Доступність посилання

ТОП новини

Посли G7 засуджують публікацію даних журналістів на «Миротворці»


Посли країн «Групи семи» засуджують оприлюднення даних журналістів на сайті «Миротворець» і закликають відповідальних за це осіб видалити цю інформацію. Про це йдеться в заяві G7, оприлюдненій на сайті посольства Великобританії в Україні.

«Посли G7 глибоко занепокоєні останніми істотними розкриттями персональних даних журналістів веб-сайтом «Миротворець». Це суперечить духу і букві українського законодавства, яке чітко визначає, що персональні дані можуть бути публічно оприлюднені у випадку індивідуальної згоди. Це також суперечить міжнародним зобов’язанням України. Ми беремо до уваги розслідування, розпочаті урядом України з цього приводу, і сподіваємось, що громадськість отримує доступ до їх результатів», – йдеться в заяві.

Крім того, посли закликають утриматися від негативних характеристик журналістів. «Характеристика всіх перерахованих в списку журналістів як «колабораціоністів з терористами» загрожує їх власній безпеці й українській свободі засобів масової інформації, яка завойована дорогою ціною. Журналісти повинні мати можливість виконувати свою роботу без погроз, утисків і залякування. Це життєво важливо і в українських інтересах, щоб журналісти мали можливість повідомляти про події на Донбасі та будь-де в іншому місці», – наголошують посли.

У травні сайт «Миротворець», що збирає дані про донбаських і кримських сепаратистів й іноземних громадян, що їх підтримували чи підтримують, оприлюднив список журналістів, які отримували «акредитацію» в угрупованні «ДНР». Ця публікація викликала різку критику за кордоном і серед частини української журналістської спільноти через оприлюднення особистих чи персональних даних журналістів, серед яких були і українські, і іноземні. Зокрема, лунали заяви, що людям із цього списку після публікації погрожували. Прихильники дій сайту, на підтримку яких уже виступав раніше й голова МВС України Арсен Аваков, звертали увагу на значну суспільну значущість цієї публікації.

Після скандалу сайт на якийсь час закривався, та потім поновив роботу і оприлюднив іще один схожий список, цього разу із домашніми адресами журналістів – це був скопійований із сайту МЗС Росії перелік акредитованих при ньому працівників преси.

XS
SM
MD
LG