Доступність посилання

ТОП новини

Сенат Франції не усвідомлює глибини російських порушень – МЗС України


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У Міністерстві закордонних справ України сподіваються, що Франція підтримуватиме міжнародні зусилля для припинення агресії Росії щодо України.

«Резолюція Сенату Франції із закликом до поступового пом’якшення санкцій свідчить про недостатнє усвідомлення сенаторами глибини порушення Росією міжнародного права», – мовиться у заяві українського зовнішньополітичного відомства, опублікованій 9 червня.

«Росія продовжує бойові дії на Донбасі, внаслідок чого й далі гинуть громадяни України, і проводить репресивну політику в окупованому Криму, насамперед, щодо кримських татар та українців. Таким чином, наразі відсутні будь-які підстави для перегляду чи скасування запроваджених щодо цієї держави санкцій. Розраховуємо, що Франція, як одна з держав-гарантів суверенітету та територіальної цілісності України та активний учасник «нормандського процесу», твердо залишатиметься на позиціях міжнародного права та поваги до європейських цінностей і надалі підтримуватиме міжнародні зусилля з метою припинення агресії Росії щодо України», – наголосили у МЗС України.

8 червня верхня палата парламенту Франції, Сенат, ухвалила резолюцію з закликом до поступового і поетапного скасування санкцій проти Росії, пов’язаного з «істотним поступом» у виконанні мінських угод. За таку резолюцію проголосували 302 із 318 членів Сенату, проти були 16.

Сенат Франції закликав уряд країни звернутися до своїх європейських партнерів з пропозицією скасувати без затримок індивідуальні санкції щодо російських парламентарів.

Водночас Сенат підтвердив свою незмінну відданість територіальній цілісності, суверенітетові й незалежності України та засудив незаконну анексію Криму і використання Росією сили на території України.

Рішення Сенату Франції є рекомендаційним і не обов’язкове до виконання урядом.

Раніше Верховна Рада України ухвалила офіційне звернення до Сенату Франції із закликом не підтримувати цієї резолюції.

У квітні Національні збори, нижня палата французького парламенту, підтримали схожу резолюцію з закликом до свого уряду виступити проти продовження санкцій Євросоюзу щодо Росії і почати переговори про якнайшвидше скасування цих санкцій та зняти ці санкції.

Офіційна позиція ЄС полягає в тому, що санкції, накладені через втручання на Донбасі, можуть бути цілком скасовані тільки після повного виконання мінських домовленостей, а санкції через окупацію Криму, – після деокпації українського півострова. Її підтримує і уряд Франції. Так само вважають і США й країни «Групи семи», що теж наклали схожі санкції.

До кінця місяця Євросоюз, як очікують, продовжить чинність головного пакета своїх санкцій щодо Росії через втручання на сході України на чергове півріччя.

XS
SM
MD
LG