Доступність посилання

ТОП новини

У США демократи припинили сидячий протест, оголосивши його успішним


Конгресмени, на чолі з Ненсі Пелосі, залишають Капітолій після акції протесту
Конгресмени, на чолі з Ненсі Пелосі, залишають Капітолій після акції протесту

У середу законодавці-демократи вимагали поставити на голосування у Палаті представників законопроект про обмеження продажу зброї в країні

Конгресмени-демократи у Палаті представників США припинили сидячий протест, який тривав понад 25 годин.

Впливовий конгресмен-учасник акції Стені Гоєр заявив, що законодавці тепер повертаються до своїх округів, де спілкуватимуться з виборцями, щоб почути їхні думки щодо ухвалення законодавства про зброю.

У середу законодавці-демократи вимагали поставити на голосування у Палаті представників законопроект про обмеження продажу зброї в країні. До небувалого протесту їх змусила чергова масова стрілянина в Орландо 12 червня, де загинули майже півсотні людей. Але республіканці у Конгресі блокують будь-які ініціативи, які можуть ускладнити купівлю зброї.

Близько 40 конгресменів від Демократичної партії у робочий день, 22 червня, вирішили вдатися до незвичної для американського Капітолію форми протесту – вони сіли на підлогу перед трибуною.

Безпрецедентні сцени в Конгресі США: демократи протестують (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

«Ми займемо цю залу. Ми більше не дозволимо, щоб наше право голосу було відхилене», – заявив конгрсмен-демократ від штату Коннектикут Джон Ларсон.

Невдовзі промова конгресмена від Коннектикуту була перервана, а офіційні відеокамери вимкнені. Спікер Палати представників, республіканець Пол Раян оголосив про припинення роботи нижньої палати до 5 липня. Між тим, конгресмени-протестувальники через Periscope і FacebookLive продовжили передавати відео у режимі реального часу. Кабельний телевізійний канал C-SPAN, який висвітлює роботу Конгресу, також продовжує передавати події з середини нижньої палати.

У залі чути скандування: «Немає законопроекту – немає канікул». Їхня вимога – негайно розглянути законопроект про заборону продажу зброї деяким категоріям громадян. Демократи вимагають поглибити перевірку осіб, які хочуть придбати зброю, та заборонити продаж зброї людям, які внесені у так званий список «заборони польотів», яким заборонено в’їзд або виїзд зі США через підозру у причетності до тероризму.

Мітинг на підтримку демократів. Напис на транспоранті: «Роззброй ненависть»
Мітинг на підтримку демократів. Напис на транспоранті: «Роззброй ненависть»

Конгресмен Джон Льюїс закликав лідерів Палати представників поставити на голосування законопроект щодо контролю за зброєю, який відповідає здоровому глузду, і дати законодавцям проголосувати».

Акцію демократів саме очолив ветеран руху за громадянські права, конгресмен від штату Джорджія Джон Льюїс. Разом з іншими активістами у 1960-х роках він брав участь у сидячих протестах проти расової дискримінації.

«Ми не можемо більше чекати, ми не можемо більше бути терплячими. Тому сьогодні ми прийшли сюди, щоб продемонструвати необхідність дій – не наступного місяця, не наступного року, а зараз – сьогодні!» – заявив Льюїс.

Спікер Палати представників Пол Раян, побачивши, що оголошення перерви не спрацювало, закликав демократів припинити акцію і назвав її «рекламним трюком», спрямованим на привернення уваги.

«Голова цінує те, що члени Палати розходяться в питаннях політики і прагнуть висловити ці відмінності. Але голова хотів би сподіватися, що робота Палати буде проходити таким чином, щоб позитивно представляти гідність і благопристойність цієї інституції, до якої ми всі належимо», – наголосив Раян.

Пол Раян кличе конгресменів на голосування у справі, не пов’язаній із законом про зброю. Натомість, у залі голосують за фінансування зусиль у боротьбі з вірусом зіка.

Протестувальники все одно не розходяться – вигукують гасла, тримають в руках плакати з іменами жертв збройного насильства.

Як показують різні опитування громадської думки, більшість американців підтримують заходи, які в міру розумного впорядкують продаж зброї в країні. Брак дій з боку Конгресу оглядачі пов’язують із потужним у США збройним лобі.

«Настав час, щоб Конгрес дослухався до американської громадськості, а не до Національної стрілецької асоціації. Щоб дослухався до більшості демократів, республіканців, незалежних, і щоб забрав зброю з рук терористів, засуджених злочинців і тих, хто може завдати шкоди іншим», – заявила член Палати представників від штату Меріленд Донна Едвардс.

Минулого понеділка Сенат, де більшість мають республіканці, заблокував чотири ініціативи, які стосувалися контролю за зброєю. Опоненти протестувальників вважають, що подібні заходи порушують конституційні права продавців та покупців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG