Доступність посилання

ТОП новини

Рінат Ахметов обирав між миром на Донбасі й грошима, а програв і те, і те (світова преса)


«Вони хотіли приготувати барбекю, але спалили власний дім» – The Irish Times

Популярний ірландський часопис The Irish Times пише про українського олігарха Ріната Ахметова, який між миром та грошима обрав друге, а зрештою програв і те, і те. Журнал Forbes пише про те, як президент Росії Володимир Путін шукає нових економічних союзників. Ірландський часопис The Globe and Mail аналізує, як Україні та Канаді заробити гроші на співпраці.

Про українського олігарха Ріната Ахметова, який втратив шанс запобігти війні на сході України та нажив ворогів із обох боків барикад написало видання The Irish Times. Ще чотири роки тому українці стояли в чергах за квитками на матчі його футбольного клубу «Шахтар» на 50-тисячному стадіоні «Донбас Арена». Зараз же жителі Донецька стоять лише в чергах за гуманітарною допомогою, яку роздає фонд Ахметова.

І проросійські бойовики на Донбасі та проукраїнськи налаштовані жителі країни сходяться в одному, пише The Irish Times. Після Майдану 2014 року, ще зовсім на початку конфлікту на Донбасі, саме Рінат Ахметов мав достатньо влади та зв’язків, щоб зупинити війну. Утім на перше місце олігарх поставив власний бізнес і прибуток, намагаючись тримати нейтралітет. Зрештою, упав у немилість і Києва, і ватажків бойовиків, яких підтримує Росія.

«Вони хотіли приготувати барбекю, але спалили власний дім», – цитує слова міського голови Дніпра Бориса Філатова це видання.

Прес-секретар Ахметова підкреслює, що олігарх завжди підтримував єдність України. Водночас йому закидають, що він не допоміг та не підтримав у потрібний час Майдан – проєвропейський і антикорупційний. Але і відмовився від пропозицій ватажків бойових угруповань взяти під власний контроль і відповідальність Донбас. Як наслідок, статки олігарха у березні 2016 року зменшились на понад 13 мільярдів доларів, порівняно з 2013 роком (дані Forbes). А нерухомість та підприємства Ахметова суттєво постраждали, хоча частково і продовжують працювати на окупованих територіях Донбасу. Із червня цього року ватажки угруповання бойовиків «ДНР» заборонили йому в’їзд на підконтрольну територію.

Президент Росії Володимир Путін шукає нових економічних друзів. Він хотів би включити Китай, Індію, Іран та Пакистан до омріяного проекту «Євразійського союзу». І таку пропозицію він озвучив на Міжнародному економічному форумі минулого тижня, пише Forbes.

Росія розглядає Китай, як «соломинку», яка частково компенсує наслідки від європейських санкцій. Переважно, їхні угоди стосуються газо- та нафтопроводів. Кремль розраховує у майбутньому на агроконтракти та на зв’язки Московської фондової біржі з Шанхаєм.

Про перспективи співпраці між Україною та Канадою пише екс-міністр економіки Степан Кубів для видання The Globe and Mail. Прем’єр цієї країни Джастін Трюдо має відвідати Київ 11-12 липня.

Україна може запропонувати Канаді якісні та дешевші, порівняно з іншими, виробничі центри для міжнародних фірм. Окрім цього, українські ІТ-спеціалісти прогресують із кожним роком, і це той потенціал, на який варто звернути увагу країні Трюдо.

Водночас Україна розуміє, що, аби привабити інвестиції, треба побороти корупцію. Саме тому в державі запрацювало антикорупційне бюро, пише Кубів. Київ і далі працюватиме в цьому напрямку, адже така економічна співпраця є вигідною як для України, так і для Канади.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG