Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ Росії запустили фейк про українського «лікаря-вбивцю» із Єнакієва


Буцімто сам лікар зізнався в інтерв’ю українському каналу, як вбивав так званих «ополченців»

Минулого тижня на каналі «Россия» з’явився сюжет: «Кат у білому халаті: український лікар розповів, що робив із ополченцями». У ньому розповіли про «шокуючі зізнання» лікаря з України, який працював у реанімації на території, підконтрольній угрупованню «ДНР», і нібито зізнався, як вбивав так званих «ополченців». Сам лікар спростував інформацію про буцімто вбивства «ополченців». Нісенітницею це назвали і лікарі міської клінічної лікарні №1 у місті Єнакієве.

«У прямому ефірі українського телеканалу Чернов розповідає подробиці вбивств. Як він, реаніматолог, ін’єкцією відправляв на той світ поранених «ополченців». Вводив смертельну дозу і чекав – пацієнт вже не прокинеться. Це він називав подвигом. І тепер героїчно розповідає на всю країну – у переддень дня медичного працівника», – розповідає російська кореспондентка.

На «підтвердження» цього у сюжеті використали уривки з інтерв’ю лікаря-реаніматолога Олександра Чернова із Донбасу, яке він дав українському інтернет-каналу UkrLife.tv.

«Я завдавав шкоди тим, що, грубо кажучи: лежить три кровоспинних – я використовую, грубо кажучи, найгірше з них. Із шовних матеріалів, грубо кажучи, п’яти видів шовних матеріалів, вшивають найдешевшим шовним матеріалом, який із високою ймовірністю, поки довезуть до лікарні Слов’янська, – може розповзтися».

І таку цитату:

«При бажанні, людину можна вбити і так непомітно, що вона «буде вбита» медикаментами, що на перший погляд – це буде або серцевий напад, або той же інсульт, або взагалі незрозуміло, дихала-дихала, нікого поруч не було, а вона раптом не захотіла дихати далі».

В 60 хвилинному інтерв’ю каналу UkrLife.tv Олександр Чернов розповів, як він з іншими лікарями працював у окупованому місті Єнакієво і був одним із тих, хто не підтримував бойовиків і сепаратистів.

«Фактично, української влади там вже не було, вже почався перехід до самовладдя, перехід до управління на місцях, керований так званою «владою Новоросії», що була створена і координованою з Москви», – зазначив Чернов.

За його словами, він і пару його колег були «білими воронами» серед інших сепаратистськи налаштованих лікарів і медпрацівників

і він умовно розділив на три частини вектор своєї стратегії у «подібній ситуації». Ось розшифровка частини його інтерв’ю:

«Я умовно розділив на три складових вектор своїх дій у подібних ситуаціях: Перший – це забезпечення власної безпеки. Це пріоритет. Сюди ж я включив, у міру можливості нанесення, знову-таки, з урахуванням збереження власної безпеки, в першу чергу медикаментозними засобами... Будь-які колеги, особливо зі спеціальностями, близькими до моєї, знають, що навіть зі стандартної реаніматологічної укладки, з тих 20-30 медикаментів, які є в будь-якій реанімації, в результаті зможе докопатися тільки дуже-дуже дорога і глибинна експертиза, що людина була убита сукупністю цих медикаментів. При бажанні, людину можна вбити і так непомітно, що вона «буде вбита» медикаментами, що на перший погляд – це буде або серцевий напад, або той же інсульт, або взагалі незрозуміло, дихала-дихала, нікого поруч не було, а вона раптом не захотіла дихати далі», – сказав Чернов.

Далі він підсумував:

«Забезпечення власної безпеки і максимальне, в міру можливості, нанесення шкоди ворожим пацієнтам, скажімо так, воїнам- ворогам. Другий пункт, за значимістю трохи поступається йому, це виконання адміністративних обов’язків, в які я включив поряд із заповненням стандартної медичної документації, просто кажучи «сексотство», просто, не тому, що я маю на увазі це під якимось поблажливим ухилом, а тому що воно дуже точно характеризує, на жаль, те, що було доступно нам – проукраїністам на тих територіях. Зокрема, я не приховую, що, наприклад, ще з березня місяця певний пласт людей, і я в тому числі, на жаль, може, він і був не такий уже й нечисленний, але, на жаль, до якого не прислухалися. Про все, що планувалося, і що відбувалося, ми повідомляли у відповідні інстанції. За допомогою email, телефонів, по Skype, загалом, куди тільки могли. Аж до загальнодержавного рівня СБУ. Те ж саме відбувалося і з цими пораненими «ополченцями». Їхні прізвища, їхні дані, ну, загалом і їхні діагнози, хоча я розумів: може, вони й ні до чого, – але принаймні всі їхні дані – а в період ось із 8 червня по 25 червня надійшли не менше ніж 60 поранених «ополченців» в медичну установу. Фактично, всі їхні дані я передавав обережно і, наскільки я знаю, ще пара медпрацівників подібну ж ситуацію дублювали. І третій пункт, власне, лікарський пункт. Це надання медичної допомоги, адекватної медичної допомоги – причому, відразу для себе я вирішив, власне, з чого була розпочата наша бесіда, – що надання максимальної адекватної медичної допомоги не ворожим пацієнтам і мінімальної адекватної медичної допомоги ворожим пацієнтам, і то в ситуації, коли існує якась вигода для української сторони в конфлікті від надання цієї медичної допомоги. Тобто, або ворожий пацієнт може бути джерелом якоїсь інформації, або може бути те, що зараз практикується, обміняний».

При цьому Чернов заявив, що перший пункт «відпав, практично сам собою»:


На 26 хвилині цього ж інтерв’ю Чернов каже, що не нашкодив бійцям так званої «ДНР», коли перебував у полоні і виконував роль так званого батальйонного лікаря.

На своїй сторінці у Facebook Олександр Чернов повідомив, що російські ЗМІ масово збрехали і перекрутили інформацію і перерахував видання: «РИА Новости», «Лента.ру», «Вести.ру», «НТВ», «КП.ру», «Звезда», «МК.ру», «Взгляд» та інші.


Після цього на сайті «Вести.ру» щонайменше двічі згадували про Чернова. 22 червня з’явилась новина, що Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу стосовно громадянина України Олександра Чернова: його звинувачують у «підбурюванні до застосування заборонених засобів і методів ведення війни». 26 червня авторка першого сюжету про лікаря випустила ще один сюжет, в якому лікарі міської клінічної лікарні №1 в місті Єнакієві назвали «нісенітницею» заяви про те, що Чернов когось убивав.

«Це піар боягуза. По-іншому охарактеризувати не можу. Можу сказати гірше: це маячня. Такого бути не могло», – сказав Данило Ельяшів, завідувач відділенням анестезіології та інтенсивної терапії МКЛ №1 Єнакієве».

Окрім того, у 2014 році Олександр Чернов дав інтерв’ю Радіо Свобода. В ньому він також розповів про своє перебування у полоні та про надання медичної допомоги бойовикам «ДНР», під час перебування у полоні. Пропонуємо послухати це у відео, що нижче:

Олександр Чернов дає інтерв’ю Радіо Свобода
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:27 0:00


«Мене визнали, як лікаря, сказали, що там я буду дійсно більш корисним, і ось мене залишили у медпункті. Наступні 2 дні я провів у статусі, можна сказати, батальйонного лікаря. Кілька разів доводилося надавати медичну допомогу пораненим «ополченцям», зокрема одному, особливо важкопораненому з перебитим ребром і з сильною крововтратою. Навіть ввів адреналін і відправив, моя функція полягала в тому, що я на передовій надаю першу допомогу і відправляю в госпіталь у Слов’янськ. Ось цій людині я ввів адреналін і відправив до шпиталю в Слов’янськ, не знаю чи довезли його туди, але у всякому разі те, що я йому цим не нашкодив – це точно, а в кожному разі дав шанс. Ще одному хлопцеві – зовсім молодому, який, як мені сказали, буквально напередодні прибув із Луганської області, добровольцю, йому розірвало ключицю осколком при бомбардуванні, йому теж наклав відповідну пов’язку, кровоспинну губку, теж ввів антибіотики».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG