Доступність посилання

ТОП новини

Що чекає на жителів будинків, які заважають «будівництву століття» в окупованому Криму?


Жителі будинку, який збираються знести через будівництво Керченського мосту
Жителі будинку, який збираються знести через будівництво Керченського мосту

Жителі Цементної Слобідки кажуть: живуть у невідомості та бояться, що залишаться і зовсім без даху над головою

У зв'язку з будівництвом Керченського мосту одному з житлових масивів окупованої Росією Керчі загрожує знесення. Уже в листопаді цього року можуть зрівняти із землею будинки в поселенні Цементна Слобідка, в яких проживає приблизно 70 сімей. Російська влада обіцяє до цього часу збудувати для жителів так званої «санітарної зони» нові триповерхівки, але самі жителі Керчі, будинки яких заважають «будівництву століття», недовірливо ставляться до запевнень російських чиновників.

Усе своє життя 51-річна керчанка Ірина прожила в районі Цементна Слобідка, розташованому неподалік основного житлового масиву міста. Вона ділить одноповерховий будинок, що складається з трьох кімнат, зі ще двома сім'ями. Однак сталося так, що їхнє місце проживання розташоване там, де, за планами російських проектувальників, має пролягти дорога, прилегла до Керченської мосту.

«Ми ще поки до пуття нічого не знаємо. Були збори, на яких «чиновники» пообіцяли збудувати для нас триповерхові будинки. Сказали, що в жовтні-листопаді вже будуть ключі, але поки що нічого невідомо», – сказала вона.

Керчанка визнає, що багато її сусідів чекають переселення в нові будинки, але сама вона не в захваті від планів забудовників.

«Мені і тут добре живеться, але в нас ніхто не питає. Справа в тому, що ми тут вже поробили ремонти, покращили свої житлові умови. У нас не просто гуртожиток, у нас окремі квартири приватизовані, тому ми і не хочемо переїжджати», – розповіла Ірина.

Цементна Слобідка. Будинок, який збираються знести через будівництво Керченського мосту
Цементна Слобідка. Будинок, який збираються знести через будівництво Керченського мосту

Дві триповерхівки за чотири місяці

Підконтрольний Росії парламент Криму 14 червня провів позачергове засідання, на якому вніс зміни до бюджету. Відповідно до них були виділені 20 додаткових мільйонів на нове житло для мешканців будинків, що розташовані в зоні будівництва Керченського мосту. Російська влада обіцяє витратити на зведення нових триповерхівок 246 мільйонів рублів, з яких 226 мільйонів – це кошти з федерального бюджету.

Костянтин Бахарєв
Костянтин Бахарєв

«Вже наступного тижня планується розпочати будівництво багатоквартирних будинків для «переселенців» у кварталі Нижній Сонячний, тому виникла необхідність у проведенні позачергового пленарного засідання, щоб підрядник міг своєчасно почати роботи на об'єкті», – говорить віце-спікер підконтрольного Росії парламенту Криму Костянтин Бахарєв, який збирається балотуватися в депутати Держдуми Росії у керченському мажоритарному окрузі.

Заступник голови підконтрольної Росії адміністрації Керчі Роман Кириченко повідомив, що гроші на зведення нових будинків до них ще не надійшли і підрядник досі не визначений.

«Плануємо збудувати триповерхові будинки. «Мінтранс» виступатиме головним розпорядником «бюджетних» коштів. З нами угода поки не підписана», – пояснив він.

За його словами, очікується, що нові будинки будуть збудовані вже до 1 листопада цього року. Він пообіцяв, що доти, доки не з'являться триповерхівки, зносити старі будівлі ніхто не буде.

«Все буде, згідно з російським законодавством. Приватизоване житло буде замінюватися метр на метр, не приватизоване – за нормами. Коли одна людина живе в двокімнатній квартирі й отримує двокімнатну – це еквівалентно. Так, є нюанси, є питання, є аспекти, але будемо розбиратися в індивідуальному порядку», – сказав Роман Кириченко.

Він додав, що новобудови будуть розташовані в мікрорайоні Нижній Сонячний – півтора кілометра від Цементної Слобідки.

«Народ починає нахабніти»

«Чиновники» кажуть, що загалом під знесення потраплять приблизно десяти двоповерхових і одноповерхових будинків. За словами місцевої жительки Ірини, зараз найбільші труднощі у тих, хто живуть ближче до моря – там, де гуркоче будівництво.

«Нам будівництво не завдає дискомфорту, а нижче люди живуть – повз них проходить ця траса. Їм, бідним, дуже важко. А ми на гірці відчуваємо себе набагато краще», – розповіла керчанка.

За її словами, у багатьох її сусідів за час проживання в Цементній Слобідці з'явилися городи і палісадники. І вони, як каже Ірина, бояться, що їх зрівняють із землею, а натомість нічого не дадуть.

«Є городи, є палісадники, але всі вони – не приватизовані. Ми жили собі і жили, ніхто їх ніколи не приватизував і не узаконював», – розповіла вона.

Цементна Слобідка. Будинок, який збираються знести через будівництво Керченського мосту
Цементна Слобідка. Будинок, який збираються знести через будівництво Керченського мосту

У «мерії» кореспонденту «Крим.Реалії» повідомили, що знають про цю ситуацію, там обіцяють виділити місцевим жителям землю під новий дачний кооператив.

«Чиновники» кажуть, що зноситимуть не всі будинки, розташовані неподалік від мосту, який, можливо, буде збудований. Причому деякі власники осель, які не підлягають знесенню, незадоволені тим, що їх залишають жити поруч із «будівництвом століття».

Відібрали море, куди ми ходили і взимку, і влітку, вдень і вночі стукіт паль, які забивають
Керчанин

«Мій будинок розташований в 370 метрах від майбутнього мосту. У мене з дружиною є п'ятеро дітей, четверо з них малолітні. Ми не можемо з ними вийти погуляти з двору, скрізь машини і пил з гаром. Візок, куплений молодшій доньці, стоїть без діла. Відібрали море, куди ми ходили і взимку, і влітку, вдень і вночі стукіт паль, які забивають», – поскаржився кореспондентові «Крим.Реалії» місцевий житель, який побажав залишитися анонімним.

Заступник голови підконтрольної Кремлю адміністрації Керчі Роман Кириченко повідомив, що межі охоронної зони на замовлення федеральної влади Росії встановлював спеціалізований підрядник, назву якого він повідомляти відмовився. За його словами, проектувальники суворо керувалися російським законодавством, коли з'ясовували, який будинок зносити треба, а який ні.

З людьми, які незадоволені результатами експертизи, чиновник не згодний.

Я не соромлюся говорити, що народ починає нахабніти
Роман Кириченко

«Я не соромлюся говорити, що народ починає нахабніти. Приходить дружина з чоловіком до мене на прийом і запитують, яке їм дають житло. Я кажу: ми даємо двокімнатну для вас і ваших дітей. А вона мені: «Я з чоловіком прожила 50 років, я з ним не розлучена, але я його бачити не хочу, дайте мені окрему квартиру». Але це якось некоректно, розумієте», – сказав Роман Кириченко.

Тим часом, жителі Цементної Слобідки кажуть, що живуть у невідомості та бояться, що залишаться і зовсім без даху над головою.

«Хтось чекає квартиру прямо в листопаді, хтось очікує в жовтні, а я поки нічого не знаю і не можу сказати», – каже місцева жителька Ірина. І додає: вона не вірить в те, що нове житло буде збудоване так швидко, як це обіцяють «чиновники».

Оригінал публікації – на сайті проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG