Доступність посилання

ТОП новини

Окупований Торез. Знову війна?


Фото автора: стела, на в’їзді до Торезу з боку Сніжного, яку через два роки, 11 травня 2016 року, пофарбували в кольори «ДНР»
Фото автора: стела, на в’їзді до Торезу з боку Сніжного, яку через два роки, 11 травня 2016 року, пофарбували в кольори «ДНР»

Бабусі в чергах нарешті пояснили переляканим онукам, що то були «звичайні навчання». Але вони помилися в одному…

Сотні жителів окупованого Торезу розбудив у вівторок вранці, 14 червня 2016 року, гул сирен та шум моторів численних пожежних машин МНС, автобусів «ВГСЧ», аварійних служб різного напряму, поліцейських авто. Усі вони колонами попрямували в бік «торезького танкового полігону».

Перелякані люди подумали, що трапилось якесь масштабне лихо. Згодом, приблизно о 9-й ранку, почули вибухи від вихідних пострілів артилерії, танків, систем залпової артилерії. Від канонади здригалися вікна, стеля й підлога. Під цей «салют» почали повертатися з танкового полігону пожежні машини, автобуси «ВГСЧ» з екіпірованими у новеньку форму рятівниками, поліцейські авто, аварійні машини.

Стало відомо з новин російських телеканалів те, що Путін рано-вранці віддав наказ Шойгу зробити раптову перевірку усіх військ Російської Федерації та спеціальних служб. Тепер нам стало зрозуміло те, що наказ з Кремля поширили і на окуповані території Донбасу

Бабусі в чергах нарешті пояснили переляканим онукам, що то були «звичайні навчання». Але вони помилися в одному. Стало відомо з новин російських телеканалів те, що Путін рано-вранці віддав наказ Шойгу зробити раптову перевірку усіх військ Російської Федерації та спеціальних служб. Тепер нам стало зрозуміло те, що наказ з Кремля поширили і на окуповані території Донбасу.

Усіх в примусовому порядку змушують підписувати «звернення до ООН проти обстрілів ЗСУ»

Серед жителів Торезу росте глухе незадоволення масштабним тиском кремлівських наймитів «Донецької народної республіки» на підприємців, учителів, медиків, учнів шкіл та студентів. Усіх у примусовому порядку змушують підписувати «звернення до ООН проти обстрілів ЗСУ».

Якась бабуся в черзі в соціальну їдальню засуджувала молодих – «проходять повз палатки, де збирають підписи, їх просять підписати, а вони байдужі до горя людей, яких «убиває ЗСУ». Мабуть, не знає старенька про те, що молодих уже змусили і змушують підписувати ці пропагандистські звернення «народу» «ДНР» до ООН.

Фото автора: частина «МНС» в Торезі під час «тривоги»
Фото автора: частина «МНС» в Торезі під час «тривоги»
Почалося пресування за тиждень до «народного волевиявлення». Директорам шкіл Тореза поставили вимогу дати прізвище, ім’я, по-батькові п’ятьох «обраних», переважно молодих, учителів. Ніхто не знав, для чого їх везуть у Донецьк

Наступним пресуванням було рекрутування на акцію в Донецьку проти збройної поліцейської місії ОБСЄ на окупованих територіях Донбасу. Почалося пресування за тиждень до «народного волевиявлення». Директорам шкіл Тореза поставили вимогу дати прізвище, ім’я, по-батькові п’ятьох «обраних», переважно молодих, учителів. Ніхто не знав, для чого їх везуть у Донецьк. Тільки дехто міг з’ясувати з мережі інтернету про завдання, яке поставив Захарченко: зібрати 50 тисячний мітинг – половину з Донецька, іншу половину з інших міст.

Людей не попередили про «акцію» і на півдоби Торез залишився без транспорту. Люди по дві години чекали на зупинках, у маршрутках була давка

Доставку такої кількості «рекрутованих» громадян «народної республіки» переклали на водіїв маршруток та автобусів усіх маршрутів. Зрозуміло, що вибрали найновіші й презентабельні буси для поїдки до «столиці». Людей не попередили про «акцію» і на півдоби Торез залишився без транспорту. Люди по дві години чекали на зупинках, у маршрутках була давка. А тим часом у Донецьку проходила замовлена й поставлена Кремлем масовка «народного гніву» проти миротворців. Мабуть, у Кремлі дві акції:збір підписів під «зверненням до ООН проти обстрілів ЗСУ і примушення України до миру» та масовану ходу проти озброєних миротворців ОБСЄ у Донецьку координували два різних сірих кардинали «кремлівського господаря». Зовнішньому світу це нагадувало прояви «шизофренії в загостренні»: хочемо миру, але не хочемо миротворців.

Після примусової доставки водіями за власний кошт у Донецьк учасників «ходи» проти ОБСЄ почалися проблеми з транспортом у Торезі. Водії не стали виходити в рейси, інтервал збільшився до години. Мабуть, відбивали гроші, витрачені на паливо, набиваючи під зав’язку автобуси, чи може їх це пресування дістало?

Фото автора: занедбана школа № 9 у Торезі
Фото автора: занедбана школа № 9 у Торезі

Пенсіонери теж не залишилися без своєї частки «пресування». Їх масово почали переводити на отримання пенсії на картки «центрального республіканського банку». Нагадаю, що нещодавно у Торезі відкрився єдиний банкомат на «Центральному поселенні» – південній околиці міста. Декому добиратися туди треба часом і годинами. Проте на папері для Кремля росте чисельність виданих карток. Декому жити стало краще, а комусь гірше.

Торез все більш нагадує покинуте людьми місто Чорнобильської зони. Спорожнілі оселі, зарослі травою відділення закритих банків, заклади культури із забитими дверима

Торез усе більше нагадує покинуте людьми місто Чорнобильської зони. Спорожнілі оселі, зарослі травою відділення закритих банків, заклади культури із забитими дверима. У центрі міста – оазис із фонтаном і кінотеатром у форматі 3D, а далі – пустеля, в якій виживають зневірені люди, що чекають пробудження від моторошного сну «русского мира».

Мирослав Тямущий, пенсіонер, м. Торез

Думки, висловлені в рубриці «Листи з окупованого Донбасу», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода


Надсилайте ваші листи: DonbasLysty@rferl.org

XS
SM
MD
LG