Доступність посилання

ТОП новини

Чи готова Савченко до політичної боротьби? (Світова преса)


«Під час перебування у російській в’язниці Надія Савченко стала символом боротьби Києва проти Москви. Але чи здатна вона з мучениці перетворитися на полiтика?» – Foreign Policy

Американське видання Foreign Policy пише про можливе сходження зірки політичної кар’єри Надії Савченко. Британський щоденний часопис The Independent розповідає про першу прес-конференцію Надії Савченко для закордонної преси. Французьке періодичне видання Liberation піднімає питання безпеки під час «Євро-2016», зокрема на матчі Німеччини і України у місті Лілль.

Американське видання з питань закордонної політики Foreign Policy друкує статтю «Чи українська Жанна д’Арк готова до політичної боротьби?».

«Під час перебування у російській в’язниці Надія Савченко стала символом боротьби Києва проти Москви. Але чи здатна вона з мучениці перетворитися на полiтика?» – написано в підзаголовку.

Видання нагадує, що українську льотчицю, нині народного депутата України Надію Савченко захопили проросійські бойовики на сході України, коли вона воювала у лавах добровольчого батальйону. І саме її завзяття і нескореність зробили Надію національним символом боротьби України проти Росії. Від часу її звільнення вона регулярно з’являється в українських мас-медіа з відвертими заявами про плачевний стан української політики, про війну на сході та кволу українську економіку. Далі зазначається, що блискавичне входження Савченко в українську політику стало можливим завдяки її звільненню з російської неволі. І це, на думку Foreign Policy, є певним переломним моментом, бо ж багато українців вбачають у Надії Савчекно найвпливовішого політика, навіть попри той факт, що вона перед тим ніколи не працювала жодного дня в українському парламенті. Слова Савченко надихнули українців, які конче потребують яскравого лідера, якому можна довіряти.

Видання зі США пише, що під час її ув’язнення у Росії Надію Савченко почали називати українською Жанною д’Арк, яка стала мученицею в боротьбі за українську державність. Коли Савченко виступає, її слова співзвучні з промовами, які виголошували під час Революції гідності на Майдані у 2014-му, і є контрастом до нудних промов українських політиків. Час, проведений Надією у російському ув’язненні, не лише канонізував її як героїню війни в очах громадськості, цей час зробив її зразком революційного ентузіазму часу протестів проти режиму Януковича. Але тут залишається відкритим питання про те, чи зможе військовослужбовець, льотчиця перетворитися з політичного символа на ефективного політика. Відповідь не це запитання, на думку видання, має з’явитися вже невдовзі. Савченко вже продемонструвала себе політичною загрозою українському істеблішменту. Звільнення Савченко стало помітною перемогою для президента Порошенка у той момент, коли в Україні почали пробуксовувати реформи. Це стало успіхом, який Порошенко планує розвивати. Він зазначив, що Україна поверне собі Крим і Донбас так само, як повернула Савченко.

Foreign Policy зазначає, що політичне керівництво України, вимагаючи звільнення Савченко, вочевидь не передбачало, що Надія може мати власну політичну програму. На своїй першій пресовій конференції Савченко заявила, що коли українці захочуть, щоб вона балотувалася на посаду президента, вона це зробить. Видання додає, що звільнення Савченко дещо поліпшило рейтинг президента Порошенка, водночас створило йому довгострокового політичного суперника. Проте, як пише видання, не лише Порошенко може перешкоджати висуненню Савченко на перші позиції українського політикуму. Тут йдеться про партію, від якої Савченко була обрана до парламенту. Політичні оглядачі передбачають конфлікт між лідером партії «Батьківщина» Юлією Тимошенко та Надією Савченко. Перед появою Савченко саме Тимошенко була жінкою-політиком номер один в Україні. Американський часопис завершує, зазначаючи, що, попри все, популярність Савченко зростає, тому що її оберігає від критики її статус національного символа. Відтак її зірка має лише сходити.

«Чи українська Жанна д’Арк готова до політичної битви?»

Тему, пов’язану з Надією Савченко зачіпає і британський часопис The Independent, який публікує матеріал «Надія Савченко застерігає, що Росія може розширити свої кордони до Польщі й Німеччини». У статті повідомляється, що Надія Савченко попередила, що Росія й надалі намагатиметься розширювати свої території до кордону з Польщею чи навіть Німеччиною, якщо її не зупинять під час нинішнього збройного конфлікту в Україні. Британське видання додає, що Савченко, виступаючи перед представниками закордонної преси, закликала країни Заходу надати більше допомоги Україні, надавши Росії сигнал, щоб та припинила свої агресивні кроки і вгамувала свої апетити.

Водночас Надія Савченко зазначила, що вона розуміє, що Захід має бути обережним у своєму підході до України, бо ж, за словами українки, ніхто не хоче третьої світової війни. Америка та Європа мусять зрозуміти, що коли вони не зупинять Росію на кордоні з Україною, наступним кордоном буде вже Польща або Німеччина. Заява Савченко з’явилась після того, як представники України та Грузії, яка вела бойові дії проти Росії у 2008 році, закликали НАТО прийняти обидві країни до альянсу. Далі британська газета наводить слова Ганни Гопко, голови парламентського комітету у закордонних справах, яка заявила, що членство у НАТО надасть Україні конче необхідні гарантії безпеки.

The Independent пише, що Надія Савченко також розглядає підтримку НАТО України, як один із способів, у які Захід може допомогти її країні, використовуючи знаряддя, що вже існує. Водночас, як додає британське періодичне видання, на відміну від керівництва України, Савченко заявляє, що готова провести переговори з ватажками проросійських бойовиків на сході України. Вона каже, що не говорить при цьому як політик, радше як проста людина. За її словами, люди хочуть миру, а того миру ніколи не буде досягнуто, якщо про нього не почати говорити. Перед тим, як українці почнуть говорити про те, що коїться на окупованих територіях на сході країни, варто прибрати перепону у вигляді Росії, тоді вже, за словами Савченко, можна буде про щось говорити.

«Льотчиця, захоплена Росією, має перестороги щодо намірів Путіна»

Ліво-центристський французький часопис Liberation друкує статтю «Євро-2016»: німці перебувають у повному терористичному психозі». У матеріалі йдеться про побоювання збірної Німеччини з футболу щодо безпеки проведення футбольних матчів на чемпіонаті Європи з футболу, який розпочинається у п’ятницю у Франції. Збірна Німеччини грає свою першу гру проти України у північно-французькому місті Ліллі, яке розташоване неподалік столиці Бельгії – Брюсселя, який зазнав нещодавно терористичних нападів. Видання пише про гравця збірної Німеччини Жерома Боатенга, який не був у Франції з того часу, коли на підходах до паризького стадіону «Стад де Франс» також сталися терористичні напади, відгомін яких можна було чути на тому стадіоні, де збірна Німеччини грала товариський матч з французами у листопаді минулого року. Відтак, як пише французький часопис, Жером Боатенг вирішив не брати на матч «Євро-2016» з Україною свою дружину і двох дочок. Боатенг взагалі не хоче, щоб члени його родини відвідували будь-які матчі чемпіонату Європи.

Французька газета додає, що Боатенг вважає ризик терористичних нападів на французькі стадіони під час «Євро-2016» доволі великим. Після першого матчу збірної Німеччини з Україною 12 червня у Ліллі, німецька збірна гратиме груповий матч з поляками на тому таки паризькому стадіоні «Стад де Франс», де й пролунали вибухи під час товариської гри Франція-Німеччина 13 листопада минулого року. Саме через ті події, тоді ж таки, у листопаді, було скасовано проведення великого товариського матчу між Німеччиною та Нідерландами, який мав би відбутися у нижньосаксонському місті Гановері. Служби безпеки тоді мали достеменну інформацію щодо терористичного акту, який було заплановано на цій грі. Жером Боатенг, гравець мюнхенської «Баварії» і батько двох близнючок, вважає, що за нинішніх обставин і ситуації з безпекою навколо «Євро-2016» він почуватиметься значно впевненіше і краще концентруватиметься на грі за умов, коли жоден член його родини не буде присутнім на стадіоні, де гратиме Німеччина.

Тим часом Liberation додає, що президент Німецького футбольного союзу Райнгард Ґріндель, не коментуючи слова Боатенга, висловив свою впевненість у діях французької влади із забезпечення всіх необхідних заходів безпеки на матчах «Євро-2016». Часопис нагадує, що французьке керівництво інвестувало 800 тисяч євро у заходи безпеки впродовж місяця проведення турніру. Разом з тим, як пише газета, голова німецьких служб безпеки Ґерхард Шиндлер висловив застереження щодо ризику, пов’язаного з тероризмом у Франції під час «Євро-2016». На додаток спеціальний відділ німецької поліції, без посилання на своїх французьких колег, розглядає можливі спроби використання дронів для нападів на «фан-зони» у центрах французьких міст. Французьке видання завершує, повідомляючи, що футбольний клуб «Баварія» вже провів зустріч з представниками компанії Rheinmetall щодо вироблення ефективної захисної системи, яка здатна перехоплювати дрони.

«Євро-2016»: німці перебувають у повному терористичному психозі»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG