Доступність посилання

ТОП новини

У Франції поставили під сумнів версію України про «французького терориста» – Reuters


Французькі слідчі вважають, що француз, затриманий у травні в Україні зі зброєю і вибуховими речовинами, найімовірніше, брав участь у контрабанді зброї і не є учасником воєнізованого угруповання. Про це 7 червня з посиланням на прокурора, який веде справу, повідомила агенція Reuters.

«Цей молодий чоловік невідомий французькій розвідці, і слідчі органи наразі схиляються до думки про можливу справу із контрабандою зброї», – сказав прокурор міста Нансі Тома Пізон.

Він заявив, що про термінову екстрадицію затриманого наразі не йдеться.

Французькі слідчі, які сумніваються в «терористичних мотивах» затриманого співгромадянина, передали справу у відділ прокуратури Нансі з боротьби з організованою злочинністю, а не до національного антитерористичного підрозділу в офісі прокуратури в Парижі.

Крім того, французька сторона заявила про свій запит до української щодо деталей справи про затримання співгромадянина.

Агентство Reuters пише, що сусіди затриманого в Україні француза з села Нан-ле-Петі характеризують хлопця як працьовитого і ввічливого, однак дещо замкнутого в собі.

Обшук у його домі виявив хімікати, що можуть бути використані і для виробництва вибухівки, і як добрива.

Також агентство наводить слова неназваного французького посадовця, який заявив, що французька влада не може підтвердити ніяких деталей, про які говорила українська сторона. Цей посадовець при цьому повторив думку інших урядовців у Франції, що Україна могла підстроїти цей інцидент, щоб він зіграв на користь Києву, пише Reuters.

Раніше французький телеканал М6 оприлюднив інформацію про арешт 21 травня в західній частині України 25-річного громадянина Франції Грегуара М. під час спроби перетнути кордон із Польщею. Оглядаючи його фургон, українські прикордонники виявили значний арсенал військової зброї і вибухових речовин загальною вартістю 250 тисяч євро. За даними телеканалу, француз мав «три ракетні комплекси, шість автоматів Калашникова та набої до них, кілька прицілів та вибухівку».

Голова СБУ Василь Грицак повідомив, що операція знешкодження зловмисника тривала півроку і чоловік міг готувати теракти у Франції під час «Євро-2016». Футбольний турнір стартує у Франції 10 червня.

XS
SM
MD
LG