Доступність посилання

ТОП новини

Мережа олігархів: чому зростають тарифи на електроенергію (розслідування)


Високі тарифи на комунальні послуги та вимоги їх знизити – одна з улюблених тем, яку політики експлуатують, щоб легко завоювати прихильність виборця. Попри таке буденне популістське інформаційне тло, у сфері тарифів дійсно відбуваються речі, що потребують розслідування.

Журналісти програми «Схеми» проаналізували чергову зміну в тарифоутворенні. Вона, схоже, вкотре призведе до подорожчання електроенергії для споживачів. При цьому обленерго, що здебільшого контролюються олігархами, не надто ощадливо витрачають гроші, зібрані з українців, коли закуповують різні товари у споріднених фірм за завищеними цінами.

Полтавщина – духовне серце України. Один із наймальовничіших регіонів, багатий на родючі чорноземи, значні поклади газу та нафти, залізної руди та інші корисні копалини.

Це Людмила Петрівна, пенсіонерка.

Пенсіонерка з Полтави бідкається, що з новими тарифами кінці з кінцями не зведе
Пенсіонерка з Полтави бідкається, що з новими тарифами кінці з кінцями не зведе

За її плечима понад тридцять років стажу в Полтавській міській клінічній лікарні. Утім, отримує вона лише 1030 гривень пенсії, дві третини з яких повинна віддавати за «комуналку».

«Пенсію я отримую 1030 гривень. Комунальних за минулий місяць я повинна сплатити 710 гривень. Електроенергія – 250 кіловат у нас. На сьогоднішній день із субсидією – це 132 гривні. Дивіться самі, як можна прожити», – скаржиться вона.

За ті самі кіловати доведеться платити більше?
За ті самі кіловати доведеться платити більше?

Невдовзі держава змусить її платити за електроенергію ще більше. Наприкінці червня Національна комісія регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) вирішила підвищити норму доходу, який мають отримувати компанії, що продають і постачають електроенергію, з майже 15% до понад 19%. Тобто тепер обленерго перейдуть на нову систему тарифоутворення.

Засідання Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг
Засідання Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг

На перший погляд це непомітно, але експерти стверджують, що через це слід очікувати підвищення тарифів ще на 20-25%.

«Для того, щоб цю методологію ввести в дію і щоб вона запрацювала, потрібно зібрати понад 30 мільярдів гривень. Це означає, що тариф від сьогоднішніх цін треба додатково підняти відсотків на 20-25%», – каже Андрій Герус, колишній член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики й комунальних послуг.

Андрій Герус, колишній член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг
Андрій Герус, колишній член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг

Голова Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Дмитро Вовк. До цієї посади він працював у корпорації «Рошен» Петра Порошенка, де відповідав за збільшення продажів продукції у Росії. Він теж радить споживачам готуватися до підняття тарифів на електроенергію: «Короткостроково перехід на нове тарифоутворення призведе до підвищення тарифів, довгостроково – призведе до зниження».

Дмитро Вовк, голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, радить готуватися до підвищення тарифів на електроенергію
Дмитро Вовк, голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, радить готуватися до підвищення тарифів на електроенергію

За його словами, є досвід Великої Британії, яка перейшла на нове тарифоутворення, і де за 15 років тарифи в реальному вимірі знизилися, а якість послуг покращилась.

Перехід на нову систему тарифоутворення потрібен для залучення грошей на модернізацію старих зношених електромереж, каже голова НКРЕКП.

«На сьогоднішній день не секрет, що стан мереж критичний. Вони зношені. Тобто якщо ми не робимо радикальних кроків щодо інвестування у відновлення мереж – їх через деякий час може не бути або буде каскадне зростання кількості аварій, – говорить Дмитро Вовк. – Та система, яка пропонується, є довгоочікуваною. І ми сподіваємося, що з 1 жовтня будуть перші приклади використання стимулюючого тарифоутворення для дистрибуції електроенергії».

Як працюють обленерго

Обленерго, які продають і постачають електроенергію українцям, – 25. І вони майже повністю перейшли у приватні руки. Ці підприємства постійно мотивують державу, що треба піднімати тарифи. Цього разу, мовляв, для того, щоб модернізувати зношені мережі.

Але чи справді підвищення тарифів – це єдиний спосіб залучити додаткові кошти? Чи можливо власникам обленерго також було б доречно більш прискіпливо ставитись до власних витрат під час закупівлі різних товарів та послуг?

Не секрет, що витрати обленерго нерідко просто завищують. Журналіст інтернет-видання «Наші гроші» Юрій Ніколов, який досліджував цю проблему, каже, що це найпоширеніша схема того, як власники обленерго виводять великі кошти з компаній.

Журналіст інтернет-видання «Наші гроші» Юрій Ніколов
Журналіст інтернет-видання «Наші гроші» Юрій Ніколов

«Ознаками таких тендерів завжди є такі речі: по-перше, ціни на таких тендерах мають бути завищеними на будь-що. Наприклад, «Львівобленерго» нещодавно купило бетонні вироби за значно завищеними цінами – там трикратна різниця була, порівняно з ринковою, – розповідає він. – Ще одним критерієм фіктивності або виведення коштів через тендери є перемога на тендері або участь у тендері компаній, пов’язаних із власниками обленерго».

За цією схемою власники обленерго показують масштабні витрати, а за поповненням грошового балансу фактично звертаються до кишені громадян.

«При завищенні витрат, зрозуміло, що ці всі витрати повинні бути або показані в збитках компанії, або вони повинні бути обґрунтовані і закладені у підвищений тариф. А тарифи хто платить? Споживач. Чому в нас спостерігається таке зростання тарифів? У тому числі з цієї причини», – каже Віктор Буток, експерт групи з реформування енергетичного сектору коаліції громадських організацій «Реанімаційний пакет реформ».

Закупівлі «Полтаваобленерго»

Контрольний пакет акцій публічного акціонерного товариства «Полтаваобленерго» належить фірмам, пов’язаним із олігархом Ігорем Коломойським та російським бізнесменом Костянтином Григоришиним.

На початку липня «Полтаваобленерго» закупило кабель за ціною на третину вищою, ніж ринкова. Такі витрати, по суті, закладені у тариф, тобто лягають на пересічних українців.

Кабель для електромереж
Кабель для електромереж

За даними офіційного «Вісника державних закупівель», «Полтаваобленерго» закупило на майже 7 мільйонів гривень електричних проводів у «Запорізького кабельного заводу», який контролюють структури, пов’язані з Григоришиним. Іншим учасником тендера була «Інноваційна компанія «Інвест буд». Юридична адреса та номер телефону цієї фірми повністю збігаються з адресою і телефоном товариства з обмеженою відповідальністю «КУА «Сварог Ессет Менеджмент», також пов’язана з Григоришиним.

Схоже на те, що компанії, з орбіти Григоришина, просто розіграли тендер між собою. Наприклад, за кілограм проводу голого неізольованого з алюмінієвих проволок А-50 обленерго заплатило заводу, пов’язаному з Григоришиним, 108,3 гривні за кілограм. При цьому завод «Одесакабель» пропонує такий самий провід за 81,2 гривні. Додається ще вартість доставки – і виходить приблизно на 30% дешевше.

Тобто, окрім того, що з обленерго були виведені гроші на іншу фірму з орбіти його ж співвласника, так ще й товар цей коштував на третину дорожче, ніж міг. Це все, зрештою, так чи інакше відображається на тарифі, а бізнесмени потирають руки.

«Схеми» надіслали запит на коментар олігарху Костянтину Григоришину. У день ефіру він зателефонував у редакцію, не погодився на інтерв’ю під запис та відмовився коментувати закупівлю кабелю у споріднених фірм по суті, порадивши звернутися безпосередньо до керівництва «Полтаваобленерго». Хоча саме заради цього за тиждень до ефіру журналіст «Схем» спеціально і приїжджав у Полтаву. Але поспілкуватися з керівництвом «Полтаваобленерго» не вдалося – воно раптом у повному складі виїхало на нараду. Також журналіст програми телефонував у прес-службу та надсилав їм запити. Утім відповіді досі не надійшло.

Хто контролює енергетику України

Рішення ухвалене: Україна переходитиме на нове тарифоутворення. Щоб зрозуміти, кому це вигідно, «Схеми» вирішили назвати власників обленерго – тих, хто тримає контрольні пакети акцій.

Обленерго в Україні контролюють кілька бізнес-груп. Це VS Energy, за яким стоять інтереси росіян Олександра Бабакова, Євгена Гінера та Михайла Воєводина. Компаніям з їхньої орбіти належать сім підприємств: «Рівнеобленерго», «Житомиробленерго», «Київобленерго», «Чернівціобленерго», «Одесаобленерго», «Кіровоградобленерго», «Херсонобленерго».

Енергохолдинг ДТЕК олігарха Ріната Ахметова контролює чотири компанії з продажу та постачання електроенергії: «Донецькобленерго», «Дніпрообленерго», «Київенерго» та «Крименерго».

Контрольні пакети ще трьох обленерго – «Сумиобленерго», «Чернігівобленерго», «Полтаваобленерго» – належить фірмам з орбіти олігарха Ігоря Коломойського та росіянина Костянтина Григоришина. Через низку фірм Григоришин володіє ще двома обленерго: «Луганське енергетичне об’єднання» та «Вінницяобленерго». Співласником «Вінницяобленерго» є також фірма ICU, де до приходу на держслужбу та ще до «Рошен» працював нинішній голова НКРЕКП Дмитро Вовк.

Ще два обласні підприємства з продажу та постачання електроенергіїі – «Львівобленерго» та «Прикарпаттяобленерго» – належать компаніям з орбіти братів Ігоря та Григорія Суркісів.

Також два обленерго – «Закарпаттяобленерго» та «Волиньобленерго» – належать фірмам, пов’язаним з депутатами від «Опоблоку»​ Сергієм Льовочкіним та Юрієм Бойком.

Контрольні пакети ще шести обленерго належать державі. Це «Тернопільобленерго», «Хмельницькобленерго», «Черкасиобленерго», «Харківобленерго», «Запоріжжяобленерго» та «Миколаївобленерго». Їх готують до приватизації.

Тобто перехід на нове тарифоутворення – це одне з тих рішень, яке йде на користь усім цим власникам обленерго, і яке вкотре вдарить по гаманцю кінцевого споживача.

При підготовці цього матеріалу автори з-поміж різних джерел використовували сервіс youcontrol, дані з якого були підтверджені у офіційних державних реєстрах.

  • Зображення 16x9

    Олександр Чорновалов

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2015 року. Журналіст-розслідувач телевізійної програми «Схеми. Корупція в деталях» (спільний проект Радіо Свобода та Першого суспільного). Маю економічну освіту. З 2005 по 2014 рік працював в щотижневій газеті «Комерсант-Україна», пройшов шлях від журналіста до редактора відділу. Призер і номінант багаточисленних журналістських конкурсів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG