Доступність посилання

ТОП новини

Відмова від російського газу заощадила щонайменше 450 мільйонів доларів – Вітренко


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

За сім кварталів, упродовж яких компанія «Нафтогаз України» не купувала російського газу або обмежувала його придбання, вдалося заощадити щонайменше 450 мільйонів гривень. Про це заявив 10 червня директор із розвитку бізнесу НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко.

«Ми ніколи не купували газ у Європі дорожче, ніж нам пропонував Газпром», – стверджує представник «Нафтогазу».

«Іноді виходило, що коли ми купували газ у Європі (в момент ухвалення рішення), ціна була нижчою, ніж у «Газпрому» (з поставкою у відповідний період у майбутньому), але «Газпром» через деякий час змушений був давати нам «знижку», і вже в періоді постачання їхній газ був трохи дешевшим», – вказує Вітренко і наполягає, що ці «знижки» стали можливими саме завдяки диверсифікації.

Директор із розвитку бізнесу НАК «Нафтогаз України» також вказує, що без урахування російських «знижок» економія складає 4,2 мільярда доларів. Є ще третій варіант, який включає вимоги «Газпрому» за принципом «бери або плати». У такому разі, вважає Вітренко, економія склала понад 44 мільярди доларів.

Раніше 10 червня директор із розвитку бізнесу НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко назвав неринковою пропозицію Росії щодо постачання газу в Україну за ціною 177 доларів за тисячу кубометрів у третьому кварталі 2016 року.

Україна останнім часом припинила закупівлі російського газу, купуючи його натомість у країнах Європи за реверсною схемою. Київ використовує для цього частину своїх газогонів у зворотному від проектного напрямку. Востаннє Україна купувала російський газ – 2 мільярди кубометрів для своїх сховищ для проходження зими – наприкінці листопада 2015 року, після чого знову припинила його закупівлі.

XS
SM
MD
LG