Доступність посилання

ТОП новини

Депутати-популісти не підуть на скорочення відпусток працівників – експерт


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

«Крім вихідних святкових днів, українці не працюють в переддень і в перший день після свят»

В Україні така ж кількість вихідних і святкових днів, як, скажімо, у Сполучених Штатах. Натомість відпустки порівняно великі. Тому Україна є лідером за кількістю неробочих днів, сказав в ефірі Радіо Свобода економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. Так він прокоментував законопроект групи депутатів про вилучення з переліку святкових днів 1, 2 і 9 травня. Водночас експерт сумнівається, що депутати наважаться на непопулярний крок щодо скорочення відпусток працівників. Натомість наголошує, що основна проблема полягає у раціональному використанні робочого часу.

Депутати-популісти не підуть на скорочення відпусток працівників – експерт
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:49 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Чи дійсно в Україні набагато більше святкових днів, аніж, скажімо, в Європі?

Олександр Жолудь
Олександр Жолудь

– Насправді ситуація виглядає трохи по-іншому: в Україні така ж кількість вихідних днів як у Сполучених Штатах і в багатьох країнах Європи. Однак у нас набагато більше днів, які дотичні до вихідних. Наприклад, у Китаї, який нібито швидко розвивається і багато працює, там кількість вихідних днів формально удвічі більша, ніж в Україні. Тобто, якщо в Україні 10, то у них – 21. У Японії, наприклад, 15 вихідних днів. Але насправді в Україні ситуація складається таким чином, що робочий день перед довгими вихідними зазвичай також скорочується. Якщо це якесь свято, яке більш-менш шанується в суспільстві, то в останній день люди вже святкують на роботі, тобто також не працюють. І це стосується не лише державних підприємств, а й приватних. Так само і в перший день після свят – також неповний робочий день.

– Такі своєрідні українські традиції. Тоді, можливо, питання не в тривалості робочого часу, а саме в ефективності його використання?

В Україні існує досить багато неформальних звичок як використовувати робочий час не за призначенням

– Саме так. Це і є основною проблемою, бо якщо ми дивимося на те, що відбувається, то в Україні існує досить багато неформальних звичок як використовувати робочий час не за призначенням. І це є набагато більшою проблемою, ніж формальна кількість вихідних та святкових днів. Також, чим дійсно відрізняється Україна, так це кількістю днів, які даються на середню відпустку. Тобто якщо у тих самих Сполучених Штатах відпустка тривалістю тиждень – це є нормально в багатьох компаніях, то в Україні така відпустка вважається закороткою. І якщо ми візьмемо святкові дні та додамо до них звичайну відпустку, тоді ми дійсно виходимо на рівень, де Україна є одним з лідерів за кількістю днів, у які не працюють.

– Найбільше святкових днів припадає на січень і на травень. Якщо скасувати травневі свята, це може допомогти українському бізнесу чи бюджету?

Ті бізнеси, які зав’язані на те, щоб створювати умови для відпочинку, тобто той самий туристичний бізнес, готельно-ресторанний, різноманітні музеї, кінотеатри і так далі – це буде мінусом

– Можна сказати, що окремі бізнеси від цього виграють, окремі – програють. Тобто ті бізнеси, які зав’язані на те, щоб створювати умови для відпочинку, тобто той самий туристичний бізнес, готельно-ресторанний, різноманітні музеї, кінотеатри і так далі, вони зазвичай найбільш активно використовуються якраз у період вихідних днів. Відповідно для них зменшення святкових днів, особливо якщо вони йдуть один за одним, тобто можна використовувати для якогось дійсно туризму, хоча б на тиждень, – це буде мінусом. Водночас інші якісь виробництва, які працюють у звичайному режимі – для них це буде виграш. Для третіх – тих, які мають неперервну роботу, наприклад, металургія, вони не можуть зупиняти свою роботу на вихідні, вони змушені працювати постійно – відповідно для них це взагалі не є питанням.

– Ви сказали, що в Україні велика відпустка, а чи не виникне після Ваших слів у народних депутатів спокуса зменшити цю відпустку, щоб підвищити ефективність праці, як вони це розуміють?

– Я думаю, що ні. Хоча б через те, що в нас більшість депутатів є доволі популістичними, і так само, як не йшли на принцип підвищення пенсійного віку, так само і скорочення відпусток буде негативно сприйнято в суспільстві. Тому навряд чи вони на це підуть.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG