Доступність посилання

ТОП новини

Одеські активісти знову вимагали відставки мера і припинення забудов у центрі міста


Пікет​ ​​в Одесі. 30 червня 2016 року
Пікет​ ​​в Одесі. 30 червня 2016 року

Одеські активісти ​у четвер пікетували​ засідання​ Одеської міської ради. На ​Думській площі​ пройшло одразу кілька мітингів: проти забудови історичного центру та за відставку мера. Акції охороняли кілька десятків поліцейських, нацгвардійців та спецпризначенців. Коли учасники «АнтиТруханівського майдану» намагалися прорватися у сесійну залу, між ​мітингувальниками​ та правоохоронцями сталися сутички​. Згодом, коли учасники пікету запалили шини ​прямо перед входом у мерію, поліція застосувала сльозогінний газ.


Під час сесії Одеської міськради на площі біля будівлі зібралася понад сотня учасників одразу кількох мітингів. Одна з акцій протесту була проти плану зонування міських територій, що дозволяє, за твердженням активістів, забудову історичного центру. Другий пікет був організований «АнтиТруханівським майданом», наметове містечко якого вже кілька місяців розташоване біля міськради.

Зібрання починалися мирно, проте згодом між протестувальниками і поліцією сталися сутички. Людей не пропускали у залу засідань міськради через те, що там вже не було місць. Це обурило активістів, які спробували штурмом прорвати кордон правоохоронців.

Під час мітингу в Одесі сталися сутички (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00


Після цього учасники акції поставили бочки перед поліцейськими та барабанили по ним битами. Згодом принесли шини і в знак протесту запалили їх. Пожежники одразу ж загасили вогонь. А чоловіка з пляшкою бензину, який здійснив підпал, затримали. Під час цього сталася друга сутичка, коли поліцейські застосували сльозогінний газ. Активісти були обурені цими діями. Проте більшість із них розійшлася ще до завершення засідання.

«Міська влада підкреслено показала, що вони хазяї всього, а ми для них – третій сорт», – наголосив один із ініціаторів мітингу, громадський діяч Сергій Гуцалюк.

Напередодні мер Одеси Геннадій Труханов заявив про те, що готовий піти на діалог із протестувальниками лише за умови їхніх конструктивних пропозицій, а звинувачення у свій бік називав безпідставними.

Посилені заходи безпеки були через можливі провокації

Як повідомив начальник управління превентивної діяльності ГУ Національної поліції в Одеській області, підполковник поліції Іван Іщенко, правоохоронці були поінформовані про можливі провокації, тому посилили заходи безпеки.

«Двоє людей затримано, п’ять осіб запрошені до відділів поліції для встановлення особи. Під час затримання активіста, який поливав шини бензином, була спроба створення масових заворушень. В результаті чого співробітники поліції застосували спецзасоби у вигляді газу», – заявив він.


Тим часом представники «АнтиТруханівського майдану» продовжують безстрокову акцію. Їхнє наметове містечко вже кілька місяців стоїть під стінами міськради. За словами активістів, вони не розійдуться, допоки головна вимога – відставка ГеннадіяТруханова – не буде виконана.

Крім цього, і учасники акції щодо забудови міста також планують черговий мітинг. Проте вже не біля міськради, а власне на місці забудови, де, за їх словами, руйнують історичний ареал Одеси.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG