Доступність посилання

ТОП новини

Савченко ще не зрозуміла, що вона вже не боєць, а політичний діяч – Тука


Георгій Тука
Георгій Тука

«Не секрет, що навіть під час найгостріших боїв командири вступають у переговори, але політику не можна цього робити, не отримавши повноважень»

Народний депутат України Надія Савченко, яка після повернення з російського ув'язнення заявила про свою готовність вести переговори з ватажками угруповань «ЛНР» і «ДНР», не уповноважена цього робити. Про це в інтерв'ю проекту «Донбас.Реалії» заявив заступник голови новоствореного Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука. На його думку, варто розділяти військову і політичну діяльність.

– Як Ви вважаєте, чи повинна Україна вести переговори з ватажками угруповань «ЛНР» і «ДНР» Плотницьким і Захарченком, як запропонувала Надія Савченко?

Вона – політичний діяч і державний службовець. Як політичний діяч вступати в переговори, не отримуючи певних юридичних повноважень, не можна

– Треба розділяти Надю бійця і Надю державного службовця чи політика. Для бійця її прагнення вступити в переговори на будь-якому рівні задля звільнення наших полонених – це абсолютно нормально і природно. Ні для кого не секрет, що навіть під час найгостріших боїв, коли відбувалась не війна артилерії, а безпосередній контакт очі в очі, навіть інколи рукопашні бої, то все одно наші командири підрозділів і ватажки бандформувань час від часу вступали в переговори щодо взаємного звільнення полонених і поранених, евакуації тіл загиблих. Цей процес відбувався завжди: на будь-якій війні в будь-якій точці світу. Тому такий поклик душі, який пролунав, мені цілком зрозумілий, але Надя просто, мабуть, ще не усвідомлює того, що вона зараз – не боєць. Вона – політичний діяч і державний службовець. Як політичний діяч вступати в переговори, не отримуючи певних юридичних повноважень, не можна.

– Коли Ви були очільником Луганщини, Ви заявляли про контрабанду і хабарі на блокпостах. Яка зараз тенденція, цього стало більше чи менше?

Вчора мої друзі, що на Луганщині, повідомили, що після мого повернення в Київ рівень контрабанди збільшився

– Мені важко бути об'єктивним, бо я зараз не там. Але вчора мої друзі, що на Луганщині, повідомили, що після мого повернення в Київ рівень контрабанди збільшився.

– Якими Ви бачите перші завдання новоствореного міністерства?

– Чесно кажучи, таких завдань стільки, що перелічувати їх можна до вечора. На жаль, кількість цих проблем така, що виявляються кілька разів на день нові. Якщо брати принципові речі, то, перш за все, це розробка механізму і запровадження цього механізму у дію. Щодо вирішення, по-перше, соціальних проблем людей – це житло і робота. Для цього зараз вже наближається до фіналу процедура імплементації міжнародного трастового фонду, в який будуть збиратися кошти як від урядів інших країн, так і від благодійних міжнародних організацій. І ці кошти мають бути залучені саме до вирішення соціальних проблем.

Ми працюємо вже над механізмом, яким чином можна вирішувати це питання. Воно досить складне, мова не йде лише про будівництво житла. Це на перший погляд сприймається, що це дуже просто. Багато пов'язаних з цим питань в приймаючих громадах виникає, які треба так само реалізовувати. Це зараз для нас найголовніше.

– А яка буде політика міністерства щодо осіб, які залишилися на тимчасово окупованих територіях, які не змогли виїхати? Чи не буде якихось санкцій по відношенню до них?

– Які ж санкції можна застосовувати до людей, які не виїхали? Це ж не вороги України! Не сплачуються пенсії людям, які перебувають по той бік лінії розмежування лише тільки з однієї причини – ніхто не має можливості, по-перше, контролювати процес виплат, по-друге, контролювати функціональні можливості Пенсійного фонду, він там не працює. І, по-третє, – безпека. Хто зараз візьме на себе зобов'язання взяти інкасаторський автомобіль, поїхати на ту територію і проводити виплати? Жодної такої людини не знайдеться.

(Радіо Свобода опублікувало цей матеріал у рамках спецпроекту для жителів окупованої частини Донбасу)

  • Зображення 16x9

    Дар'я Куренная

    Журналістка Радіо Донбас.Реалії. На Радіо Свобода – з 2016 року. Закінчила Донецький національний університет імені Василя Стуса. У ЗМІ – з 2004 року. До 2014 року працювала в донецьких медіа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG