Доступність посилання

ТОП новини

Журналісти російського НТВ займаються «пропагандистським бандитизмом» – Симонов


«Марш миру» в Москві, 2014 рік
«Марш миру» в Москві, 2014 рік

Регіональні газети Росії почали попереджати глядачів, що в матеріалах НТВ може міститися брехня і пропаганда

Російський «Альянс незалежних регіональних видань» (АНРВ) в ці дні запустив акцію проти телеканалу НТВ: на сторінці з телепрограмою біля логотипу НТВ російські газети тепер вказують, що під виглядом журналістських матеріалів глядачі можуть отримати «спотворену інформацію або пропаганду». Першою подібне попередження опублікувала газета «Якутск вечерний». До акції уже приєдналося кілька регіональних газет. Очікується, що на наступному тижні флешмоб підтримають більше видань. Прес-секретар НТВ Марія Безбородова заявила «Ленте.ру», що телеканал не коментує акцію.

Приводом для появи плашки з попередженням на сторінках регіональних газет Росії став показаний в березні 2016 року сюжет програми «ЧП.Расследования» під назвою «Боржники Держдепу», в якому стверджувалося, що кілька регіональних ЗМІ отримують кредити з іноземних джерел, пов'язаних з Державним департаментом США. У матеріалі йшлося про те, що гроші ЗМІ отримують від фонду MDIF Джорджа Сороса, підтримують представників опозиції і критикують російську владу.

Одним з героїв цього сюжету стали газета «Якутск вечерний» та її видавець, генеральний директор видавничо-поліграфічного будинку «Норд-пресс» Леонід Левін. Коментуючи цей сюжет, керівники газети «Якутск вечерний» пояснювали, що гроші дійсно отримали в міжнародному фонді підтримки ЗМІ MDFI, «в якому частка американських грошей становить приблизно 1%». Кредит був повністю погашений ще в 2011 році і були виплачені відсотки.

Керівники газети «Якутск вечерний» звернулися в російську колегію зі скарг на пресу, яка, вивчивши сюжет НТВ, встала на сторону регіональних ЗМІ і назвала сюжет телеканалу «помилковим доносом», в якому використовувалися «маніпулятивні способи впливу на свідомість глядачів». Після цього рішення на сторінці з телепрограмою газети «Якутск вечерний» з'явилося попередження про те, що в інформаційних програмах НТВ і «Росії» можуть бути спотворені і неправдиві відомості.

Леонід Левін
Леонід Левін

Генеральний директор видавничого дому «Норд-пресс» Леонід Левін в інтерв'ю Радіо Свобода розповів про те, що журналісти НТВ домовилися з ним про матеріал обманним шляхом, а потім спотворили всі факти. Леонід Левін сподівається, що кампанія, організована його колегами-журналістами проти НТВ, змусить телеканал дотримуватися хоч елементарних етичних норм:

– Я був серед тих людей, хто брав цей кредит свого часу. Я його повністю виплатив, і мене дуже здивувало, що ці люди могли з подібними звинуваченнями звернутися до мене. Разом з тим не тільки я, але і «Газпром», і багато інших брали не тільки кредити, а й гранти отримували, і все це було законно. Тут можна було говорити тільки про те, виплатила людина кредит чи не виплатила. Я його виплатив і навіть отримав у той час подяку від фонду, який мені цей кредит надав. Я його використовував повністю в інтересах розвитку нашої друкарні, видавничого дому.

Вони не назвалися, не сказали, що представляють НТВ, сказали, що хочуть зробити матеріал про нашу газету. Це характерно для цього каналу, це не вперше
Леонід Левін

Але найбільше мене обурило те, що ці люди, як злодії, проникли в мій робочий будинок, вони не назвалися, не сказали, що представляють НТВ, сказали, що хочуть зробити матеріал про нашу газету. «Якутск вечерний» – хороша газета, вона входить вже не перший рік в число 10 кращих регіональних газет Росії. Я до них поставився як до людей, які дійсно приїхали для того, щоб зробити матеріал про газету, а вони, виявляється, просто розігрували переді мною сцену, за сценарієм. Це характерно для цього каналу, це не вперше. Таке абсолютно неприпустимо етично, я думаю, взагалі ніде, я вже не кажу про наші журналістські кола! Коли ти проникаєш в табір ворога, тоді, напевно, можна дурня валяти, робити все, що завгодно, але тут можна просто зателефонувати і сказати: «У нас є запитання» – я б їм не відмовив в інтерв'ю. Це мене дуже роздратувало тоді. Такі речі просто не можна прощати.

Ці люди приїхали під виглядом розслідування, але ніякого розслідування не було
Леонід Левін

Ці люди приїхали під виглядом розслідування, але ніякого розслідування не було, були заздалегідь підготовлені люди, які повинні були дати якісь відомості про цього «жахливого Левіна», який такий-сякий. Люди приїхали на кілька днів, і за ці кілька днів вони повинні були зібрати цей бруд і виліпити з нього якусь фігуру, яка б потім подіяла на тих людей, до кого вони звертаються. Але вони не змогли, вони зверталися до різних людей, і найдивовижніше, що їм відмовлялися давати інтерв'ю навіть ті люди, які до мене, можливо, недоброзичливо ставляться.

Вони брали тільки те, що їм було потрібно. Вдзняли все те, що могло б засуджувати «гейропу»
Леонід Левін

Крім того, у мене є собака Гарма, вона давно вже у нас, на ставці практично, і вона відразу відчула, що це не ті люди – не давала їм знімати. Не те що не давала, а як лягла – і я нічого не міг з нею зробити. Я тоді подумав, що щось не те. Я навіть цим людям книжки свої подарував, настільки мав до них довіру. Мені потім було просто по-людськи образливо і гірко, що я стільки часу витратив, а вони мені плюнули в обличчя, ці люди! Два молодих «перця» скористалися моїм людським ставленням до них, гостинністю. Вони брали тільки те, що їм було потрібно. У нас є європейська премія, вони відразу про неї відзняли, відзняли все те, що могло б засуджувати «гейропу», працювали тільки на це. А те, що у нас три «Лауреати премії уряду Росії», вони пропустили, тому що це не вкладалося в їх схему.

Коли там стало все це зрозуміло, ми подивилися анонс, і за 7 годин до випуску цієї програми в газеті «Якутск вечерний» з'явилася смуга, вона називалася «Будні провокаторів»
Леонід Левін

Коли там стало все це зрозуміло, ми подивилися анонс, і за 7 годин до випуску цієї програми в газеті «Якутск вечерний» з'явилася смуга, вона називалася «Будні провокаторів». Ще до виходу цієї програми. Тобто ми якимось чином уже попередили цю передачу.

– І потім Ви звернулися до колегію зі скарг на пресу?

Практично всі журналістські і громадські організації виступили із засудженням побідної роботи, яку в чергове показало НТВ. Наступним етапом стала колегія
Леонід Левін

– Такий вал почався, Союз журналістів (Росії – ред.) нас підтримав, виступило дуже багато журналістських організацій, практично всі журналістські і громадські організації виступили із засудженням побідної роботи, яку в чергове показало НТВ. Наступним етапом стала колегія, це дуже серйозний орган, вів цю розмову Лукін. Я просто їм вдячний за те, що вони розділили те відчуття, те ставлення, ті почуття, які ми мали до всього того, що сталося.

Все те, що мені пред'являлося, – це була повна брехня! І це всі розуміли. НТВ могли з'явитися на цю колегію, але не з'явилися
Леонід Левін

Все те, що мені пред'являлося, – це була повна брехня! І це всі розуміли. НТВ могли з'явитися на цю колегію, але не з'явилися, вони вважали це нижче своєї гідності. Вони можуть образити людей, принизити людей, але вони вважають, що це нижче гідності федерального каналу – прийти і спробувати розібратися. Тому ми подумали про те, що і далі треба якимось чином реагувати на те, що витворяють ці люди.

Ми не можемо протистояти каналу, що мовить на всю Росію. Тоді з'явилася ця хмарка з попередженням, її підтримали. Я нікого не організовував, люди самі підтримали. Мабуть, накипіло
Леонід Левін

Вони працюють на сотні тисяч осіб, «Якутск Вечерний» – газета тиражна, але ми не можемо протистояти каналу, що мовить на всю Росію. Тоді з'явилася ця хмарка з попередженням, її підтримали. Я можу вам сказати, що це не моя заслуга, я нікого не організовував, люди самі підтримали. Мабуть, накипіло, у багатьох людей склалося якесь відчуття, і люди повинні були виговоритися. Ми дали привід, щоб люди могли виговоритися, і вони виговорилися в особливий спосіб – створили цей флешмоб. І зараз триває ця кампанія.

– Наскільки це може бути ефективно в інформуванні читачів, донесення до них думки, що те, що показують на НТВ, – не істина в останній інстанції?

Це хороший приклад організації громадянського суспільства, дуже потрібний Росії
Леонід Левін

– Це дуже складне питання. Ми з вами все-таки говоримо про досить вузьке коло людей. Я просто радію з того, що все-таки зберігається журналістська солідарність, що дуже багато з втраченого нами ми все-таки десь повертаємо. Я думаю, що це хороший приклад організації громадянського суспільства, дуже потрібний Росії. Я думаю, це буде дуже корисно, тому що наступного разу ці люди будуть себе акуратніше поводити, і я думаю, що і їх начальники їм пояснять, що треба все-таки дотримуватися елементарних етичних норм.

– Як зараз йдуть справи у газети «Якутск вечерний»? Чи не побоюєтеся Ви якогось тиску на журналістів, на саму газету через цю історію?

– Слово «тиск» має широкий зміст, може приймати різні форми. «Якутск вечерний» – газета, яка, починаючи десь з 2000-х років, помістила декілька дуже серйозних матеріалів, пов'язаних з корупцією, зі зловживаннями влади. Це – газета, у якої є свій характер. Я думаю, що ця газета просто працює в рамках тих етичних норм, яких повинна дотримуватися газета. Є патріоти, а є люди, які заробляють на патріотизмі. Так ось, ця газета саме щиро бореться за те, щоб в Росії було краще, щоб повітря було чистіше, щоб не було навіть таких речей, як та, що сталася. Після цієї передачі, крім невеликої групи тролів, в цілому нічого не змінилося по відношенню до нас. Навіть з'явилося співчуття більше, ніж було раніше. Важливо, що не можна проходити повз подібних речей, тому ті люди, які це роблять, з кожним разом стають все нахабніше. І пропаганда стає все розгнузданіша, – підсумовує Леонід Левін.

Крім газети»Якутск вечерний» в сюжеті НТВ згадувалися томський телеканал «ТВ-2», газети «Челябинский рабочий» і «Мой район», видавничий холдинг «Алтапресс».

Зараз до флешмобу приєдналися кілька регіональних газет: уральська «Городские вести», кіровська «Омутнинские вести+», ростовська «Казачий край» та інші. На сторінці з телепрограмою біля логотипу НТВ вони розмістили плашку з попередженням:

«Будьте обережні! Під виглядом журналістських матеріалів ви можете отримати спотворену інформацію або пропаганду».

Валерій Безпятих
Валерій Безпятих

Автор цього флешмобу – головний редактор газети «Городские вести» Валерій Безпятих пояснює, що на наступному тижні до акції приєднаються ще кілька видань, можливо, навіть в іншому форматі: в газеті взагалі не буде телепрограми НТВ.

– Долучилися ми тому, що наш колега, один з найбільш шанованих видавців Росії, Леонід Левін опублікував таку ж плашку на своїй програмі телебачення, – пояснює Валерій Безпятих. – Я фільм НТВ дивився, і я теж не згоден з тим, що там розповідається. Колегія зі скарг на пресу винесла свій вердикт, НТВ жодним чином на рішення поважної всеросійської колегії не відреагував. Ми подумали з колегами, що, напевно, варто додати наші невеликі тиражі до тиражу Левіна, щоб це було значущіше. І судячи з медійних відгуків, це було помічено.

– Як читачі реагують на це попередження, які відгуки від вашої аудиторії до вас надходили?

– Дуже різноманітні. Як у будь-якій соцмережі, у нас почалося досить яскраве обговорення, і одні телефонують, кажуть, що «ви – молодці, давно вже треба було цей НТВ ...». І не тільки НТВ, там цілий список каналів називався. Інші кажуть: «Вам що, робити нічого?» Треті кажуть: «Ви – самі «п'ята колона» ...» – і так далі. Тож відгуків дуже багато, все досить різноманітні, полярні.

– Як Ви вважаєте, ця акція здатна об'єднати журналістську спільноту, яка залишилася в Росії?

Багато, до речі, пропонують замість того, щоб ставити плашку, просто прибрати цей канал телебачення НТВ з програми телепередач. Наскільки я знаю, багато хто так і зробить на наступному тижні
Валерій Безпятих

– Як мінімум заявити про себе вона точно здатна. Насправді, я не очікував, що буде такий величезний медійний відгук. Станом на середу публікації були тільки в газеті «Якутськ вечерний» і ще в трьох газетах по всій Росії, загальним тиражем, дай Бог, 20-25 тисяч. Наступного тижня буде більше. Сам цей відгук спільноти показовий, він доводить можливість солідаризуватися в реальних питаннях. І я думаю, буде якийсь результат цієї дії. Багато, до речі, пропонують замість того, щоб ставити плашку, просто прибрати цей канал телебачення НТВ з програми телепередач. Наскільки я знаю, багато хто так і зробить на наступному тижні.

– Як Ви вважаєте, ця акція все-таки невеликих масштабів здатна донести до людей думку, що на телебаченні зараз дуже багато пропаганди?

Вона може донести думку, що є шанс сумніватися, є можливість і навіть необхідність сумніватися в тому, що людина бачить, чує, читає
Валерій Безпятих

– Вона може донести думку, що є шанс сумніватися, є можливість і навіть необхідність сумніватися в тому, що людина бачить, чує, читає. Це не означає, що ми комусь щось доводимо, а це означає, що ми просто привернули увагу, і в нашій ситуації це максимум, що ми можемо зробити.

– А як довго Ви маєте намір тримати цю плашку?

– Багато хто готовий довго, два-три місяці, рік. Дехто каже: місця багато займає, тижнів зо два буду ставити, потім припиню, солідарність я висловив. Я думаю, що це буде вирішено в кінці наступного тижня, коли ми вже точно дізнаємося, скільки у нас всього учасників цієї акції насправді існує…

У нас більш вузька на сьогоднішній день мета – показати, що на каналі НТВ вийшла передача і вона є неправдивою. Бажано, звичайно, домогтися того, щоб в подальшому такі передачі взагалі не виходили, – резюмує Валерій Безпятих.

Більшість газет, які випустили номери з попередженням, входять в Альянс незалежних регіональних видань. Головний редактор газети «Омутнинские вести +» Ігор Ходирєв в інтерв'ю Радіо Свобода пояснив, що текст попередження журналісти узгоджували з юристами: «Перед тим, як запускати це, ми консультувалися з Воронезьким центром захисту прав журналістів, юристами, вони уважно цей текст прочитали і сказали, що ніяких судових наслідків цей текс мати не може, ніяких претензій за змістом цього тексту вони висловити просто не можуть».

Олексій Симонов
Олексій Симонов

Президент російського Фонду захисту гласності Олексій Симонов схвалює акцію, організовану регіональними журналістами, однак припускає, що журналісти НТВ навряд чи звернуть на неї увагу:

Це не перший і не єдиний випадок «липового», складеного зі шматочків матеріалу. Те, чим займається НТВ в цих передачах, – це чистий пропагандистський бандитизм
Олексій Симонов

– Це не перший і не єдиний випадок «липового», складеного зі шматочків матеріалу, що не має ніякого відношення до реальної дійсності. Коли запитують про одне, а потім використовують це для зовсім іншого, контекст змінюється свідомо. Те, чим займається НТВ в цих передачах, – це чистий пропагандистський бандитизм. Але і в іншому НТВ взяла на себе функції нашої телевізійної клоаки: велика частина вбивств, мерзоти і всього іншого відбувається саме в їхньому ефірі, це стає їхнім стилем. Я вважаю абсолютно розумним постаратися вимкнути їх з інформаційного простору, хоча, на мій погляд, на жаль, зробити це буде надзвичайно важко, тому що тоді цю функцію візьме на себе інший канал, адже репутаційних ризиків у каналів немає.

Колегія зі скарг на пресу шість разів розглядала матеріали НТВ, і жодного разу НТВ не визнала компетенцію цієї колегії. Вони ведуть себе, як бандити, які відчувають повну безкарність
Олексій Симонов

Колегія зі скарг на пресу шість разів розглядала матеріали НТВ, і жодного разу НТВ не визнала компетенцію цієї колегії, жодного разу ніхто з НТВ не прийшов на цю колегію, хоча обговорювали серйозні люди. Вони ведуть себе, як бандити, які відчувають повну безкарність. Я дуже задоволений тим, що оголошують їм якийсь бойкот. Може бути, вони хоч частково це почують, хоча я не думаю, що так буде, бо не їх замовлення вони виконують і не в той бік вони думають.

– Але як Ви вважаєте, є якісь дієві способи, як боротися з цією безкарністю?

– У нас карати сьогодні мають право тільки можновладці, інші способи покарання перестали діяти. Громадський осуд у нас не звучить, його не чути, не видно. Тому як ще бути? Мені здається, ця акція чудово зроблена, мені подобається.

– Як Ви вважаєте, може щось загрожувати тим виданням, які підписалися на цю акцію і стали публікувати інформацію про роботу НТВ?

– Офіційно – ні, а неофіційно – до них завтра може прийти пожежний, наприклад. У нас же не обов'язково, щоб саме слідчий приходив, у нас може прийти Федеральна міграційна служба Росії, і виявиться, що у них, наприклад, три людини не мають реєстрації в тому місті, в якому виходить це видання. У нас може бути все, що завгодно в цьому сенсі, на жаль, вони ні від чого не застраховані. Але люди хочуть зберегти почуття власної гідності, тому дай їм Боже здоров'я, – підсумовує Олексій Симонов.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG