Доступність посилання

ТОП новини

«Розслідування діяльності Труханова потребує політичної волі Порошенка» – експерт


Акція протесту біля Одеської міськради. Архівне фото
Акція протесту біля Одеської міськради. Архівне фото

Скандал із офшорами мера Одеси набирає обертів

Сьогодні в Києві під Адміністрацією президента мітингували одеські активісти, вимагаючи відставки свого міського голови Геннадія Труханова. Останнім часом він фігурує у кількох скандалах, пов’язаних із подвійним громадянством та офшорними компаніями. Експерти вважають, що ймовірність відставки чинного мера може спричинити гостре політичне протистояння в Одесі за його посаду.


За відставку чинного мера в Одесі мітингують вже півтора місяця. Основні причини протесту – інформація про подвійне громадянство та офшори одеського мера, яку протестувальники вимагають розслідувати. Зокрема, Геннадія Труханова звинувачують у підтримці сепаратистського руху в Одесі 2013–2014 років. Однак, на думку мітингувальників, правоохоронці нічого не роблять, а розслідування резонансних звинувачень навмисно затягується. Те саме стосується й факту нападу на активістів антимерського руху, які встановили наметове містечко на Думській площі біля будівлі Одеської міськради.

Одеський «Антитруханівський майдан» мітингує під стінами АП
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

Наша мета – щоб нас почули. Тому що таке враження, що ситуацію законсервували, а Одеса – це держава в державі
Аліна Подолянка

За допомогою вони звертаються до президента України Петра Порошенка – для цього люди приїхали з Одеси на мітинг під Адміністрацією на Банковій. Аліна Подолянка, одна з активістів «антитруханівського Майдану», говорить, що активісти вже надсилали звернення до президента України три тижні тому, однак не отримали жодної відповіді.

«Наша мета – щоб нас почули. Тому що таке враження, що ситуацію законсервували, а Одеса – це держава в державі», – говорить активістка Аліна Подолянка.

«Тендери в Одесі виграють люди Труханова» експерт

Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник рівно 2 місяці тому, 9 квітня, оголосив, що бюро візьметься розслідувати факти ймовірних фінансових махінацій із боку міського голови Одеси Геннадія Труханова. Аркадій Топов, експерт ініціативи «Антикорупційний офіс», яка займається моніторингом діяльності міської ради та міського голови, зауважує, що з приходом Геннадія Труханова на цю посаду все частіше тендери та фінансування виграють компанії, наближені до нього або людей з його оточення. При цьому часто компанії надають свої послуги за завищеною ціною. Експерт зазначає, що і процедура ухвалення рішень міською радою не вирізняється прозорістю – багато резонансних проектів розглядають «за зачиненими дверима».

Багато тендерів, які проводяться міською владою, так збігається, виграють компанії, які наближені або до самого мера, або до його оточення з його партії. Найбільший шмат – ремонт доріг у місті
Аркадій Топов

«Багато тендерів, які проводяться міською владою, так збігається, виграють компанії, які наближені або до самого мера, або до його оточення з його партії. Найбільший шмат – ремонт доріг у місті. Фінансування цих видатків зросло за останні кілька років у 4–5 разів. Але це не впливає на якість доріг. Я не думаю, що хтось із одеситів скаже, що задоволений якістю доріг у місті. Найбільшу частину тендерів у цій сфері минулого року отримала компанія «Ростдорстрой», пов’язана із мером міста. Це понад половина тендерів. Іще чверть – компанії, які прямо асоціюються з оточенням мера», – пояснює Аркадій Топов.

Нещодавно «Антикорупційний офіс» дізнався, що 17 травня 2016 року Управління дорожнього господарства Одеської міської ради підписало з ТОВ «СК Автострой» договір на капітальний ремонт тротуару по вулиці Карла Лібкнехта на суму 3 мільйони 208 тисяч гривень. Середня вартість ремонту 1 кв. м. тротуару становить 1260 гривень. За підрахунками експертів, це втричі дорожче від ринкової ціни на такі послуги. Тендер розігрували між двома компаніями, які належать до оточення міського голови. Директором «СК Автострой», яка виграла, є Віктор Гнєзділов, тренер федерації тайського боксу «Муей Тай», президентом якої багато років є Геннадій Труханов. І це лише один із багатьох фактів, які фіксують експерти «Антикорупційного офісу».

Криза політичних лідерів

Голова Комітету виборців України в Одеській області Анатолій Бойко вважає, що Петро Порошенко, незважаючи на те, що вимоги активістів не є у його прямій компетенції, має можливість вплинути на розвиток подій в Одесі.

«І в СБУ, і в правоохоронних органів достатньо доказів щодо Труханова. Єдине, що відсутнє, – це політична воля президента, щоб давати цьому хід. В нас прокуратура і СБУ зараз підпорядковуються безпосередньо Порошенкові. Розслідування такого рівня завжди узгоджуються в Адміністрації», – переконаний Анатолій Бойко.

За словами експерта, в міській раді є коаліція між партією Труханова «Довіряй ділам», партією Ківалова «Українська морська партія» та «Блоком Петра Порошенка», який фактично курує в Одесі Олексій Гончаренко та Михайло Шмушкович. Така «співпраця» є взаємовигідною для всіх, адже немає жодного кандидата, який би міг отримати підтримку більшості одеситів.

Якщо завтра в міську раду зайде СБУ, або прокуратура, або хтось інший, і заарештують Труханова, не буде масових мітингів одеситів із гаслами «Поверніть нам мера»
Анатолій Бойко

«В Одесі є певна криза лідерів. Реальна політична кар’єра Труханова на рівні міста Одеси почалася тільки у 2010 році, коли він очолив фракцію Партії регіонів у міській раді. До того він не був політиком навіть міського масштабу. Його було обрано виключно на цій хвилі кризи політичних лідерів в Одесі і завдяки тому, що він підтримував ідеї, співзвучні тому, що декларувала Партія регіонів: патерналізм, стабільність та усілякі популістські речі. Труханов на цьому зіграв. Якщо завтра в міську раду зайде СБУ, або прокуратура, або хтось інший, і заарештують Труханова, не буде масових мітингів одеситів із гаслами «Поверніть нам мера», – переконаний Анатолій Бойко.

Однак якщо все-таки Труханова усунуть із посади міського голови, на думку експерта, за його місце розпочнеться гостра політична гра. Найімовірніші претенденти, на думку Бойка, – колишній мер Одеси Едуард Гурвіц, головний опонент Труханова в минулій передвиборчій кампанії Олександр Боровик, «головний юрист» Сергій Ківалов, лідер осередку «БПП» в Одеській області Михайло Шмушкович. Однак усі ці прізвища, за словами Анатолія Бойка, – лише верхівка айсберга, адже немає одного претендента, який би отримав однозначну підтримку електорату.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG