Доступність посилання

ТОП новини

Білий дім наполягає на виконанні Мінських угод Росією і Україною до складення Обамою повноважень президента


Сюзан Райс
Сюзан Райс

Радник з національної безпеки адміністрації президента США, колишній посол ООН Сюзан Райс 9 червня заявила, що Білий дім наполягає на виконанні Мінських угод Росією і Україною до складення Бараком Обамою повноважень президента. Це має статися 20 січня.

За словами Райс, досі мирні переговори між країнами були непродуктивними, але вона бачить потенціал для вирішення конфлікту до кінця року.

Райс також заявила, що високопосадовці США активізують свої зусилля з французькими і німецькими колегами, щоб переконати Київ і Москву виконувати свої зобов’язання за Мінськими угодами, підписаними в лютому 2015 року.

«Це те, чого можна досягнути станом від сьогодні і до кінця роботи адміністрації, зокрема в разі виявлення росіянами достатньої політичної волі», – сказала Райс.

«Ми сподіваємося: якщо росіяни хочуть вирішити цю проблему, а в нас є деякі підстави вважати, що їм це під силу, то ми маємо час і необхідні засоби й інструменти, щоб зробити це», – додала Райс.

Попри заяви Сюзан Райс про те, що доля Мінських угод значною мірою є в руках Росії, вона також вказала на те, що з боку Києва можуть бути проблеми з повним виконанням угод, зокрема через питання щодо місцевих виборів на Донбасі. «Немає упевненості в тому, що український парламент зможе ратифікувати реформу виборчої системи», – сказала Райс і додала, що на це може знадобитися час.

Українська сторона заявляє, що можуть пройти роки, перш ніж на Сході відбудуться вибори, і це при тому, якщо буде дотримано повне припинення бойових дій.

Україна і Захід твердять, що Росія не виконує своєї частини Мінських угод і продовжує розпалювання конфлікту шляхом надання військ і зброї сепаратистам на сході України. Москва заявляє, що на Донбасі не має своїх військ і що там можуть бути присутні хіба що «добровольці» з Росії.

Щоб натиснути на Кремль у виконанні Мінських угод, США і ЄС досі твердо стояли на позиціях збереження економічних санкцій щодо Росії, заявляючи, що вони не будуть зняті до повного виконання мінських домовленостей. Дія найбільшого пакета таких санкцій ЄС закінчується в липні. Лідери ЄС заявили, що, найімовірніше, санкції будуть продовжені ще на півроку попри опозицію Франції, Угорщини, Словенії, Італії, Греції та деяких інших країн ЄС.

Мінський Комплекс заходів від лютого 2015 року, серед іншого, передбачає припинення вогню на сході України, виведення всіх іноземних формувань, найманців і військової техніки з території України і передачу Києву повного контролю над російсько-українським кордоном на Донбасі. При цьому передача кордону може початися тільки після місцевих виборів на окупованих територіях і завершитися тільки після «повного врегулювання».

Попередні мінські домовленості, що теж чинні, передбачають також необхідність передачі непідконтрольної нині ділянки українсько-російського кордону під контроль ОБСЄ.

XS
SM
MD
LG