Доступність посилання

ТОП новини

Чи місце «тітушкам» в українській армії?


«Спортивні хлопці за викликом» завжди комусь потрібні, змінюються тільки розцінки – громадський активіст

У Дніпрі місцева влада ініціює поповнення лав Збройних Сил України за рахунок молодиків спортивної статури, так званих «тітушок», яких українські політики й бізнесмени використовують у боротьбі проти конкурентів за власні інтереси. Мер міста звернувся до військкоматів з проханням забирати таких юнаків до армії й таким чином виконувати показники призову. Водночас у військкоматах таку ініціативу не підтримують, а незалежні експерти вважають її несерйозною.

Чи місце «тітушкам» в українській армії?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Борис Філатов
Борис Філатов

Міський голова Дніпра Борис Філатов закликав військкомати підвищити показники призову до армії за рахунок «тітушок». Ця заява пролунала після того, як «молодики в спортивному» заважали роботі комунальної техніки, яка засипала котлован незаконної забудови на вулиці Архітектора Дольника. Філатов заявив: уже надіслав офіційного листа з пропозицією до обласного військкомату.

За його словами, у зверненні до військовиків він перелічив цілу низку ситуацій за участі «тітушок»: невідомі молодики спортивної зовнішності намагалися блокувати будівлю міськради, влаштовували провокації, псевдоакції протесту тощо.

«Тітушки» в приміщенні мерії міста, 19 лютого 2016 року
«Тітушки» в приміщенні мерії міста, 19 лютого 2016 року

Навздогін цій заяві у прес-службі Дніпропетровської міськради поширили повідомлення, пославшись на «інформацію ЗМІ», що у військкоматах ідею керівника міста «вважають цілком реальною», відтак Борис Філатов готується відпрацювати конкретний механізм відловлювання «тітушок» для армії разом з райвиконкомами – «одразу після повернення із закордонного відрядження».

«Ми призиваємо громадян України. Все. І ніяких ініціатив»

А втім, як виявилось насправді, військовики від підтримки ініціатив мера відхрещуються, а в Генштабі Збройних сил зробили заяву-спростування слів Філатова. У відомстві зазначили, що вважають неприпустимим намагання «трактувати військову службу як вид покарання для окремих категорій осіб».

«Від початку агресії проти України військовослужбовці Збройних сил України гідно захищають Батьківщину й з честю виконують бойові завдання, а намагання трактувати військову службу як вид покарання для окремих категорій осіб є зневажливим ставленням до українських воїнів-захисників», – йдеться в офіційній заяві Генштабу.

Сергій Полуциган
Сергій Полуциган

У Дніпропетровському обласному комісаріаті Радіо Свобода повідомили, що в питанні призову керуються винятково законами України, а не «ініціативами». Заступник військового комісара області Сергій Полуциган каже: упродовж нинішнього призову з області до лав української армії мають взяти 1 тисячу 800 юнаків, відомство зацікавлене, аби це були найбільш гідні люди, з високими морально-діловими якостями.

Ми призиваємо громадян України, які відповідають вимогам і критеріям
Сергій Полуциган

«На офіційне звернення мера ми, звичайно, підготуємо офіційну відповідь, вона буде надана. А щодо коментарів, то ми призиваємо громадян України, які відповідають вимогам і критеріям, які існують щодо осіб, що підлягають призову на військову строкову службу. Одним з пунктів критеріїв відповідності є морально-ділові якості: це і попередній досвід життя, це і непритягнення до кримінальної відповідальності, там дуже багато критеріїв. Звичайно, це повинні бути гідні люди. Ще раз наголошую: ми призиваємо громадян України. Все. І ніяких ініціатив. У нас є закон, ми від себе додати нічого не можемо, ми його тільки виконуємо», – сказав у коментарі Радіо Свобода представник облвійськкомату.

«Спортивні хлопці за викликом», які завжди «на роботі»

Активний учасник Революції гідності, керівник громадської організації «Майдан – Січеслав – Дніпро» Віктор Романенко був одним із тих, хто постраждав від нападів «тітушок» під час Євромайдану і ще до нього. 8 травня 2013 року «спортивні молодики» заявили про себе, напавши на мирну ходу до Дня пам’яті та примирення – вони били людей,топтали український прапор. Винуватці інциденту досі не названі, хоча вони є на фото й відео. Громадський діяч вважає: нинішня влада кривить душею, коли вимагає «покарання армією» для таких людей, адже й сама користувалась їхніми послугами.

Мова йде про тих хлопців, які завжди комусь потрібні, завжди «на роботі» – різній владі, різним політичним структурам. Коли потрібно, вони б’ють патріотів, коли потрібно – вони б’ють протилежну сторону
Віктор Романенко

«Ці «спортивні хлопці» вчора захищали якісь там партії, а ще раніше ті хлопці стояли в обласній державній адміністрації… Тобто мова йде про тих хлопців, які завжди комусь потрібні, завжди «на роботі» – різній владі, різним політичним структурам. Коли потрібно, вони б’ють патріотів, знищують прапори, у нас є це на фото й відео, коли потрібно – вони б’ють протилежну сторону, підходять до нас і кажуть: «Ми сьогодні з вами». Тобто вони знаходяться «на роботі». Тут ідуть подвійні стандарти. А ті хлопці, як займались спортом, так і займаються, як викликали їх на різні «креативні завдання», так і викликають, і нічого не змінюється, окрім вартості їхніх «послуг». Я за цією ситуацією стежу вже майже десять років, вони проявляли себе ще під час Помаранчевої революції», – зазначив у коментарі Радіо Свобода Віктор Романенко.

Якщо він (Філатов) вважає, що призов до армії – це покарання, то погані ж тоді справи в української армії
Андрій Золотарьов

Політолог Андрій Золотарьов вважає, що заяви Бориса Філатова скидаються на популізм. Він зазначає: подібні ініціативи навряд чи можна сприймати серйозно.

«Борис Альбертович не встиг повернутись із теплих місць, а вже перевтомився, як я гадаю. Якщо він вважає, що призов до армії – це покарання, то погані ж тоді справи в української армії, якщо посадовці керуються такими мотивами. Іноді краще жувати, ніж говорити чи писати в Фейсбуці», – сказав Радіо Свобода Андрій Золотарьов.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG