Доступність посилання

ТОП новини

Поліцейську місію ОБСЄ на Донбасі у Мінську не обговорювали


Мартін Сайдік засудив обстріли на Донбасі

Мінськ – Першого червня у Мінську відбувся черговий раунд переговорів із врегулювання ситуації на Донбасі. Попри заяви МЗС Росії Тристороння контактна група не розглядала питання озброєної поліцейської місії на Донбасі.

Мартін Сайдік
Мартін Сайдік

Позитивного за підсумками нинішнього засідання Тристоронньої контактної групи було небагато, більше негативного. Зокрема група звернула увагу на долю сиріт конфлікту на Донбасі, на те, як їх можна було б захистити. Але більше йшлося про нові обстріли та черговий спалох насильства на Донбасі. З цього приводу координатор на переговорах від ОБСЄ посол Мартін Сайдік виступив із особистою заявою.

«Я особливо занепокоєний тими порушеннями режиму зупинення вогню, які призвели до військових і цивільних жертв, та нещодавніми навмисними порушеннями стосовно беззбройних співробітників та майна СММ ОБСЄ», – зазначив Сайдік.

Євген Марчук
Євген Марчук

За словами представника України у безпековій підгрупі Євгена Марчука, обстріли на Донбасі останнім часом набули нової якості, українські позиції наразі обстрілюють важкі гармати, системи залпового огню та танки.

«Це елементи ескалації, про що ми говоримо, не просто зросла кількість обстрілів, це інша якість ситуації, і вона не може відбутися просто так собі», – зауважив Марчук.

Немає жодного прогресу на переговорах щодо обміну полоненими та звільнення заручників збройного конфлікту на Донбасі. Модератор від ОБСЄ на переговорах Мартін Сайдік зміг цього разу лише підтвердити, що питання обговорювали.

Ірина Геращенко
Ірина Геращенко

Представниця України в гуманітарній підгрупі Ірина Геращенко заявила у Фейсбуці, шо тут ключовою проблемою є те, що бойовики приховують інформацію про місцеперебування українських бранців на контрольованих ними територіях, та прив’язують до їхнього звільнення питання амністії для учасників бойових дій на Донбасі.

Питання збройної поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі не порушували

На підсумковому брифінгу кореспондент Радіо Свобода звернув увагу посла Мартіна Сайдіка на заяву представника МЗС Росії Григорія Карасіна про те, що питання поліцейської місії на Донбасі мають обговорювати на засіданні у Мінську.

Сайдік повідомив, що цього наразі не було, але не включив, що це можливо. «Якщо це питання буде внесене за засідання Тристоронньої контактної групи, то ми будемо його розглядати», – сказав він.

Представник України у безпековій підгрупі Євген Марчук підтвердив Радіо Свобода, що питання озброєної поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі на засіданні ніяк не обговорювалося.

«Ми взагалі не будемо це обговорювати, поки не буде ухвалене рішення взагалі про цю озброєну місію ОБСЄ. До речі, росіяни і сьогодні продемонстрували, що вони проти такої місії», – зазначив Марчук.

За його словами, росіяни проти контролю місією ОБСЄ лінії українсько-російського кордону та місць зберігання важкого озброєння.

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG