Доступність посилання

ТОП новини

Черги на кордоні з Польщею спричинив конфлікт між польським мінфіном і митниками


Ситуація на кордоні з Україною нормалізувалася – запевняють у польському Міністерстві фінансів

Варшава – Довжелезних черг на кордоні України з Польщею, так як це мало місце останніми днями, впродовж наступних тижнів не буде. Тож якщо хтось запланував подорож автомобілем чи автобусом через польсько-український кордон, не мусить відкладати свої плани на пізніше. У цьому переконують в Міністерстві фінансів Польщі, якому підпорядкована митна служба країни. Павел Юрек із міністерського бюро зв’язків із громадськістю розповів Радіо Свобода, чому останнім часом польські кордони лихоманили черги, Він також пояснив, як можна швидше потрапити до Польщі, якщо на якомусь переході черги таки виникають.

Павел Юрек із польського Міністерства фінансів підтверджує той факт, що цьогорічний спекотний червень став доволі гарячим і нервовим як для польських митників, так і тих, хто вирушив через східні польські кордони автомобілем. Упродовж двох тижнів митний контроль тривав годинами, а на східних кордонах Польщі, зокрема з Україною з’явилися здавалося безконечні автомобільні черги.

Українсько-польський кордон. Черги є і будуть? (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

Причина цього явища, пояснює Юрек – в непорозумінні, що виникло між польськими митниками та міністерством фінансів, якому вони підпорядковані. Плани галузевого міністра про об’єднання митниці та податкової адміністрації в одну установу митники сприйняли як загрозу своєму існуванню. Тому на прикордонних пунктах пропуску відбувалися акції протесту, митники масово йшли у відпустки та на лікарняні. Міністерству довелося в екстреному порядку відправляти на митниці службовців з інших частин країни і навіть чиновників міністерства фінансів.

Юрек запевняє: «Очевидно, ми мали такі сигнали, що протягом останніх двох тижнів на кордонах були клопоти з браком обслуговуючого персоналу, але це вже в минулому, тому що керівництво митної служби спрямовувало митників навіть із центральної Польщі туди, де виникали такі проблеми і черги видовжувалися».

Не обов’язково перетинати кордон саме там, де найдовші черги

На даний момент, каже представник міністерства, на кордоні з Україною немає якихось надто великих черг. Юрек спростовує інформацію поширену в соцмережах про те, що нібито на деяких польських митницях ситуація була настільки драматичною, що транспорт з боку України в’їжджав без митного контролю.

«До нас надійшла інформація про те, що начебто керівники митниць піднімали шлагбауми, аби автомобілі в’їжджали до Польщі без будь-якого контролю. Мені важко уявити, щоб до чогось такого могло дійти на польському кордоні. Ми перевірили такі сигнали, і згідно з тією інформацію, якою володіємо, це не відповідає дійсності», – наголошує Юрек. Якщо й надалі на польських митницях виникатимуть критичні ситуації, пояснює він, то міністерство має випробуваний механізм перекидання митників із внутрішніх регіонів країни на її кордони.

Усіх, хто подорожує автотранспортом до Польщі Павел Юрек заохочує перевіряти довжину черг на інтернет-сайті, створеному Міністерством фінансів та Прикордонною службою Польщі. На цій інтернет-сторінці вміщують свіжу інформацію про ймовірний час очікування на всіх прикордонних пунктах пропуску, які є на польсько-українському кордоні. «Якщо на якомусь із них виникли надто довгі черги, варто перетнути кордон в іншому місці, там де рух менш інтенсивний», – радить Павел Юрек.

Водночас він нагадує, що в липні Польща буде господарем двох великих міжнародних заходів – саміту НАТО та світових Днів молоді. Тому, згідно з розпорядженням міністра фінансів митний контроль впродовж цілого місяця може бути тривалішим, аніж це буває зазвичай.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG