Доступність посилання

ТОП новини

Президенти Вірменії й Азербайджану зустрічаються в Росії на переговорах щодо Нагірного Карабаху


Ільгам Алієв (п) і Серж Сарґсян (архівне фото)
Ільгам Алієв (п) і Серж Сарґсян (архівне фото)

Президент Азербайджану Ільгам Алієв і президент Вірменії Серж Сарґсян 20 червня провели переговори в російському Санкт-Петербурзі, спрямовані на врегулювання ситуації довкола Нагірного Карабаху.

Президент Росії Володимир Путін взяв участь у зустрічі між Алієвим і Сарґсяном, другій, що відбулася після досягнутого на початку квітня перемир’я, яке зупинило новий спалах бойових дій навколо Нагірного Карабаху між військовими Азербайджану і сепаратистами, підтримуваними Вірменією.

Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков заявив 20 червня, що переговори будуть «напруженими». Він додав, що ключовим завданням буде забезпечити, щоб бої в Нагірному Карабаху не спалахнули знову.

Алієв і Сарґсян востаннє зустрічалися у Відні в травні.

Нагірний Карабах, автономія в складі міжнародно визнаних кордонів Азербайджану, більшість населення якої становлять вірмени за національністю, одностороннім чином проголосив незалежність після війни 1988–1994 років, унаслідок якої Азербайджан втратив контроль над регіоном. У Баку вважають, що цей регіон окупувала Вірменія.

Внаслідок конфлікту довкола Нагірного Карабаху загинули близько 30 тисяч людей, сотні тисяч стали біженцями. Азербайджан не контролює не тільки сам Нагірний Карабах, а й прилеглі до нього висоти, які ніколи не належали до складу автономії, – всього близько 20% своєї міжнародно визнаної території.

XS
SM
MD
LG