Доступність посилання

ТОП новини

Скасуванню віз для Грузії та України заважають кілька держав


«Є кілька держав, що «не зовсім переконані», але Єврокомісія продовжує тиск для досягнення угоди щодо візового скасування» – Аврамопулос

Люксембург – Із безвізовим режимом для України та Грузії слід очікувати затримок, бо кілька держав ЄС ще, так би мовити, мають до цього свої застереження. Не власне до Києва чи Тбілісі, адже критерії ними виконані. Справа – у побоюваннях міграції, організованої злочинності грузинського походження, а також через неготовність Туреччини, яка разом із Косовом також перебуває в одній черзі до скасування віз. Наступний розгляд «українського безвізу» європейськими дипломатами та Європарламентом очікується у вівторок, 14 червня.


Безвізовий режим, насамперед для Грузії, а також України та кількох інших держав нині пройшов лише, так би мовити, «перше читання» на зустрічі європейських міністрів внутрішніх справ та юстиції. Про те, що було марно очікувати рішень із цього питання, було відомо ще на початку цього тижня. Нині практично кожен міністр ЄС, що торкався цієї теми, казав, що візові рішення ще не мають достатньо підтримки.

«Це лише перше ознайомлення з цим питанням, хоча слід сказати, що саме Грузія є країною, яка найбільше наблизилася до виконання всіх критеріїв, – заявив міністр юстиції і міграції Швеції Морґан Юханссон. – Але рішень із цього питання не буде, бо це тільки обговорення теперішнього стану речей. Про рішення ще не йдеться».

«Ми констатуємо, що наразі бракує достатньої підтримки для ухвалення рішень щодо візової лібералізації», – зі свого боку додав у Люксембурзі Клаас Дейкгоф, держсекретар із питань безпеки та юстиції Нідерландів, які саме завершують головування в ЄС.

Терміни ухвалення питання щодо візової лібералізації Дейкгоф називати не береться, адже все залежить від низки країн, які мають свої заперечення.

«Країни, які наразі ще не згодні, нам пояснили свою позицію й відповіли на запитання, – каже він. – Нідерландське головування визначило, у чому полягають проблеми, і тепер ми працюємо для їхнього вирішення, для того, щоб ці речі були ухвалені».

Єврокомісія тисне на «не зовсім переконаних»

Зі свого боку, єврокомісар із питань міграції та внутрішніх справ Дімітріс Аврамопулос заявив, що, дійсно, є кілька держав, що «не зовсім переконані». Але, каже комісар, Єврокомісія продовжує тиск для досягнення угоди щодо візового скасування.

Представники постійних представництв держав ЄС у Брюсселі (COREPER) цього тижня не дійшли спільної думки щодо скасування віз для Грузії та України. Як стало відомо з дипломатичних джерел, своє небажання поспішати із лібералізацією віз висловили Німеччина, Франція та Італія.

Надання безвізового режиму гальмується Німеччиною, яка, буцімто висловлює занепокоєння щодо організованих злочинних груп грузинського походження.

Тенденцію підтримувати сусідів-німців у цьому блокуванні висловлюють австрійці. Федеральний міністр внутрішніх справ Австрії Вольфґанґ Соботка пояснив: «Щодо країн, які виконали умови, ми виступаємо за те, щоб їм цю лібералізацію врешті надати. Але, як видно, деякі держави також мають із цим проблеми. І мені здається, що тут потрібна солідарність, скажімо, щодо того, що Німеччина особливо скептична щодо Грузії через організовану злочинність».

Втім, цьому слід знайти спільне рішення вже найближчим часом, додає австрійський міністр.

«Пакетування» візової лібералізації гальмує ухвалення рішень щодо України

Інші дві країни – Італія та Франція – закликають дочекатися створення запобіжного механізму, який дозволив би Брюсселеві швидко припиняти безвізовий режим на випадок порушень чи масової міграції.

За словами деяких європейських дипломатів, є також держави, які не хочуть ухвалювати рішення щодо безвізового режиму для України, Грузії та Косова, доки не буде розглянуте запровадження відповідного режиму для Туреччини.

Як стало зрозуміло із заяв нинішніх учасників наради міністрів ЄС, розгляд питання скасування віз Україні таки проводиться в одному пакеті із лібералізацією для Грузії, Косова й Туреччини.

Держсекретар із питань безпеки та юстиції Нідерландів Клаас Дейкгоф, зокрема визнав, що стосовно досьє України і Косова стало відомо, що «дехто з них не відповідає критеріям».

«Тому ми повинні зачекати звіту Єврокомісії, вся ця робота у стадії розробки… і ми не схильні думати, що все зайшло до глухого кута або зупинилося», – пояснив Дейкгоф.

До розгляду питань візової лібералізації для України та Косова європейці мають повернутися вже у вівторок, 14 червня. Над питанням «надати чи зачекати» зі скасуванням віз цього дня міркуватимуть і європейські дипломати і члени комітету з закордонних справ Європарламенту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG