Доступність посилання

ТОП новини

Грузинські вегани зазнали нападу сосисками й шашликами


Кав’ярня «Ківі», Тбілісі, Грузія
Кав’ярня «Ківі», Тбілісі, Грузія

Екстремісти напали на «контркультурну» кав’ярню веганів у Тбілісі за підтримки перехожих

Веганська кав’ярня в історичному центрі столиці Грузії Тбілісі зазнала незвичного нападу: група чоловіків влаштувала в ній демонстративне поїдання м’яса. Свідки назвали нападників крайніми правими екстремістами.

Понад десяток чоловіків із кільцями сосисок на шиях і шампурами шашликів навперейми влаштували заворушення в кав’ярні «Ківі», де діють суворі веганські засади. В цьому відомому «контркультурному» закладі, до якого залюбки вчащають і місцеві, й іноземці, їдять тільки рослинну їжу й не курять.

Та нападники не тільки їли таке гидке для завсідників кав’ярні м’ясо, а й кидали ним у присутніх і курили цигарки. Їх попросили піти геть, спалахнула бійка. До неї долучилися й перехожі та сусіди кав’ярні – і, за повідомленнями, чимало з них були на боці нападників. Кілька осіб зазнали дрібних травм.

Доки прибула поліція, все скінчилося. Нападники розбіглися, затримувати не було кого. Працівники поліції тільки допитали працівників кав’ярні, доставивши їх для цього до відділку. За словами потерпілих, поліція теж була недоброзичлива до працівників і відвідувачів «Ківі».

Це сталося ввечері 29 травня. Наступного дня кав’ярня «Ківі» назвала цей напад у фейсбуці «антивеганською провокацією», а нападників – «неонацистами», що «підтримують фашистські ідеї». Очевидці теж казали, що нападники належали до грузинських екстремістів.

Радикальні націоналісти проти веганів і сексменшин

Як заявила кав’ярня, представники того самого угруповання приходили в це місце й за місяць до того – тоді, за словами працівників «Ківі», ті розпитували сусідів, чи не збираються в кав’ярні іноземці та члени сексуальних меншин.

Наразі не відомо, чи «м’ясний напад» на веганів був спланованою акцією, чи просто спробою невдало пожартувати над осідком «контркультури», що переросла в бійку. Але у Тбілісі починають непокоїтися тим, що це може бути ще одним зі свідчень зростання руху грузинських ультранаціоналістів.

За три дні до подій у «Ківі», на День незалежності Грузії, 26 травня, група грузинських націонал-екстремістів влаштувала марш вулицями Тбілісі. Вони змінили традиційне гасло націоналістів «Грузія для грузинів» на переінакшене – «Грузини для Грузії».

Погрози з боку ультраправих уже кілька років змушують представників ЛГБТІ-спільноти скасовувати свої марші у столиці Грузії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG