Доступність посилання

ТОП новини

Заступника голови Миколаївської ОДА Романчука триматимуть під вартою 2 місяці


Почув по телевізору, що заарештований – Романчук
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:26 0:00

Почув по телевізору, що заарештований – Романчук

Підсудний заявив, що шукатиме 5,5 мільйонів гривень для застави у своїх друзів

Колишнього заступника голови Миколаївської ОДА Миколу Романчука взяли під варту на 2 місяці. Сума застави, щоб вийти на волю, становить понад 5,5 мільйонів гривень. Рішення про такий запобіжний захід ухвалили у Приморському районному суді Одеси. Миколу Романчука звинувачують у хабарництві в особливо великих розмірах. Крім цього, на території його маєтку представники СБУ знайшли підземні ходи, де зберігалися коштовності та антикваріат. Натомість чоловік винним себе не визнає. Його захисники мають намір оскаржувати рішення суду.


Запобіжний захід у вигляді арешту на 2 місяці з правом внести заставу в понад 5,5 мільйонів гривень Микола Романчук називає катастрофою.

«Це не просто шок, це катастрофа! Грошей у мене немає. Але у мене є друзі», – каже він.

Адвокати колишнього заступника керівника Миколаївщини просили суд узяти Романчука під домашній арешт з електронним браслетом і без права користуватися телефоном. Проте суддя Приморського районного суду Одеси Юрій Кушніренко задовольнив клопотання сторони обвинувачення, якою у цій справі виступала Військова прокуратура. Від самого початку вона вимагали затримати Романчука на 60 діб, а заставу призначити у розмірі понад 19 мільйонів гривень.

Захисники підозрюють, що обвинувачення навмисно назвало таку високу суму. Адвокат Сергій Гребенюк вважає, що Романчука одразу поставили у таке становище, коли він точно не може знайти таких грошей. За словами адвоката, його клієнт прийшов на засідання, надав усі докази та був відкритий до співпраці. Гребенюк заявив про намір подавати апеляційну скаргу.

В Україні застави в розмірі 19 мільйонів гривень ще не було – Гребенюк
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:26 0:00


«Прокуратура не навела жодного доказу, який свідчив би про причетність клієнта до якихось незаконних дій. Найімовірніше, це буде оскаржуватися в апеляції», – повідомив він.

«Усе заробив плідною працею»

На судовому засіданні сам Романчук заперечив будь-які факти хабарництва та винним себе не визнав. Свої статки він пояснює плідною працею протягом 40 років.

«Мене часто питають: чому у вас стільки багато коштів, золота? Але є перелік заробітних плат, які я отримував останні 40 років. Якщо їх разом скласти, це буде дуже велика сума. Це ті кошти, які дають мені права сказати, що це я заробив», – сказав Романчук.

4 червня Миколу Романчука затримали разом зі ще трьома держслужбовцями під час отримання хабара у сумі 92 тисяч доларів США за надання дозволу на облаштування кар’єру для видобутку вапняку в області. Згодом співробітники СБУ та прокуратури провели обшуки на робочих місцях та за місцем проживання фігурантів справи.

Підземні тунелі Героя України

У результаті обшуків виявилося, що колишній заступник голови Миколаївської ОДА просто вдома зберігав валізу з 300 тисячами доларів та велику кількість ювелірних виробів. За інформацією Служби безпеки України, під будівлею співробітники спецслужби виявили мережу тунелів, де зберігалися сейфи з золотими зливками, старовинними іконами, антикваріатом, столовим сріблом. «У сейфах також зберігалася «чорна бухгалтерія», яка доводить проведення корупційних оборудок», – мовиться у повідомленні СБУ.


Микола Романчук із березня по липень 2014 року сам очолював Миколаївську область, а з липня 2015 став першим заступником нового голови ОДА Вадима Мерікова. У 2007 році «за видатні особисті заслуги перед українською державою у розвитку вітчизняного суднобудування, впровадження сучасних технологій виробництва» Романчук був нагороджений званням «Герой України». Як повідомляють місцеві журналісти видання «Преступности.нет», у власності близьких родичів Романчука є чотири маєтки в одному кварталі Миколаєва, між якими і були проведені ті самі підземні тунелі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG