Доступність посилання

ТОП новини

Україна повинна уникнути сировинної пастки (огляд преси)


Україна не мала б залишатися сировинним придатком більш розвинених країн – видання

Україна була і залишається сировинним придатком більш розвинених країн, констатує газета «Україна молода». Експорт продукції машинобудування відходить на другий план, а головним стає зерно та метал із рудою. Таке місце країни на світовому ринку. І в короткостроковій перспективі нічого суттєвого не змінити. У довгостроковій – Україні варто відмовитися від ставки на власні сировинні ринки – це робить її надто слабкою та залежною від рівня наповненості цих ринків та попиту на товар, які вони представляють. Власне, те, що представляє собою сировинна пастка, найкраще за все ілюструє сусідня Росія. Країна, яка здатна постачати на експорт тільки нафту та війну, опинилася у вкрай невигідному становищі, коли ринок перенаситився нафтою і ціни на «чорне золото» поповзли вниз. Постійне сподiвання на таку перемінну складову, як вартість сировини, – вкрай помилкова та небезпечна стратегія, наголошує газета. Журналісти нагадують, що розвиток переробної промисловості – це не лише підвищення власного котирування на світовій арені, це ще й суттєво більший дохід.

Інформація про голосування за законопроект про вибори на окупованих територіях та приїзд Вікторії Нуланд пов’язані, стверджує газета «День». Видання переконує, що зараз відбувається процес обговорення різних форматів виборів. Але тут має існувати чіткий алгоритм: спершу – безпека, потім – волевиявлення. В цілому ж, закон про вибори на нині окупованих територіях, не можна прив’язувати їх до дат, бо Росія може створити видимість безпеки в регіоні, але потім провести до влади своїх маріонеток, свій вид «децентралізації» і впливати на події в Україні. Докладніше про можливі загрози виборів «День» пише в статті «Ескалація» миротворчості».

Кабмін збирається видавати субсидію на «комуналку» грошима, інформує газета «Сегодня». Мета – змусити населення заощаджувати держдопомогу, адже її невикористану частину обіцяють повертати готівкою. Однак в масштабах країни проект запрацює не раніше від 2017 року. Зараз же готується пілотний запуск монетизації субсидій в Калуші. Про те, як працює монетизація і скільки на цьому можна заощадити, газета розповідає в матеріалі «Субсидії готові давати готівкою».

«З Києва по світу: куди літають чиновники» – у публікації під таким заголовком газета «Сегодня» розповідає, у скільки бюджету обходяться закордонні відрядження співробітників столичної мерії і хто подорожує найбільше. Найчастіше за кордоном буває мер Києва Віталій Кличко, який з початку року був у 10 відрядженнях. Однак, як запевнили газетярів у мерії, ще в березні Кличко написав «відмовну» і в службові відрядження з метою заощадження бюджетних коштів їздить за власний рахунок.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG