю, однак усі цінні речі дарувати тільки в супроводі актів прийому-передання, фіксувати на фото чи відео.

Одяг для поранених бійців від волонтерів
Одяг для поранених бійців від волонтерів

Потрібні тотальні перевірки?

Водночас керівник координаційного волонтерського центру шпиталю Олександра Каладжиєва зазначає, що дніпропетровський шпиталь – не єдиний, де є питання щодо гуманітарки: варто було б перевірити служби з матеріально-технічного забезпечення усіх військових частин.

«Я чую від бійців: «Наш «зам по тилу» продає гуманітарку, у нас нічого нема». Тобто це не проблема однієї військової частини. Якщо піднімати це питання, то піднімати на загальноукраїнському рівні, це рана в нашій армії, яку треба терміново лікувати. Я сама з родини військовослужбовців і мої батьки завжди говорили, що «зами по тилу» – це найбільш забезпечені люди», – каже волонтерка.

Скандал з волонтерською допомогою у дніпропетровському шпиталі спалахнув на тлі інших: нещодавно в закладі майже повністю змінилось керівництво. До того шпиталь «лихоманило» через невизначеність долі: будівлі й територія установи через оборудку кількарічної давнини опинились в руках російського банку.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG