Доступність посилання

ТОП новини

Економія на оздоровленні дітей нагадає про себе вже через 5 років – Філіпішина


Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

«Зараз не просто скорочуються оздоровчі заклади, а й погіршуються умови тримання дітей»

Цьогоріч в Україні спостерігається справжній «бум» популярності приватних дитячих таборів. Сімейні, мовні, спортивні, IT та бізнес спрямування – на будь-який смак, розповідають фахівці з туристичних послуг. Кажуть: попит на них зріс після того, як майже 200 закладів оздоровлення лишилися на окупованих територіях Криму та Донбасу. Та попри позитивний тренд останнього часу, у Державній службі статистики України звітують про невтішну тенденцію: за останні 5 років кількість дитячих закладів відпочинку і оздоровлення, і без окупації, скоротилися майже удвічі. Експерти застерігають, що така неувага держави до дитячої політики з часом може мати тяжкі наслідки.

У 2015 році налічувалося понад дев’ять з половиною тисяч дитячих закладів відпочинку і оздоровлення, що майже на 44% менше, ніж у 2010 році – тоді їх було понад 17 тисяч. Такі дані оприлюднила Державна служба статистики України. Головною причиною скорочення закладів відпочинку експерти вважають недофінансування з боку держави.

Втім у Міністерстві соціальної політики кажуть, що мають «свою» статистику. У відомстві зазначили, що станом на 2016 рік функціонує понад 10 тисяч закладів відпочинку і оздоровлення для дітей. Кажуть: криза була минулого року, втім зараз ситуація «вирівнюється».

Держава дбає про дітей і цього року оздоровить і забезпечить відпочинком та дозвіллям близько двох мільйонів дітей, говорить директор Департаменту оздоровлення та санаторно-курортного лікування Іван Хохленков. Це на 5% більше, ніж торік. З держбюджету для цього виділили 94,7 мільйонів гривень. Крім того, зазначає Хохленков, цьогоріч ситуація покращилася, оскільки до фінансування долучилася місцева влада.

Я був у Полтаві у десяти закладах оздоровлення і висновок один – що ми пройшли вже важкі часи
Іван Хохленков

«Минулий рік був важкий, бо не було коштів Фонду соцстраху і на початку була певна розгубленість щодо того, як далі працювати, а це більше 300 мільйонів гривень. У цьому році динаміка позитивна стосовно кількості дітей, збільшення фінансування з обласних, міських та районних бюджетів і таке інше. Найважчий рік – ми в цьому впевнені – був минулий, 2015-й. Я був у Полтаві у десяти закладах оздоровлення і висновок один – що ми пройшли вже важкі часи», – сказав Хохленков.

Ситуація з коштами в областях різна, оскільки у кожної своя система фінансування. Тому, якщо у якомусь регіоні рівень фінансування недостатній, Іван Хохленков радить залучати громадські організації і порушувати питання перед депутатами районних та обласних рад.

«Це той випадок, коли держава в майбутньому буде платити двічі, як той скупий»

Натомість представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, начальник Управління з питань дотримання прав дитини Аксана Філіпішина зазначила, що таким чином держава просто перекладає тягар відповідальності на місцеві ради, які «фактично не тягнуть дитячі програми».

Ситуацію у сфері прав дитини, що нині склалася, експерт називає «вкрай негативною». За її словами, дитяча політика в країні фінансується за «залишковим принципом».

Вакуум оздоровчих закладів починає заповнюватися волонтерськими організаціями, які, на жаль, не в змозі надати на високому рівні якісні послуги
Аксана Філіпішина

«Це той випадок, коли держава в майбутньому буде платити двічі, як той скупий, заощаджуючи на здоров’ї і на правах дітей. Зараз не просто скорочуються оздоровчі заклади, а й погіршуються умови тримання дітей. Зараз вакуум оздоровчих закладів починає заповнюватися волонтерськими організаціями, які, на жаль, не в змозі надати на високому рівні якісні послуги, але тим не менше, батьки від безвиході змушені віддавати своїх дітей, щоб вони оздоровилися, хоч деінде», – зазначила Філіпішина.

Забезпечити дітей відпочинком і оздоровити їх – обов’язок держави, закріплений у конвенції ООН про права дитини, тому не зовсім справедливо перекладати його на плечі батьків. Тим паче, коли статки у людей стрімко зменшилися, зауважує експерт. І наголошує: за таких умов для держави це може мати дуже погані наслідки. Оскільки ситуація зі здоров’ям дітей в Україні щороку тільки погіршується.

«У нас щороку збільшується кількість дітей з інвалідністю, наразі вона перевищує майже втричі кількість дітей позбавлених батьківського піклування. Я думаю, що ми будемо мати погані наслідки через 5-10 років. Країна, яка не хвилюється, не турбується про майбутні покоління в кінці кінців просто програє в питанні щодо здорової нації», – каже Філіпішина.

Після окупації в Україні зріс попит на дитячий відпочинок

Тим часом в Україні набирають обертів приватні табори. Попит на них зріс після того, як майже 200 закладів оздоровлення лишилися на окупованих територіях Криму та Донбасу, говорить співзасновник і перший директор Міжнародного дитячого центру «Артек-Карпати» Андрій Довженко. Таким чином українці відкрили для себе Карпати і «спеціалізовані» дитячі табори.

Експерт вважає це позитивною тенденцією, вважаючи, що, якщо держава не може дати їм ради, то краще віддати їх в руки приватного сектору.

Все більше знаходиться людей, які готові вкладати свої сили, знання, уміння і гроші у приватні табори. І вони є більш конкурентно спроможними
Андрій Довженко

«Усе більше таборів стають приватними. Тобто все більше знаходиться людей, які готові вкладати свої сили, знання, уміння і гроші у приватні табори. І вони є більш конкурентно спроможними, бо коли потенційні покупці-батьки дивляться на державний табір, пограбований за двадцять років. І дивляться на приватний табір, який зроблений з душею, як це переважно є», – зазначає Андрій Довженко.

В Україні «бум» популярності приватних таборів

Цьогоріч в Україні спостерігається «бум» популярності приватних дитячих таборів, розповідає організатор фестивалю дитячих таборів та туризму «KidsCampFest»​ Наталія Бельська. За її словами, сьогодні це переважно проектні табори, які мають розважальний та навчальний напрям.

Задоволення це недешеве, адже якісне харчування, хороша база коштує грошей. Вартість путівок починається від 5 тисяч гривень
Наталія Бельська

«Вони пропонують дуже цікаві програми, сучасні, програми з відеоблогінгом, побудуванням рекламних агентств, мовні, де дуже багато англійської і які зараз дуже популярні. Батьки на це йдуть і дітям це дуже подобається. Задоволення це недешеве, адже якісне харчування, хороша база коштує грошей. Вартість путівок починається від 5 тисяч гривень», – каже Бельська.

Утім наголошує, батьки, перш ніж віддати дитину в чужі руки, мають уважно перечитати договір та познайомитися з програмою та працівниками табору.

Рухи, повітря і нові навички

Навіть, якщо немає можливості відправити дитину у дитячий табір, батьки мають подбати про якісний відпочинок своїх дітей, правильно його організувавши, наголошує дитячий нейропсихолог Катерина Подпалова. За словами експерта, передусім він не має бути «сидячим і з гаджетом у руках». Рухи, повітря і нові навички – головний секрет хорошого відпочинку.

Краще, ніж море, може бути тільки відпочинок у селі в бабусі. Він найкорисніший, бо діти можуть спілкуватися з природою, кататися на велосипедах та самокатах. Це дуже добре для здоров’я
Катерина Подпалова

«Краще, ніж море, може бути тільки відпочинок у селі в бабусі. Він найкорисніший, бо діти можуть спілкуватися з природою, кататися на велосипедах та самокатах. Це дуже добре для здоров’я. Тому нічого нового не придумали, окрім сонця, але помірного, повітря, але свіжого, вода, режим сну, навчання», – говорить Подпалова.

Табори розвивають навички самостійності, однак не всім підходять, тому важливо зробити зважений вибір і батькам, і дітям, говорить психолог.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG