Доступність посилання

ТОП новини

Донбас може стати ключовим незаконним ринком зброї у світі


Співробітники СБУ затримують чоловіка на кордоні України та Польщі. 6 червня 2016 року. За даними СБУ він мав п’ять автоматів Калашникова, п’ять тисяч патронів, два гранатомети РПГ і 125 кілограмів тротилу
Співробітники СБУ затримують чоловіка на кордоні України та Польщі. 6 червня 2016 року. За даними СБУ він мав п’ять автоматів Калашникова, п’ять тисяч патронів, два гранатомети РПГ і 125 кілограмів тротилу

Донбас зараз небезпечніший, ніж Придністров’я – експерт

Через перенасичення зброєю та фактичне беззаконня зона конфлікту на Донбасі цілком може стати ключовим у світі незаконним ринком зброї. Україна і раніше була ланкою світової торгівлі зброєю, втім, зараз вона переживає бум продажів на чорному ринку зброї, яка просочується із зони конфлікту.

«Усі знають про ринок зброї на сході України, це не таємниця», – каже Мирослав Гай, що воював на Донбасі волонтером. Спілкуючись із Радіо Свобода, він описав цю масштабну схему нелегального обігу зброї, коли зброю та патрони можуть міняти навіть на кілька пляшок алкоголю.

І якщо зараз ці незаконні оборудки ще переважно залишаються в рамках країни, то цілком можливо, що незабаром вони вийдуть за її кордони.

Підозри та тривоги щодо того, що ця незаконна зброя може опинитись на Заході, посилились далі після терористичних нападів у 2015 році у Франції та Бельгії.

Є «симптоми», що торгівля розростатиметься

А раніше цього місяця Служба безпеки України оголосила про арешт підозрюваного французького екстреміста з арсеналом зброї, якого перехопили на півдорозі додому.

Чоловіка (якого ідентифікували як 25-річного Ґреґуара Муто) зупинили на польсько-українському кордоні 21 травня зі 125 кілограмами вибухівки, двома протитанковими гранатометами, п’ятьма автоматами Калашникова, понад п’ятьма тисячами патронів до них та сотнею детонаторів. Українські чиновники заявляли, що він є ультранаціоналістом та планував півтора десятка нападів.

Зброя, вилучена у затриманого громадянина Франції
Зброя, вилучена у затриманого громадянина Франції

За повідомленнями французької преси від 6 червня, Муто не мав кримінального минулого. Він в’їхав до України як «волонтер», використовуючи цей привід, щоб встановити контакти з військовими підрозділами на сході держави.

Експерти занепокоєні, що до міжнародного ринку нелегальної зброї долучаться потоки з України. Таке вже ставалося під воєн на Балканах у 1990-х роках: як вважають, в обігу в Європі досі лишаються близько 6 мільйонів одиниць стрілецької зброї з балканських конфліктів.

«Є загроза, що з України надходитиме й серйозніше озброєння», – вважає Нік Джензен-Джонз, експерт зі зброї та директор консультаційного центру з питань зброї і боєприпасів Armament Research Services.

«Чим, мабуть, ці ситуації відрізняються: є багато легкої зброї, багато протитанкової і важкої протипіхотної, що не контролюється державою (Україною – ред.). І це, на мою думку, створює вже зовсім інший масштаб загрози для Євросоюзу», – каже він.

За словами фахівця, більшість зброї, участь якої в боях на Донбасі уже каталогізував його центр, уже була на території держави на момент початку конфлікту. Частину з цього обсягу захопили у військових частинах, частину – у боях, вважає він.

Київ звинувачує Москву у тому, що вона постачає зброю сепаратистським угрупованням, підживлюючи тим самим цей незаконний арсенал. Захід також покладає на Росію таку провину, Кремль відкидає ці звинувачення уже кілька років, попри всі докази його причетності.

Трофейна зброя на виставці «Присутність. Докази агресії російських військ на території України». Київ, лютий 2015 року
Трофейна зброя на виставці «Присутність. Докази агресії російських військ на території України». Київ, лютий 2015 року

Дешева зброя, дорогі наслідки

За даними українських ЗМІ та урядових структур, близько 500 тисяч одиниць вогнепальної зброї (зокрема, автомати, кулемети та пістолети) були незаконно ввезені на Донбас від часу початку бойових дій у регіоні. Значна частина з цього зрештою опиниться на чорному ринку, вважає влада. А таке різноманіття доступної й дешевої зброї спричиняє зростання рівня насилля в державі.

Про це свідчить і звіт за липень 2015 року: кількість злочинів із використанням вогнепальної зброї різко зросла від початку конфлікту на Донбасі.

Виснажений корупцією та конфліктом на сході держави, Київ, схоже, не готовий вирішувати цю проблему.

«Сумна правда полягає у тому, що хоч український уряд і почав ухвалювати закони, які мають подолати корупцію та контрабанду, утім, наразі порти, аеропорти та кордони країни контролюються недостатньо. Країна надто довго була центром найрізноманітнішої контрабанди, від наркотиків і зброї до людей і підробок, щоб так легко позбутись цього», – вважає професор Марк Ґалеотті, викладач міжнародних відносин Нью-Йоркського університету.

Глобальний ринок контрабанди

Протягом певного часу Україна була ключовою ланкою у ланцюжку нелегальної торгівлі зброєю у світі. У вересні 2013 року вашингтонський дослідницький центр Center for Advanced Defense Studies опублікував детальний звіт про мережу компаній та осіб, які постачали зброю з одеського порту в гарячі точки на мапі світу. Цю схему вони назвали «Одеська мережа».

Існують повідомлення про те, що зараз частішають спроби переправляти зброю зі сходу України, в першу чергу до сусідніх Польщі та Білорусі. Зокрема, польські прикордонники повідомили у січні 2016 року, що за 18 місяців після початку конфлікту на Донбасі вони вилучили у контрабандистів 53 одиниці зброї. Для порівняння, у 2013 році за аналогічний період вилучили лише три одиниці. Представники Польщі також повідомили, що безпеку на кордоні планують посилити, серед того й добудувавши 11 веж для спостереження уздовж кордону.

Спроби переправляти зброю з України до Білорусі також є. У грудні 2015 року Леонід Мальцев, голова Державного прикордонного комітету Білорусі, поінформував, що за 2015 рік співробітники вилучили 53 одиниці зброї та 500 патронів.

У 2016 ж році тенденція, схоже, посилюється. Тому 5 квітня міністр внутрішніх справ Білорусі Ігор Шуневич анонсував, що прикордонники будуть проводити спецоперації, якт мають стримати дедалі більший потік нелегальної зброї із сусідньої України. Він повідомив, що від початку 2016 року на кордоні з Україною вилучили 20 одиниць стрілецької зброї.

«На жаль, є тенденція до зростання. Ми реєструємо численні факти контрабанди зброї з України різними каналами», – сказав він.

Зворотній потік зброї

Іронія полягає у тому, що Росія, яку звинувачують у незаконному постачанні зброї і живої сили сепаратистам на Донбас, і сама потерпає від припливу зброї з захоплених сепаратистами регіонів України.

У травні 2015 року Федеральна служба безпеки Росії, що відповідає за прикордонну безпеку, заявила, що вирито вже 100 кілометрів ровів та зведено 40 кілометрів огорож у Ростовській області. Це сусідні землі з тимчасово непідконтрольною Україні частиною Донбасу, де точаться бойові дії. І пояснили представники ФСБ такі дії тим, що необхідно «подбати про стабільність у регіоні (Ростовській області – ред.) та запобігти незаконному перевезенню зброї».

Росія також відзвітувала про 60 випадків спроб ввезти зброю контрабандою, які зірвали за цей рік. У результаті затримали 130 людей, конфіскували близько 30 наземних мін, 40 одиниць вогнепальної зброї, 100 артилерійських снарядів та 200 гранат, повідомили російські прикордонники.

І чим далі Росія підживлюватиме конфлікт на Донбасі, тим загрозливішим ставатиме цей ринок нелегальної зброї, вважає Джон Гербст із вашингтонського дослідницького центру Atlantic Council. Він вважає, що Донбас може стати небезпечнішим регіоном, ніж Придністров’я, що зараз є ключовим центром найрізноманітнішої контрабанди, зокрема і зброї.

«Ситуація у Придністров’ї зараз краща, ніж на сході України на Донбасі. Адже Придністров’я – заморожений конфлікт, а от на сході України Росія досі підтримує мляві бойові дії з Україною», – резюмує експерт.

Над матеріалом працювали Tony Wesolowsky та Яна Полянська

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG