Доступність посилання

ТОП новини

Депутата Онищенка рекомендують позбавити недоторканності «за газ»


Народний депутат Олександр Онищенко під час засідання Верховної Ради України. Архівне фото
Народний депутат Олександр Онищенко під час засідання Верховної Ради України. Архівне фото

Регламентний комітет і ГПУ рекомендують парламентові дозволити порушити кримінальну справу проти депутата Олександра Онищенка за підозрою у зловживаннях на ринку природного газу

Київ – Слідство у справі щодо компанії «Укргазвидобування» зібрало достатньо доказів, що вказують на причетність до махінацій депутата Верховної Ради Олександра Онищенка, заявляє генеральний прокурор Юрій Луценко. Відповідне подання він озвучив на засіданні регламентного комітету парламенту в середу, який одноголосно порекомендував парламентові дозволити порушення справи проти Онищенка. Але депутати радять розглядати питання арешту Онищенка окремим питанням, і голосувати за нього окремо. Сам Онищенко називає слідство щодо нього «маячнею» та політичною розправою, і обіцяє захищати себе в суді.

Притягнути до відповідальності депутата від групи «Волі народу» Олександра Онищенка, якого Генпрокуратура підозрює у махінаціях з ціною газу державного підприємства «Укргазвидобування», рекомендує Верховній Раді парламентський комітет з питань регламенту. За відповідне рішення комітет проголосував одноголосно (були присутні 7 із 9 членів комітету). Комітет підтримав відповідне подання Генпрокуратури, яке на його засіданні озвучив особисто генеральний прокурор Юрій Луценко.

У той же час комітет залишив за парламентом право проголосувати за арешт чи затримання Онищенка, за умови, що за порушення справи та про запобіжний захід голосуватимуть окремо. Так, перший заступник голови комітету Павло Пинзеник порадив Луценкові зробити три окремі подання, щодо порушення кримінальної справи затримання та арешту, щоб було три окремі рішення парламенту, і щоб захист Олександра Онищенка не міг оскаржити їх усі разом.

Потрібно внести окремі подання. З цієї причини, що можуть оскаржити, як у справі депутата Ігоря Мосійчука
Павло Пинзеник

«Потрібно внести окремі подання про дозвіл на притягнення до відповідальності, про затримання, арешт Онищенка, а Генпрокуратура вносить одне. З цієї причини, що можуть оскаржити, як у справі депутата Ігоря Мосійчука. Окрім того, регламентний комітет чекає аргументів від ГПУ про те, що слідство на пізній стадії, що невдовзі документи можна передавати до суду та що арешт Онищенка на часі», – зауважив Пинзеник.


Член комітету, депутат від «Опозиційного блоку» Михайло Папієв так само запропонував окремо аргументувати кожне рішення щодо Онищенка та окремо голосувати за них.

Михайло Папієв
Михайло Папієв

«Ми вказали голові парламенту, що є певні порушення щодо подання. Тепер він має ухвалити рішення: або повернути подання у ГПУ для усунення недоліків, або винести на голосування в залу. Якщо будуть голосувати, то комітет рекомендує провести три окремих голосування: щодо дозволу на притягнення до відповідальності, щодо затримання і щодо арешту, – зауважив депутат.

Олександр Онищенко може спотворити або знищити докази, може впливати на свідків
Юрій Луценко

Генеральний прокурор Юрій Луценко, взявши слово на регламентному комітеті, запевнив, що доказом необхідності взяття Онищенка під варту є його зв’язок із компаніями, про які йдеться у справі. «Олександр Онищенко може спотворити або знищити докази, може впливати на свідків», – пояснює генпрокурор.


Луценко: Генпрокуратура має докази причетності Онищенка до газових зловживань

Луценко наголосив, що його відомство має докази про причетність Онищенка до трьох компаній, які, за словами Луценка, мають угоду про спільну діяльність з державною компанією «Укргазвидобування» та отримували видобутий нею газ за зниженою ціною, перепродуючи його, і завдаючи цим збитків державі на кілька мільярдів гривень.

Фірми Онищенка брали газ, видобутий за угодами спільної діяльності з «Укргазвидобуванням», за заниженою ціною, і перепродавали
Юрій Луценко

«Депутат сьомого та восьмого скликань Верховної Ради Олександр Онищенко, маючи повний контроль над фірмами «ТОВ «Надра Геоцентр», «ТОВ «Фірма «ХАС» та «ТОВ «Карпатинадраінвест», які є операторами з продажу газу за угодами про спільну діяльність з державною компанією «Укргазвидобування», вирішив задля особистого збагачення заволодіти коштами «Укргазвидобування» від продажу природного газу, – повідомив генеральний прокурор. – У його діях є ознаки злочинів, передбачених статтями 28, 191та 205 Кримінального кодексу. Фірми Онищенка брали газ, видобутий за угодами спільної діяльності з «Укргазвидобуванням», за заниженою ціною, і перепродавали. У слідства достатньо доказів того, що пан Онищенко є бенефіціаром підприємств, діяльність яких призвела до розкрадання понад 1,6 мільярда гривень».


Луценко, однак, додав, що провину Олександра Онищенка може визнати лише суд.

Подібні газові схеми є одним із основних напрямків корупції в державі, і через них «Укргазвидобування» втратило понад 40 мільярдів гривень, визнав очільник ГПУ.


Детектив антикорупційної прокуратури Віталій Кривенко повідомив, що фірми, пов’язані з Онищенком та з газовими схемами, мають ознаки фіктивності. Так, їхні керівники на допиті зізналися, що їх наймали за 400-200 доларів, щоб вони ставили підписи на документах і більше ніяк не впливали на роботу фірм. Також, за його словами, була створена біржа, де відбувалися газові торги, на яких перемагали лише «фірми Онищенка».


Ще один факт, який викликав інтерес ГПУ – це те, що юридична адреса фірм, про які йдеться, та адреса приймальні депутата Онищенка збігалася; більше того, документацію цих підприємств та депутатської приймальні розсилали з однієї ІР-адреси, стверджує Юрій Луценко.

Онищенко радить перевіряти не його фірми, а те, за якими цінами купує та продає газ «НАК «Нафтогаз України»

Сам Онищенко, який особисто прийшов на засідання комітету, назвав ці звинувачення «маячнею», і закликав не робити зі звичайної комерційної діяльності «криміналу».

Реагуючи на запитання депутатів комітету та журналістів, Олександр Онищенко визнав, що має стосунок до двох із трьох фірм, згаданих у справі. Але не відповідав прямо на запитання, чому пов’язані з ним компанії купували газ за цінами, які є нижчими за ринкові:

«Нехай краще прокуратура розслідує, чому «Нафтогаз» купує газ по півтори тисячі гривень за тисячу кубометрів, а продає по сім тисяч».


Онищенко додав, що втікати не збирається, і готовий захищати свої права в суді, оскільки впевнений у власній невинуватості.

У вівторок спікер Верховної Ради Андрій Парубій пообіцяв не тягнути з розглядом питання зняття недоторканності із депутата Олександра Онищенка.

Андрій Парубій
Андрій Парубій

15 червня Національне антикорупційне бюро передало до Генпрокуратури подання для підготовки матеріалів про зняття депутатської недоторканності, затримання та арешт депутата Онищенка. Його підозрюють у «створенні злочинної організації з метою заволодіння коштами, отриманими від реалізації природного газу, видобутого операторами спільної діяльності товариств за договорами про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування». За попередніми даними, через цю схему державі завдали збитків на суму 3 мільярди гривень.

16 червня до Верховної Ради України внесли подання про надання згоди на зняття недоторканності з Олександра Онищенка і притягнення його до кримінальної відповідальності.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG