Доступність посилання

ТОП новини

Грошовита агентура Кремля окупувала Україну (огляд преси)


Російський капітал фактично окупував як реальний, так і фінансовий сектори української економіки

Залежний від Кремля бізнес в Україні лишається загрозою національній безпеці, попереджає «Український тиждень». Навіть після двох років війни на Донбасі та окупації Криму проблема засилля російського капіталу в українській економіці лишається надзвичайно актуальною. Адже російський капітал, контрольований державними російськими компаніями та наближеними до Путіна олігархами, фактично окупував як реальний, так і фінансовий сектори української економіки, й нині чи не кожне восьме українське підприємство із 200 найбільших перебуває в повній або частковій власності росіян. Про нагальність вирішення проблеми і її загрози «Український тиждень» наголошує в публікаціях під заголовками «Малопомітний спрут», «Відчутна присутність» і «Грошовита агентура Кремля».

За даними Головного управління розвідки, 23 «найбільш прибуткових і стратегічно важливих підприємства Донбасу» повністю або частково вивезені в Росію. Але це тільки частина правди щодо промисловості Донбасу, переконує тижневик «Фокус». З докладнішою інформацією про те, як виживають підприємства окупованого Донбасу, видання знайомить у статті «Відображення Донбасу».

Мінімальну зарплату в Україні можуть підвищити в півтора рази вже з червня 2016 року, заявляють урядовці. Втім, як зазначає тижневик «Фокус», щедрість уряду може бути неоднозначно сприйнята в Міжнародному валютному фонді, і ця ініціатива спроможна згубно вплинути на шанси України отримати наступний транш у середині липня. Про те, навіщо Мінфін хоче збільшити мінімальну зарплату і як це може вплинути на доходи населення, ціни і курс гривні, «Фокус» аналізує в публікації «Дайте дві».

Тижневик «Новое время» нагадує, що за останні три десятиліття обстановка в стабільній Європі докорінно змінилася. Виникли щонайменше 12 нових країн, частина з яких раніше ніколи не були незалежними державами. Більш того, з'явилися фальшивки –Придністров'я, «ЛНР» і «ДНР» – як результат підтримуваної Москвою військової агресії. У той час як Путін і його приятелі вкладають в пропаганду мільйони, Європа мовчить. Хоча непогано було б відповісти на це своїми мільйонами, переконані зарубіжні експерти тижневика.

Ера олігархів в Україні закінчується через зношення засобів виробництва, на яких вони вибудували свій капітал, констатує експерт тижневика «Новое время». Хто прийде після них – важливе питання, яким ніхто не поспішає перейматися. А дати відповідь потрібно швидко, бо олігархи – не лише корупція і монополія. Це мільйони робочих місць, дотація найрейтинговіших ЗМІ, практично весь спорт, благодійні внески в медицину та культуру. Проблема українського олігархату в тому, що, образно кажучи, якщо разом відтяти голову, то розвалиться і все тіло. Про те, як вплинути на свідомість майбутніх багатіїв і про головні проблеми перших осіб держави, тижневик пише в матеріалі «Перша шпальта».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG