Доступність посилання

ТОП новини

Геращенко: у ПАРЄ лунають заклики повернути російську делегацію вже цього року


Ірина Геращенко
Ірина Геращенко

У Парламентській асамблеї Ради Європи відчувається зміна позицій стосовно Росії і лунають заклики повернути право голосу її делегації вже цього року, заявляє перший заступник голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи щодо мирного врегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко.

«Ситуація в ПАРЄ дуже непроста. Росія залучає значні ресурси і працює з політичними групами, ми відчуваємо зміну позицій, пом’якшення риторики, заклик повернути росіян вже цього року. Змінюється ситуація навіть у тих групах, що традиційно підтримували Україну в нашій боротьбі за європейські цінності і права людини: в групі лібералів, консерваторів, в ЕРР (Європейська народна партія – ред.). Не говорю вже про соціалістів, там все складно. Ще один тривожний сигнал: чи не вперше в історії ПАРЄ доповідачу Зеленковій ( Чехія), що готує доповідь про наслідки війни на Донбасі, відмовили в пролонгації терміну роботи над доповіддю, попри загострення ситуації на Донбасі», – написала Геращенко у Facebook.

За її словами, українська делегація цієї сесії в ПАРЄ планує зосередитися на активній роботі в політичних групах і комітетах ПАРЄ. «Ми говоритимемо про погіршення безпекової ситуації на Донбасі і про те, якими наслідками для Європи може обернутися безкарність Росії у разі пом’якшення санкцій. Україна зараз дійсно захищає світ від тотальної зради принципів...і колись нинішнім європейським політикам буде соромно за їхній конформізм. Але нам потрібно вистояти і не дати Росії жодного шансу не бути покараною за війну і вбивства українців», – заявила Геращенко.

Російська делегація була позбавлена права голосу і виключена з керівних органів ПАРЄ в квітні 2014 року, після того, як Росія незаконно анексувала Крим.

XS
SM
MD
LG