Доступність посилання

ТОП новини

Петренко: Рада має ухвалити новий закон про люстрацію в разі негативного рішення КСУ щодо чинного


Павло Петренко
Павло Петренко

Міністр юстиції України Павло Петренко закликає Верховну Раду ухвалити нову редакцію закону «Про очищення влади» у разі, якщо Конституційний суд скасує ключові статті чинного закону.

«Ми не можемо допустити скасування Закону про очищення влади, який запустив процеси люстрації в країні. У разі прийняття такого «рішення» Конституційним судом, звертаюся до народних депутатів з пропозицією негайно схвалити нову редакцію даного закону. Це дасть можливість зберегти ті результати люстрації, які ми маємо на сьогодні, а також продовжити процес очищення влади в майбутньому», – написав Петренко у Facebook.

За його словами, новий варіант закону про очищення влади має врахувати зміни, напрацьовані експертами і Мін’юстом для реалізації пропозицій Венеціанської комісії.

«Наступного тижня парламент повинен почати свою роботу саме з питання щодо закону про очищення влади і не дати припинити процес люстрації. Я звертаюся до депутатів з проханням не розглядати жодних законів, доки цього не буде зроблено», – заявив міністр.

Він також подякував генеральному прокурору Юрію Луценку, який назвав можливе скасування закону про люстрацію неприпустимим.

10 червня Конституційний суд України продовжив розгляд у закритій частині пленарного засідання кількох подань щодо конституційності низки положень закону України «Про очищення влади».

Цей закон, що передбачає люстрацію посадовців в Україні за низкою критеріїв, набув чинності 16 жовтня 2014 року.

У листопаді 2014-го Верховний суд України звернувся до Конституційного суду з клопотанням визнати такими, що не відповідають Конституції, низку положень цього закону. Ще одне подання з приводу цього закону надійшло від Верховного суду у березні цього року. Крім того, у січні цього року з клопотанням щодо закону «Про очищення влади» до Конституційного суду звернулися 47 народних депутатів. Конституційний суд України об’єднав усі три конституційні подання в одне провадження.

Народний депутат Єгор Соболєв написав 9 червня у Facebook, що джерела в КСУ повідомили йому, що судді мають намір визнати неконституційними ключові статті закону «Про очищення влади».

XS
SM
MD
LG