Доступність посилання

ТОП новини

В Одесі активісти блокують суд через рішення відпустити під домашній арешт фігуранта справи «2 травня»


2 травня 2014 року: невідомий проросійський активіст, ілюстраційне фото
2 травня 2014 року: невідомий проросійський активіст, ілюстраційне фото

Апеляційний суд Одеської області задовольнив апеляційну скаргу захисників фігуранта справи «2 травня» громадянина Росії Євгена Мефйодова та змінив підозрюваному запобіжний захід на тримання під домашнім арештом.

Після такого рішення кілька десятків активістів, які перебували у приміщенні, за допомогою меблів заблокували вихід із судової зали. Вони виступають проти того, щоб Мефйодова випускали з-під варти. Серед протестувальників представники одеського «Правого сектору» та «Самооборони».

29 травня Київський райсуд Одеси вирішив знову взяти під варту Євгена Мефйодова. Це сталося одразу після того, як рішенням Малиновського районного суду його відпустили з-під варти під домашній арешт у рамках розслідування справи «2 травня». Причиною повторного затримання стали дії росіянина, які кваліфікували за статтею Кримінального кодексу про погрозу вбивством. За інформацією слідства, він за допомогою месенджера Viber надіслав свідкові у справі про масові заворушення повідомлення з погрозами вбивства.

Раніше у прокуратурі Одеської області також повідомили, що почали кримінальне провадження за фактом винесення суддями Малиновського райсуду Одеси свідомо неправосудних рішень у перебігу розгляду справи «2 травня».

2 травня 2014 року на марш футбольних фанатів і проукраїнських сил у центрі Одеси напали проросійські активісти з вогнепальною зброєю. Вони вели вогонь у кількох випадках із-за спин міліції, яка не перешкоджала цьому. Були вбиті шість людей-учасників маршу. Згодом проукраїнські демонстранти зібралися на нову демонстрацію і рушили на площу Куликове поле, де був розташований наметовий табір проросійських активістів.

Проросійські активісти й їхні прихильники сховалися в будівлі Будинку профспілок. Обидві сторони кидали одна в одну пляшки з займистою рідиною. Внаслідок пожежі, що виникла в будинку, при спробах вистрибнути з нього і внаслідок застосування проросійськими активістами вогнепальної зброї там загинули ще 42 людини з обох сторін конфлікту. Також у перебігу протистоянь того дня було поранено близько 200 людей.

У Малиновському райсуді Одеси на розгляді перебуває обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо двадцяти обвинувачених у масових заворушеннях 2 травня 2014 року. Із 20 обвинувачених – 5 перебувають під вартою, це Сергій Долженков, Максим Сакауов, Сергій Корчинський, Владислав Романюк і громадянин Росії Євген Мефйодов.

XS
SM
MD
LG