Доступність посилання

ТОП новини

Геращенко: Київ вимагає внести до списку на звільнення ще мінімум 14 заручників бойовиків


Ірина Геращенко
Ірина Геращенко

Уповноважена президента з урегулювання конфлікту на Донбасі, перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко заявляє, що Київ вимагатиме внести до списку на звільнення ще мінімум 14 українських полонених у бойовиків.

Як написала Геращенко у Facebook, на засіданні гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи 1 червня українська сторона надала «ОБСЄ переконливий фактаж приховування з боку бойовиків інформації про осіб, що утримують на окупованих територіях». «Ми довели факт утримання там як мінімум 14 осіб зі списку заручників, а отже вимагатимемо включення їх до списків на звільнення. І звільнення, і допуску до українських бранців МКЧХ», – наголосила вона.

«ОРДЛО цинічно приховують інформацію і факти про місцезнаходження і кількість українських бранців на своїх територіях, намагаючись надурити весь світ, що начебто там є лише пару десятків заручників. І шантажуючи нас вимогою амністії сотень бойовиків в обмін на лише кілька наших заручників.... І ми з СБУ по зерняткам розшукуємо таку інформацію, бо це дає можливість включати людей в списки на звільнення, вимагати правди про їхню долю», – написала Геращенко.

За її словами, українська сторона так і не отримала відповідь щодо релігієзнавця Ігоря Козловського, якого звинуватили в шпигунстві, щодо місця утримання важкохворого Володимира Жемчугова, «про звільнення якого піднімають питання на кожній зустрічі з жовтня 2015». Крім того, уповноважена повідомила, що немає інформації про долю затриманого бойовиками співробітника ООН.

«Українська сторона на ТКГ, де Київ представляє Леонід Кучма, заявила про вимогу негайного звільнення співробітника ООН, який має відповідні імунітети і якого обіцяли звільнити ще на початку травня», – наголосила вона.

«Щодо процесу звільнення інших ... Я знаю, що всі наші вісті з Мінська дуже чекають мами і родини заручників. І я вам сьогодні так напишу: ми рухаємося. У кількох напрямках, шукаємо, як таки витягти хлопців. Деталей не буде зі зрозумілих причин», – додала Геращенко.

За її словами, представники сепаратистів і Росії наполягають на вимозі амністії, «що блокує на сьогодні швидкий процес звільнення, на жаль». «Але Україна вважає питання звільнення наших громадян пріоритетом, тут ми готові до компромісів. І я волію давати новини, а не анонси в цій темі. Працюємо. Новини будуть», – наголосила уповноважена.

Представник України у групі, колишній президент України Леонід Кучма напередодні повідомив, що обмін полоненими стане одним із питань, запланованих до обговорення під час переговорів Тристоронньої контактної групи в Мінську 1 червня.

На минулому засіданні контактної групи в Мінську 18 травня сторонам не вдалося домовитися про обмін полоненими.

За попередніми даними СБУ, на окупованій території Донбасу і в Росії перебувають 126 українських заручників. Звільнення полонених є однією з умов Мінських угод.

XS
SM
MD
LG