Доступність посилання

ТОП новини

Пам’ятник Щорсу демонтують після рішення Міністерства культури – КМДА


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Пам’ятник Щорсу в Києві демонтують після того, як Міністерство культури виключить його з переліку об’єктів культурної спадщини, поки що цей пам'ятник має охоронний статус. Про це в коментарі Радіо Свобода сказав керівник апарату КМДА Володимир Бондаренко.

За його словами, під таким захистом у Києві нині перебувають 14 пам’яток, які підлягають декомунізації, зокрема, пам’ятник Щорсу є об’єктом культурної спадщини національного значення.

«Для того, аби навіть замовити проект на демонтаж, Міністерство культури має виключити цей пам’ятник з реєстру. Звернення ми направляли з лютого, поки що з реєстру ці пам’ятки не виключили», – зазначив він.

«Пам’ятник підлягає демонтажу, але його треба здійснювати відповідно до закону. Після того, як він втратить статус пам’ятки, його треба демонтувати з перенесенням у музей декомунізації», – наголосив Бондаренко.

За словами представника КМДА, у столиці до цього часу демонтовано 129 об’єктів зі 143, які підлягають декомунізації.

Раніше «Добровольчий рух ОУН» і «Правий сектор» заявляли про намір 30 червня о 19:00 самовільно повалити пам'ятник Щорсу на бульварі Шевченка у Києві. Вони звинувачують КМДА в невиконанні закону про декомунізацію.

«Практично щось зрушується з місця, вдається тільки, коли громада за це береться, – сказав голова ОУН Микола Коханівський в коментарі Радіо Свобода. – Як ми технічно будемо це робити – я не буду розкривати поки».

У квітні 2015 року Верховна Рада України ухвалила закон про засудження комуністичного й нацистського режимів, що передбачає, серед іншого, й демонтаж таких пам’ятників.

XS
SM
MD
LG