Доступність посилання

ТОП новини

Військова прокуратура знову закрила справу про напад працівників СБУ на журналістів «Схем»


Журналісти програми «Схеми» спілкуються з поліцією біля приміщення Управління СБУ в Києві після нападу на їхню знімальну групу
Журналісти програми «Схеми» спілкуються з поліцією біля приміщення Управління СБУ в Києві після нападу на їхню знімальну групу

Військова прокуратура Київського гарнізону Центрального регіону втретє закрила кримінальне провадження за фактом перешкоджання співробітниками Служби безпеки України законній професійній діяльності журналістів програми «Схеми» Михайла Ткача та Кирила Лазаревича. Відповідне рішення від 5 липня отримали адвокати потерпілих журналістів.

При цьому минуло всього 4 робочих дні з моменту, коли журналісти виграли апеляцію у Печерському суді Києва, який 29 червня зобов’язав Військову прокуратуру поновити кримінальну справу за фактом перешкоджання співробітниками СБУ журналістській діяльності знімальної групи програми «Схеми».

Як і два попередні рази, слідчий військової прокуратури Київського гарнізону, лейтенант юстиції Іван Дячук закрив провадження «у зв’язку з відсутністю у діянні військовослужбовців Служби безпеки України… складу будь-якого кримінального порушення».

Вперше це сталося 31 грудня 2015 року. Вдруге Військова прокуратура закрила кримінальне провадження 5 квітня, через тиждень після того, як Апеляційний суд Києва зобов’язав військову прокуратуру поновити розслідування.

Кримінальне провадження за фактом перешкоджання співробітниками Служби безпеки України законній професійній діяльності відкрили після нападу співробітників Служби безпеки України на журналіста програми «Схеми» Михайла Ткача й оператора Кирила Лазаревича 2 жовтня 2015 року під час зйомок сюжету про дорогі автомобілі працівників СБУ, що не відповідають їхнім офіційним доходам.

Під час затримання, як свідчать записи відеокамер управління СБУ, співробітники служби застосували силу до знімальної групи програми «Схеми», відібрали і пошкодили техніку.

Через деякий час знімальну групу відпустили, на місце події вони викликали поліцію і написали заяву як постраждалі.

Наразі адвокати журналістів готують чергову скаргу до суду з вимогою поновити справу, а також будуть вимагати замінити слідчого та прокурора по справі.

XS
SM
MD
LG