Доступність посилання

ТОП новини

Перед росіянами зараз головне завдання – зберегти місце роботи і вижити – Шелін


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Реальні доходи росіян падають і вже перебувають на рівні Білорусі і Казахстану – російський Інститут соціальної політики Вищої школи економіки

Реальні доходи росіян падають і вже перебувають на рівні Білорусі і Казахстану. Такі дані днями оприлюднив російський Інститут соціальної політики Вищої школи економіки. Згідно з дослідженням, лише в першому кварталі 2016 року реальні доходи росіян скоротились у середньому на 4%, порівняно з минулим роком. Крім того, на початку травня головний аналітик «Сбербанку Росії» Михайло Матвієнков повідомив, що середні зарплати в Росії впали нижче за 450 доларів на місяць, тобто нижче рівня Китаю, Польщі, Сербії та Румунії.

Спеціально для Радіо Крим.Реалії на головні питання про російські зарплати і ринок праці відповідав російський економічний оглядач Сергій Шелін.

– Російські зарплати на рівні білоруських і казахських – це сенсація чи ні?

– Це – закономірний результат останніх двох років. Російські зарплати в доларах за поточним курсом не могли не впасти, тому що, як ми знаємо, слідом за ціною нафти вниз пішов і рубль. Взагалі, за підсумками квітня, офіційна номінальна зарплата в Росії – 36 тисяч рублів – це 500 з гаком доларів. На піку цін на нафту, 2013 року, вона становила 930 доларів, причому сума в рублях змінилась незначно. Але якщо говорити про реальні доходи, то за останні 2 роки вони знизились на 12-15%, тобто не так уже й сильно. Натомість росіяни тепер не можуть дозволити собі відпочинок за кордоном і багато імпортних товарів.

Російський економіст Євген Гонтмахер: «Після якогось періоду погіршення рівня життя настає період, коли люди раптом починають розуміти, що і з роботою проблеми. Тому що до цього як робили роботодавці? Переводили на неповний робочий день, подушку безпеки робили. І люди з цим, загалом, погоджувались. Тепер, мабуть, оскільки економіка все одно продовжує падати, настав період, коли, напевно, когось вже будуть реально звільняти. Так, зараз є ризик втрати роботи, досить кваліфікованої роботи, але є дуже багато некваліфікованої роботи. Центр зайнятості – будь ласка, запропонує вакансії двірника, сантехніка, водія і так далі».

– На російському ринку праці швидше все добре чи все погано?

– За офіційною статистикою, в Росії зараз 4,5 мільйона безробітних, що лише на 10% більше, ніж до кризи. Тому говорити про те, що все стало дуже погано, не можна. Але, звісно, запаси міцності у роботодавців вичерпуються, і вони думають, як скоротити свої витрати, звільнивши когось. Поки що цього не сталось, але в найближчі місяці ймовірність звільнень працівників, особливо зайнятих неповний день, підвищується. Потрібно також відзначити, що російська глибинка переживає кризу важче, тому що там загроза втратити роботу набагато вища.

– Чи варто анексованому Росією українського Криму чекати великих російських державних програм з працевлаштування?

– Великих програм зараз не слід чекати нікому, в тому числі Криму. Грошей не вистачає, як ми знаємо, навіть на індексацію пенсій. Федеральний центр буде сильно урізати соціальні витрати, і ми побачимо це восени, після думських виборів, коли почнуть верстати бюджет на 2017 рік. В цілому ми вийшли на стійку стагнацію і повільно сповзаємо вниз, але без катастрофічних обвалів, тож є час пристосуватись. Хоча, звісно, міняти роботи як рукавички за прикладом 2000-х уже не вийде, як і чекати на підвищення зарплат. Перед росіянами зараз головне завдання – зберегти своє місце і вижити.

Оригінал публікації – на сайті проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG