Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ заявляє про затримання 4 екс-беркутівців, підозрюваних у вбивствах на Майдані


Співробітники спецпідрозділу «Беркут» у центрі Києва, лютий 2014 року
Співробітники спецпідрозділу «Беркут» у центрі Києва, лютий 2014 року

Генеральна прокуратура України повідомляє про затримання чотирьох колишніх співробітників батальйону міліції особливого призначення «Беркут» управління МВС у Харківській області, підозрюваних у вбивствах на Майдані в Києві в лютому 2014 року.

За повідомленням ГПУ, колишніх беркутівців, нині працівників Національної поліції України, затримали 23 червня.

Їх підозрюють у перешкоджанні проведенню мітингів і зборів громадян, перевищенні влади, завданні тяжких тілесних ушкоджень 35 громадянам, а також вчиненні закінчених замахів на умисне вбивство двох і більше людей 18 лютого 2014 року на вулиці Інститутській, Кріпосному провулку і вулиці Грушевського у Києві.

За даними прокуратури, одному підозрюваному інкримінується вчинення під час цих подій вбивства однієї особи.

«Усім підозрюваним за клопотанням прокурора судом обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб без можливості внесення застави. Крім того, слідчими Генеральної прокуратури України проведено ряд обшуків, під час яких за місцем мешкання підозрюваних виявлено і вилучено зброю та боєприпаси до неї, інші предмети і речі, які мають доказове значення під час досудового розслідування у кримінальному провадженні», – йдеться в повідомленні.

Досудове розслідування триває.

Суд у Києві 17 травня почав розгляд по суті справи проти п’яти екс-беркутівців: Павла Аброськіна, Сергія Зінченка, Олександра Маринченка, Сергія Тамтури й Олега Янишевського. Їх обвинувачують у розстрілі активістів Майдану на вулиці Інститутській у Києві в лютому 2014 року. П’ятьом колишнім беркутівцям інкримінують перевищення службових повноважень, незаконне поводження зі зброєю, умисне вбивство і завдання тілесних ушкоджень активістам Майдану.

Колишні бійці спецпідрозділу «Беркут», яких звинувачують в убивствах на Майдані, не визнають власної вини за жодним з пунктів.

Як раніше заявляв прокурор Генеральної прокуратури України Яніс Сімонов, вдалось ідентифікувати 25 правоохоронців, які стріляли на Інститутській. 20 із них – у розшуку.

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі людей, 104 із них загинули. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею. За даними Міністерства внутрішніх справ, з 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинули 17 силовиків.

XS
SM
MD
LG