Доступність посилання

ТОП новини

Дипломати США поскаржилися на російські спецслужби – Washington Post


Російські спецслужби застосовують різні методи тиску на дипломатів США та інших країн

На нещодавній зустрічі у Вашингтоні послів США в Росії і в європейських країнах дипломати поскаржилися, що російська розвідка постійно стежить за співробітниками їхніх посольств.

Про це пише у рубриці «Точка зору» у виданні The Washington Post Джош Роґін.

Тиск і погрози з боку російських спецслужб зазнають не лише дипломати США, а й інших європейських країн.

Росія використовує різні методи тиску. Це, зокрема, стеження за членами сім’ї дипломатів, переслідування їх по дорозі додому.

Співробітники російських спецслужб, з їх слів, переслідують дипломатів або членів їхніх сімей, приходять на громадські заходи, які вони відвідують, і платять журналістам, щоб вони написали статті про них у негативному ключі.

Також деякі дипломати повідомили, що російські спецслужби вдиралися в їхні домівки вночі, пересували меблі, вмикали світло й телевізор і зникали. Один дипломат повідомив, що той, хто вломився в його будинок, напаскудив на килимі в його вітальні.

Зазначається, що в Москві співробітники американського посольства зазнають найбільш активних переслідувань. Дипломати розповіли, що їм проколювали шини на автомобілях, а співробітники дорожньої поліції без причини їх зупиняли.

Колишній посол США в Росії Майкл Макфол розповів, що співробітник розвідки переслідував його дитину дорогою до школи. Макфол додав, що його сім’я постійно перебувала під наглядом російської розвідки, і, з його слів, спецслужби хотіли, щоб сім’я посла знала, що за нею стежать, пише Роґін.

Кілька колишніх американських чиновників розповіли, що під час першого президентського строку Барака Обами співробітник російської розвідки вдерся в будинок до американського аташе з питань безпеки в Москві й убив його собаку.

Прес-секретар Держдепартаменту США Джон Кірбі підтвердив, що з 2014 року переслідування й стеження за американськими дипломатами посилилися. Особливо переслідування посилилися після введення США санкцій проти Росії за її агресію проти України.

З початку третього терміну Володимира Путіна Росія веде по всій Європі «сіру війну», і залякування американських дипломатів – один із фронтів цієї війни
Норм Айзен

«З початку третього терміну Володимира Путіна Росія веде по всій Європі «сіру війну», і залякування американських дипломатів – один із фронтів цієї війни», - розповів Норм Айзен, який з 2011 по 2014 рік працював послом США в Чехії.

У зв’язку з цим, перед проходженням служби у Європі всі американські дипломати проходять спеціальний інструктаж.

У письмовій відповіді на запит автора Джоша Роґіна прес-аташе посольства Росії в США повідомив, що такі дії російської влади є відповіддю на утиски російських дипломатів у США.

«Погіршення американсько-російських відносин, спричинене не нами, а радше політикою нинішньої адміністрації США санкцій і спроб ізолювати Росію. Воно негативно вплинуло на роботу дипломатичних місій як у США, так і в Росії, – заначив речник посольства. – У дипломатичній практиці, завжди діє принцип взаємності і, справді, останніми роками наш дипломатичний персонал у США зазнає певних проблем. Російська сторона ніколи не діяла провокаційно з метою негативних наслідків для американських дипломатів», – заявив прес-аташе.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG