Доступність посилання

ТОП новини

Гроші і армія України. Ситуація катастрофічна? (Огляд преси)


Восени може повністю припинитися фінансування Збройних сил України

Восени може повністю припинитися фінансування Збройних сил України. Відтак, як стверджує газета «Україна молода», ситуація в української армії катастрофічна. Ідеться, насамперед, про відсутність 3,6 мільярда гривень, які мають піти на фінансування озброєнь i ремонт техніки. Проте це не все, загалом не вистачає 10 мільярдiв гривень на загальне фінансування армії. За словами голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Сергія Пашинського, «цих грошей у бюджеті немає». Раніше ці кошти були передбачені через спецконфіскацію активів Януковича, однак поки її немає – необхідно вирішувати проблеми армії альтернативним шляхом. Як саме, «Україна молода» інформує в матеріалі «Бідна армія».

Газета «День» стверджує, що голосування за зміни до Конституції України засвідчили, що у Верховній Раді фактично відсутня реальна опозиція. Неголосування двох фракцій може бути пов’язане не стільки з ідейними переконаннями, скільки з відсутністю певних домовленостей з інших питань. А ті, хто, проголосувавши «за», пояснюють своє рішення необхідним компромісом чи тиском ззовні, насправді допомагають вибудовувати в країні вертикаль влади під президента, створюючи, таким чином, хибну систему координат. На цьому видання наголошує в статті «Зміни в Конституцію – зі «спортивним азартом».

А ось газета «Сегодня» нагадує, що ухвалення судової реформи дозволяє Україні приєднатися до Римського статуту Міжнародного кримінального суду. Цей документ, який ратифікований вже в сотні країн, дозволяє розглядати в спеціально створеному суді питання, пов'язані з геноцидом, військовими злочинами та злочинами проти людяності. При цьому, для українців приєднання до Статуту буде позитивним рішенням – з урахуванням низької якості судової системи в країні і при наявності додаткової інстанції, можна домогтися справедливості на міжнародному рівні. Про інші позитиви від судової реформи розповідає газета «Сегодня».

Чи можуть єпархії Московського патріархату в Україні бути українськими не за територіальним розміщенням, а за суттю? Чи реальне її об’єднання з іншими православними церквами? Над цим розмірковують експерти газети «День». Вони, зокрема, нагадують, що нині ця церковна структура серйозно скомпрометована своїми антиукраїнськими діями. Чого лише вартує їхня непряма, а то й пряма підтримка проросійських бойовиків на Донбасі. І щоб не відвернути проукраїнськи налаштованих вірних від УПЦ (Московського патріархату), там почали озвучувати проукраїнські ідеї. Про те – наскільки вони щирі, «День» розповідає в статті «Історія повторюється».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG