Доступність посилання

ТОП новини

Карельська трагедія. У Росії шукають винних у загибелі дітей


Пошуково-рятувальна операція в районі озера Сямозеро в Карелії, на якому у туристичному поході під час шторму загинули діти. 19 червня 2016 року
Пошуково-рятувальна операція в районі озера Сямозеро в Карелії, на якому у туристичному поході під час шторму загинули діти. 19 червня 2016 року

15 дітей у віці 12-13 років загинули на Сямозері

У Москві і в Карелії, що на північному заході Росії, 20 червня було проголошене днем жалоби за загиблими в Карелії дітьми. 18 червня 47 дітей і четверо дорослих із дитячого оздоровчого табору «Парк-готель Сямозеро» в Карелії на двох човнах і плотах потрапили в шторм на озері. Човни перекинулись. 15 дітей у віці 12-13 років загинули. Слідчий комітет Росії почав розслідування кримінальної справи за статтею про виконання робіт або надання послуг, що не відповідають вимогам безпеки.


Загиблі в Карелії діти були з Москви. Як кажуть у департаменті соцзахисту уряду Москви, путівки в табір видавалися безкоштовно, оскільки діти були з малозабезпечених і багатодітних сімей, а також із дитячих будинків.

Російський культуролог Олена Волкова опікується двома 16-річними вихованцями дитячого будинку, які опинилися в таборі в Карелії. На щастя, їх оминула трагедія. За словами Волкової, дитбудинківських дітей взагалі не питають, куди вони хочуть поїхати відпочивати. Тут, каже вона, діє армійсько-кріпосна система.

Надувний човен і байдарка біля озера Сямозеро. 19 червня 2016 року
Надувний човен і байдарка біля озера Сямозеро. 19 червня 2016 року
Вихователі не хотіли пускати дітей, тому що погода вже псувалася, але якийсь заступник директора наполіг, поскаржився на вихователів у департамент
Олена Волкова

«Мені написала жінка, яка розмовляла з вихователем табору. Вона сказала, що вихователі не хотіли пускати дітей, тому що погода вже псувалася, але якийсь заступник директора наполіг, поскаржився на вихователів у департамент, що вони йому не підкоряються, і з департаменту нібито надійшов наказ, щоб вони підкорилися. Обурення цього заступника директора ґрунтувалося на тому, що вони порушують план заходів. Тобто план заходів є важливішим за людське життя», – зазначила Олена Волкова.

Недбалість дорослих

Журналісти місцевих видань уже звертали увагу на табір, в якому сталася трагедія. Він уже кілька років тому викликав нарікання батьків, а один зі співробітників, який скаржився на порушення, в тому числі і техніки безпеки, навіть не допрацював зміну. Редактор сайту «Губернiя daily» Ксенія Сорокіна каже, що табір слід було давно закрити.

У 2015 році була велика перевірка, туди виїжджали наглядові органи і виявили купу порушень. До табору були позови і від батьків, і від наглядових відомств
Ксенія Сорокіна

«Було дуже багато скарг і від дітей, і від батьків, тому те, що його не прикрили три роки тому – для нас велика загадка. У 2015 році була велика перевірка, туди виїжджали наглядові органи і виявили купу порушень. До табору були позови і від батьків, і від наглядових відомств. Карельські діти в цей табір їздити вже перестали, про це говорять місцеві туроператори. Вони перестали рекомендувати цей табір. В основному, табір виживав за рахунок держконтрактів і того, що приїздили діти з Москви», – говорить Сорокіна.

Чи допоможе ліцензування?

Колишній мер Петрозаводська, опозиційний політик з партії «Яблуко» Галина Ширшина сподівається на те, що слідство буде прозорим, а винуватці трагедії будуть покарані. Хоча, за її словами, жахливо те, що очевидні речі з’являються на поверхні лише після загибелі дітей.

Пошуково-рятувальна операція в районі озера Сямозеро в Карелії, на якому в туристичному поході під час шторму загинули діти. 19 червня 2016 року
Пошуково-рятувальна операція в районі озера Сямозеро в Карелії, на якому в туристичному поході під час шторму загинули діти. 19 червня 2016 року

«Неможливо за законом пройти всі інстанції і запустити табір, якщо у тебе такі проблеми. Сьогодні деякі депутати Держдуми говорять про те, що діяльність інструкторів не є ліцензованою. Але чому ми про це говоримо, коли у нас уже діти загинули?» – обурюється Ширшина.

Табір на Сямозеро в Карелії, де загинули діти, вирішено закрити, оголосив у понеділок керівник Міністерства з надзвичайних ситуацій Росії Володимир Пучков. У Карелії вже затримали чотирьох підозрюваних, які, можливо, причетні до трагедії. Це директор табору, її заступник, а також інструктори. Втім, це не дає гарантій, що подібні трагедії не повторяться знову.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG