Доступність посилання

ТОП новини

«КиївПрайд-2016»: право на безпеку


Минулорічний «Марш рівності». Київ, 6 червня 2015 року
Минулорічний «Марш рівності». Київ, 6 червня 2015 року

7 червня у Києві стартує міжнародний ЛГБТІ-форум

Київ – Право на безпеку – у центрі уваги цьогорічного міжнародного ЛГБТІ-форуму «КиївПрайд», який відкривається 7 червня в українській столиці. Минулого року на завершальну подію заходу – правозахисний «Марш рівності» – напали супротивники ЛГБТІ-спільноти, через що близько двадцяти людей постраждали, серйозних поранень завдали, зокрема, правоохоронцям. Цього року поліція обіцяє врахувати виклики і зробити все для безпечного проведення заходу. Між тим, представники деяких політичних сил вже заявили про намір «протидіяти» проведенню маршу, а дехто з них навіть попередив про імовірність «кривавої каші».

Цьогорічний «КиївПрайд» – це близько 15 різних заходів протягом тижня: це дискусії, кінопокази, виставки і семінари, розповідає директор форуму Анна Шаригіна.

«КиївПрайд» – це також майданчик і можливість, щоб активісти і активістки з різних сфер могли зустрітися з ЛГБТІ-активістами та активістками та з’ясувати усі питання один до одного, які вони мають», – каже вона.

Завершає тиждень форуму «Марш рівності» 12 червня. Цього року його анонсують як публічний, повністю відкритий захід – на відміну від попередніх років, коли для участі у марші потрібно було попередньо реєструватись – і представники медіа, зокрема, які хотіли його висвітлювали, не знали до останнього моменту, де він буде відбуватись.

Готуватись до маршу почали за півроку, і тепер можна говорити про порозуміння між учасниками і представниками влади щодо його проведення, зазначає представниця оргкомітету Руслана Панухник.

«Серед людей, які підтвердили свою участь, було три депутатки Європарламенту, представники міжнародних організацій, таких як InterPride та Amnesty international, також народні депутати – їх приблизно 20, також ми плануємо запросити депутатів Київради», – каже вона.

Мандат на насильство

Коло людей, які публічно долучаються до підтримки таких подій, як «Марш рівності», розширюється, каже журналістка Ірина Славінська. Вона, серед інших, долучилася до кампанії на підтримку «КиївПрайду».

Ці постери можна побачити, зокрема, у столичному метро. За словами організаторів форуму, у Харкові натомість їм відмовили у розміщенні таких плакатів у тамтешній підземці.

«Мені здається, що загалом в Україні дуже важливо захищати право на мирні протести і мітинги. В принципі, за все це ми боролися на Майдані у 13-му році, коли студентів 30 листопада розігнали з аргументом, що на площі потрібно ставити ялинку. Але мені здається, ніхто не має мандату на таке насильство, і думки мають право бути висловленими, якщо вони мають вигляд мирних протестів», – зауважує Ірина Славінська.

Рівень гомофобії в Україні і самого розуміння проблеми громадянської рівності досить далекі від прийнятного, хоча цього року є всі шанси, що «Марш рівності» буде безпечним, каже Максим Еріставі, співзасновник Hromadske International і ЛГБТІ-адвокат. За його словами, цьому сприяла активізація дискусії щодо становища ЛГБТІ-людей у суспільстві.

«На жаль, в Україні донині майже немає відкритих ЛГБТ-людей. Очевидно, багато хто боїться, що держава не здатна захистити їх хоча б від насильства – немає спеціального закону, і немає насправді якоїсь підтримки з боку правоохоронців, коли такі напади відбуваються. Тому більшість людей не знає нікого з ЛГБТ і вважає, що це надумана проблема»,– говорить Еріставі.

Цей захід використовується для розхитування ситуації у країні – речник «Правого сектора»

Напередодні у фейсбуці з’явилось висловлювання речника «Правого сектора» Артема Скоропадського, що «12 июня в Киеве будет кровавая каша». Цим Скоропадський резюмує процитовану ним у пості заяву іншої організації – «Добровольчого руху ОУН», який очолює Микола Коханівський. Пізніше і сам речник, і деякі інші представники організації говорили, що це була не погроза, а висновок, який базується на досвіді проведення «Маршів рівності» в попередні роки.

Водночас іще один речник «Правого сектора» Олексій Бик у коментарі Радіо Свобода заявив, що організація планує контрзаходи, однак уточнити, які саме, відмовився.

«У час, коли у країні війна триває, цей захід використовується для відволікання уваги від нагальних проблем і для розхитування ситуації всередині країни, – вважає Бик. – Тому «Правий сектор», як і інші наші побратимські організації, буде протидіяти проведенню гей-параду всіма можливими і доступними нам способами».

Також на сайті Київради є петиція з вимогою заборонити марш, яка набрала 11,5 тисяч підписів за 10 тисяч потрібних для того, щоб їхні вимоги Київрада розглянула на засіданні.

Між тим, у прес-службі Київської міської ради Радіо Свобода пояснили, що перед тим, як виносити питання на обговорення у міськраді, його узгоджують у комісіях, чого поки що зроблено не було.

Охороняти порядок на «Марші рівності» буде 6,5 тисяч поліцейських – Нацполіція

Правоохоронці налаштовані рішуче захищати «Марш рівності». Про це напередодні заявила голова Нацполіції Хатія Деканоїдзе.

За словами представника головного управління відомства Ігоря Бойка, охороною порядку під час «Маршу рівності» займатиметься 6,5 тисяч поліцейських.

«Ми готувались і готові забезпечувати громадську безпеку. Марш пройде», – запевняє Бойко.

Раніше у соцмережах з’являлись повідомлення про те, що частина співробітників проти того, щоб захищати «Марш рівності», але Бойко це заперечує і називає провокацією.

«Хода на захист сім’ї»

У суботу в центрі Києві відбулася «Хода на захист сім’ї», в якій узяли участь кілька тисяч людей. Учасники висловлювались, серед іншого, проти абортів і контрацепції і за збереження в законодавстві нинішнього формулювання поняття сім’ї як «союзу чоловіка і жінки».

У Києві пройшов марш на захист сім'ї (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

Акція планувалась до Дня захисту дітей і з проведенням заходів «КиївПрайду» ніяк не пов’язана, пояснив Радіо Свобода виконавчий директор Інституту релігійної свободи Максим Васін, що також взяв участь у марші.

«Ця ідея була підтримана секретаріатом Ради церков у квітні, захід планувався наприкінці травня, але через інші заходи до Дня Києва його перенесли на першу суботу червня – одразу після Дня захисту дітей», – розповідає релігієзнавець.

Інформації про напади на учасників ходи не надходило.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG